w , , ,

Czy smażenie na maśle jest zdrowe? Szokująca prawda!

Masło na tacy i chleb.
pixabay.pl

Smażenie na maśle – czy jest zdrowe

Pozornie smażenie na maśle nie różni się zbytnio od smażenia na oleju czy używaniu innego rodzaju tłuszczów. Jednak w rzeczywistości jest dosyć charakterystyczne. Masło podczas smażenia może stawać się szkodliwe dla naszego zdrowia.

Dojdzie wówczas do tego, że w potrawie powstaną substancje, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Są nimi między innymi wolne rodniki – substancje, które przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych, szybszego starzenia się organizmu a w skrajnych wypadkach nawet do rozwoju nowotworów.

Zobacz także:  5 pomysłów na świąteczny obiad, którym zachwycisz rodzinę

Smażenie na maśle jest równie szkodliwe, jak smażenie na margarynie. Choć może się wydawać, że używanie masła bądź margaryny sprawia, że potrawa jest bardziej delikatna, subtelna i wyważona, to w rzeczywistości za pomocą jedzenia, smażonego na maśle, możemy sobie dostarczyć także dużą ilość tłuszczy trans, które zwiększają ryzyko bezpłodności, wystąpienia chorób serca, nowotworów czy depresji.

miód

Łyżka miodu codziennie przed snem? Zobacz dlaczego warto to robić!

dobry wzrok

Chcesz mieć sokoli wzrok? Zacznij jeść te produkty!