w , ,

Czekolada gorzka a mleczna – podobieństwa i różnice

Kakao.
ekologia.pl

Zawartość kakao

Kakao jest najbardziej wartościowym składnikiem, znajdującym się w czekoladzie – zarówno tej gorzkiej, jak i mlecznej. To dzięki niemu czekolada poprawia nasz nastrój, wzmacnia funkcjonowanie serca czy poprawia naszą pamięć.

Tymczasem w gorzkiej czekoladzie o dobrym składzie znajdziemy 50-60-70% i więcej kakao. Równocześnie w mlecznej czekoladzie znajduje się go zaledwie 25-30%. Oznacza to, że taka czekolada ma znacznie mniej wartości zdrowotnych niż gorzka!

Czekolada gorzka a mleczna najbardziej różni się właśnie w tym aspekcie! Jedząc mniejszą ilość, bardziej kalorycznej, gorzkiej czekolady, dostarczymy sobie wielu cennych składników. Natomiast spożywając czekoladę mleczną, dostarczymy sobie głównie pustych kalorii, podchodzących z węglowodanów.

Zobacz także:  Marchewka - dlaczego należy pamiętać by ją jeść?

Grafika ludzkiej czaszki.

Jak zwiększyć ilość hormonów szczęścia w organizmie? Proste sposoby!

napar z majeranku

Napar z majeranku, który powinieneś pić zawsze, gdy zachorujesz