Dietetycy i lekarze alarmują, że na co dzień w naszej diecie znajduje się zbyt mała ilość warzyw i owoców. Zamiast nich wybieramy mięso, słodycze czy przetworzony nabiał. Nie jest to dobre rozwiązanie ani dla naszego zdrowia, ani samopoczucia.
Jeśli postąpimy rozsądnie i wybierzemy owoce, to należy zrobić to w przemyślany sposób. Przykładowo, mycie jabłek przed jedzeniem może sprawić, że sobie zaszkodzimy. Jest to spowodowane zmianami, jakie zaszły w rolnictwie oraz uprawach roślin.
Dzisiaj nie możemy już pójść na zakupy i po prostu wybrać kilku produktów, na które mamy ochotę. Aby zrobić zdrowe zakupy, które będą dla nas wartościowe, powinniśmy sięgać po ekologiczne, bio produkty.
W przeciwnym razie, mimo dostarczania swojemu organizmowi warzyw i owoców, nie zaspokoimy potrzeb na mikro i makroskładniki, które ma.

Dlaczego owoce i warzywa dzisiaj są mniej odżywcze
Owoce i warzywa nie są tak odżywcze jak przed laty – wynika to ze sposobu, w jaki są uprawiane. Niegdyś nie stosowano nawozów. Jeśli już to robiono, to miały one naturalne pochodzenie.
Niestety, dzisiaj większość żywności jest produkowana przy pomocy sztucznych konserwantów, nawozów oraz barwników. Nie inaczej jest w przypadku owoców – bananów, jabłek, mandarynek, brzoskwiń czy pomarańczy.
Skoro tak jest, to mycie jabłek przed jedzeniem tym bardziej powinno mieć miejsce, by uchronić się przed szkodliwymi związkami, które są w nich zawarte. Okazuje się, że nie do końca.
Poprzez mycie owoców możemy jeszcze bardziej pogorszyć sytuację i sprawić, że do naszego organizmu dostanie się duża ilość substancji niepożądanych, mających negatywny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale i życie.

Co jest złego w myciu jabłek przed jedzeniem
Podczas używania wody do mycia owoców, możemy sprawić, że znajdujące się na nich bakterie i substancje chemiczne rozmnożą się i wnikną w głąb owoców. Największa ilość wartości odżywczych znajduje się na skórce jabłka i tuż pod nią.
Mycie jabłek przed jedzeniem, za pomocą wody, sprawi jedynie, że pestycydy wnikną w głąb owocu. Wówczas owoc nie tylko będzie mniej smaczny, niebezpieczny dla naszego zdrowia, ale i utraci większość swoich wartości odżywczych.
W spożywaniu warzyw i owoców chodzi o to, by zapewnić sobie zdrową i zbilansowaną dietę. Powinna być oparta na witaminach i minerałach naturalnego pochodzenia, mających wysoki poziom przyswajalności.
Niestety, w przypadku owoców, które są hodowane przy użyciu dużej ilości nawozów jest to niemożliwe. Szacuje się, że w ciągu roku jabłka są pryskane nawet kilkanaście razy!

Co robić, aby jeść zdrowe owoce
Najlepszym rozwiązaniem będzie sięganie po owoce z bezpiecznych źródeł. Nie każdy ma dostęp do własnego sadu, ale większość z nas ma w okolicy lokalne ryneczki, na których można spotkać rolników i sadowników, dostarczających zdrowych produktów.
Nie jest to idealne rozwiązanie, bo część z nich prawdopodobnie również używa nawozów, ale istnieje ogromna szansa, że nie nabłyszczają owoców przy użyciu tłuszczu palmowego, odchodów insektów czy parafiny.
Dzięki temu nie musimy borykać się z lepkim osadem, znajdującym się na owocach, którego trudno się pozbyć. Jeśli jednak mamy takie jabłka, to warto skorzystać z naszych pomysłów na to, jak bezpiecznie myć owoce

Mycie jabłek przed jedzeniem – jak robić to dobrze
Wiemy, że samo płukanie owoców wodą nie będzie wystarczające, by można było powiedzieć, że są one już gotowe do jedzenia. Istnieją jednak metody, które sprawiają, że jabłko będzie aromatyczne, bezpieczne dla naszego zdrowia i zachowa swoje odżywcze właściwości.
Mycie jabłek przed jedzeniem może być dobrym rozwiązaniem, jeśli użyjemy do tego odpowiednich substancji. Należą do nich przede wszystkim naturalne detergenty takie, jak skoncentrowany detergent aloesowy, ocet winny bądź jabłkowy czy woda z solą.
Aby prawidłowo umyć owoce należy wybrać jeden z naszych pomysłów i za jego pomocą usunąć szkodliwe pestycydy. Sposób nr. 1 – 3 litry wody łączymy z połową szklanki octu i wkładamy owoce na 5 minut. Po tym czasie łączymy 3 litry wody z łyżką sody i ponownie płuczemy owoce.
Sposób nr. 2 – 3 litry wody łączymy z szklanką octu, 2 łyżkami kwasku cytrynowego oraz 3 łyżkami soli. Wkładamy do naszego roztworu owoce i pozostawiamy je na 10 minut. Po tym czasie płuczemy wszystko wodą i gotowe! Warto pamiętać, by warzywa i owoce myć tuż przed spożyciem – w przeciwnym razie mogą szybciej się psuć!