Cukier w obu czekoladach
Cukier uważany jest za jednego z największych wrogów, jeśli chodzi o nasze zdrowie. Przypisuje się mu odpowiedzialność za rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego, do których należą między innymi zatory, zawały serca czy udary.
Nie sposób także nie zauważyć tego, że cukier znacznie wpływa na nadwagę oraz otyłość – szczególnie wśród młodych ludzi! Trudno im odmówić pokusie zjedzenia ulubionego batonika, ciasta, cukierka czy lizaka.
Cukier bowiem szybko uzależnia. Z czasem okazuje się, że zwyczajna woda a nie gazowany, słodki napój, nie są w stanie ugasić naszego pragnienia. Czekolada gorzka a mleczna ogromnie różnią się pod względem zawartości cukru – na minus dla czekolady deserowej.
Zawiera ona około 50-60% cukrów. Czyli zwyczajna czekolada mleczna zawiera około 60 gramów cukru podczas, gdy w czekoladzie gorzkiej znajduje się ich aż o połowę mniej! Warto jednak wiedzieć, że jeśli wybierzemy mleczną czekoladę dobrej jakości, to cukru będzie mniej!