w , ,

Czekolada gorzka a mleczna – podobieństwa i różnice

Kakao.
ekologia.pl

Zawartość kakao

Kakao jest najbardziej wartościowym składnikiem, znajdującym się w czekoladzie – zarówno tej gorzkiej, jak i mlecznej. To dzięki niemu czekolada poprawia nasz nastrój, wzmacnia funkcjonowanie serca czy poprawia naszą pamięć.

Tymczasem w gorzkiej czekoladzie o dobrym składzie znajdziemy 50-60-70% i więcej kakao. Równocześnie w mlecznej czekoladzie znajduje się go zaledwie 25-30%. Oznacza to, że taka czekolada ma znacznie mniej wartości zdrowotnych niż gorzka!

Czekolada gorzka a mleczna najbardziej różni się właśnie w tym aspekcie! Jedząc mniejszą ilość, bardziej kalorycznej, gorzkiej czekolady, dostarczymy sobie wielu cennych składników. Natomiast spożywając czekoladę mleczną, dostarczymy sobie głównie pustych kalorii, podchodzących z węglowodanów.

Zobacz także:  Syrop z marchwi i miodu na mokry kaszel

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.