Przygotowanie pizzy neapolitańskiej
Przepis na zdrową pizzę neapolitańską zawiera następujące składniki na około 4 pizze o średnicy 25 cm:
- 600 g mąki typu 480 – to ważne, aby ciasto pizzy było odpowiedniej struktury,
- 375 gramów schłodzonej, niegazowanej wody mineralnej,
- 1,5 grama suchych drożdży,
- 20 g soli,
- 10 g oliwy.
Dodatki do pizzy neapolitańskiej
- 400 g pomidorów – świeżych bądź z puszki, jeśli wybieramy te z puszki, to należy sprawdzić ich skład, powinny znajdować się w nim przede wszystkim pomidory bez dodatków dużej ilości cukrów i konserwantów,
- pół łyżeczki soli,
- 40 g oliwy,
- 250 g mozzarelli – najczęściej jedna, standardowa kulka ma właśnie taki wymiar, warto sprawdzić również jej skład i wybrać ten najlepszy,
- liście bazylii do przyozdobienia pizzy i wzmocnienia smaku.