
Dodatkowe sposoby na wykorzystanie skorupek po jajkach
Skorupki po jajkach doskonale sprawdzają się także w walce z podrażnieniami skóry. Pewnie w dzieciństwie zdarzyło Ci się przewrócić i mieć lekko zadrapaną skórę czy siniaka. Nasze mamy wówczas korzystały z błony, znajdującej się na skorupkach.
Zdejmowały ją i przykładały do rany – błona zmniejszała obrzęk i łagodziła ból. Skorupki po jajkach są zalecane również wszystkim osobom, które zmagają się z bólem żołądka po wypiciu porannej kawy.
Zawarty w skorupkach wapń neutralizuje kwaśny odczyn kawy, który jest niebezpieczny i nieprzyjemny dla wielu osób. Dodatkowo, skorupki wzmacniają specyficzny aromat tego pobudzającego napoju.
Wiele osób używa również skorupek do prania. Są one naturalnym wybielaczem. Wystarczy umieścić je w woreczku, włożyć go do bębna pralki podczas prania białych tkanin i gotowe. Naturalny, bezpieczny dla środowiska i naszej skóry, środek wybielający!