w , ,

Czekolada gorzka a mleczna – podobieństwa i różnice

Cukier.
rp.pl

Cukier w obu czekoladach

Cukier uważany jest za jednego z największych wrogów, jeśli chodzi o nasze zdrowie. Przypisuje się mu odpowiedzialność za rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego, do których należą między innymi zatory, zawały serca czy udary.

Nie sposób także nie zauważyć tego, że cukier znacznie wpływa na nadwagę oraz otyłość – szczególnie wśród młodych ludzi! Trudno im odmówić pokusie zjedzenia ulubionego batonika, ciasta, cukierka czy lizaka.

Cukier bowiem szybko uzależnia. Z czasem okazuje się, że zwyczajna woda a nie gazowany, słodki napój, nie są w stanie ugasić naszego pragnienia. Czekolada gorzka a mleczna ogromnie różnią się pod względem zawartości cukru – na minus dla czekolady deserowej.

Zobacz także:  Ciekawostki o naszym mózgu

Zawiera ona około 50-60% cukrów. Czyli zwyczajna czekolada mleczna zawiera około 60 gramów cukru podczas, gdy w czekoladzie gorzkiej znajduje się ich aż o połowę mniej! Warto jednak wiedzieć, że jeśli wybierzemy mleczną czekoladę dobrej jakości, to cukru będzie mniej!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.