Pokrzywa zwyczajna przez wiele osób może być uznawana za zwykły chwast, którego trzeba się szybko pozbyć. W końcu kiedy dojdzie do kontaktu między nią a naszą skórą, to pojawia się nieprzyjemne pieczenie i swędzenie a nawet pęcherzyki.
W ostatnich latach pokrzywa zyskuje jednak dość spore zainteresowanie. Wszystko dzięki temu, że coraz więcej osób zaczyna się interesować ziołolecznictwem oraz szuka naturalnych sposobów na pozbycie się problemów zdrowotnych.
Pokrzywa jest w tym wszystkim o tyle ciekawa, że bardzo łatwo możemy ją pozyskać – spotkamy ją w większości ogrodów, na łąkach czy polanach. Tym bardziej warto więc skorzystać z jej dobrodziejstw i leczyć się za jej pomocą!

Zdrowotne właściwości liści i korzeni
Uważa się, że pokrzywa zwyczajna większość swoich właściwości zdrowotnych zawiera w liściach. Prawda jest jednak taka, że i jej korzenie są cenne dla naszego zdrowia. Należy jednak wiedzieć, jak je pozyskiwać.
Korzenie będą się nadawały do ziołolecznictwa pod warunkiem, że wykopiemy je wczesną wiosną. Najlepiej zrobić to zanim na łodygach pojawią się liście. Z kolei liście możemy śmiało zbierać od maja do września.
Aby mogły nam służyć przez cały rok najlepiej je wysuszyć. Będziemy mieć wówczas pewność, że się nie zepsują. Możemy zrobić to na słońcu lub w suszarce do grzybów w temperaturze około 40 stopni.

Pokrzywa zwyczajna – właściwości
Pokrzywa zwyczajna zawiera w sobie wiele witamin. Jest to między innymi witamina A, która pomaga dbać o nasz wzrok. Poza tym znajdziemy w niej również witaminę K, która jest odpowiedzialna za prawidłowe krzepnięcie krwi.
W pokrzywie występuje również witamina C, która doskonale wpływa na naszą odporność i ochronę organizmu przed rozwojem nowotworów. Zawartość żelaza pomaga unikać anemii a magnezu radzić sobie ze stresem i zmęczeniem.
Regularnie spożywana pokrzywa zwyczajna ma również doskonały wpływ na nasz układ kostny dzięki temu, że zawiera wapń. To także olbrzymie wsparcie dla naszego mózgu i układu nerwowego dzięki witaminie B12 i kwasom organicznym.

Pokrzywa a układ pokarmowy
Nasze babcie z pewnością wykorzystywały pokrzywę zwyczajną do leczenia różnych objawów chorobowych w obrębie układu pokarmowego. Napar z niej doskonale sprawdza się wtedy, gdy mamy do czynienia z zatruciem czy jelitówką.
Wzmacnia nasz organizm i pozwala szybko wrócić do kondycji sprzed zatrucia. Pokrzywa zwyczajna dobrze sprawdzi się także wtedy, gdy mamy różnego rodzaju problemy z trawieniem czy wypróżnianiem się.
To zioło możemy również wykorzystywać podczas zapalenia pęcherze. Pomoże szybciej wyleczyć infekcję, a regularnie pite zapobiegnie jej nawrotom, które są częste ze względu na specyficzną budowę naszego układu moczowego.

Pokrzywa a odporność
Bardzo często stosujemy pokrzywę także w kontekście naszej odporności. Zawarta w niej witamina C zdecydowanie wzmocni nasz organizm i pomoże nam uniknąć infekcji w okresie zachorowań na grypę czy przeziębienia.
Nie musimy jej jednak stosować jedynie do zapobiegania infekcjom. Doskonale sprawdza się również w ich leczeniu! Pokrzywa zwyczajna, pita podczas przeziębienia, to zastrzyk energii i witamin dla naszego organizmu.
Już po kilku dniach stosowania zauważymy poprawę! Dodatkowo, możemy ją spożywać, jeśli zmagamy się z problemami ze strony układu kostnego. Pomaga zwalczyć nieprzyjemne objawy reumatyzmu i łagodzi dolegliwości bólowe.

Pokrzywa zwyczajna a uroda
Pokrzywa zwyczajna doskonale sprawdza się także, jako naturalny kosmetyk. Płukanki z pokrzywy sprawiają, że nasze włosy stają się lśniące, silne i odporne na działanie czynników zewnętrznych, które mogłyby je uszkadzać.
Dzięki temu, że pokrzywa reguluje pracę jelit, wątroby czy trzustki, zauważalny jest jej wpływ na trądzik. Pomaga oczyszczać organizm i sprawia, że od razu staje się to widoczne na naszej skórze, która zostaje rozjaśniona i jest pełna blasku.
Możemy także stosować napar z pokrzywy jako płukankę do skóry głowy. To naturalny sposób na pozbycie się łupieżu, który warto zastosować szczególnie wtedy, gdy pojawiają się jego pierwsze objawy. Takim naparem możemy również odkażać nasze usta.

Problem z nadmiarem wody w organizmie
Pokrzywa zwyczajna jest często stosowana, gdy ktoś ma problemy z nadmiarem wody, która zatrzymuje się w organizmie. Wówczas możemy odczuwać ociężałość, brak energii a nasza waga może wzrastać mimo, że faktycznie nie przytyliśmy.
W takich sytuacjach warto dwa razy dziennie spożywać herbatę z pokrzywy. Jednak taki zabieg najlepiej połączyć również z piciem co najmniej dwóch litrów wody. Choć to paradoksalne, to woda w naszym organizmie zatrzymuje się właśnie dlatego, że pijemy jej za mało.
Najlepiej wówczas spożywać także izotoniki, które możemy stworzyć łącząc wodę z solą oraz odrobiną miodu. Wówczas zapobiegniem utracie soli mineralnych z organizmu, które także przyczyniają się do tego, że dochodzi do zatrzymania wody.

W jaki sposób przygotować napar z pokrzywy
Napar z pokrzywy możemy przygotować zarówno ze świeżych, jak i suszonych liści. Kiedy mamy możliwość, najlepiej wykorzystywać te świeże, ale warto również trochę ich ususzyć, żebyśmy mogli się nimi cieszyć przez cały rok.
Garść liści zalewamy wrzątkiem i parzymy przez około 10 minut. W międzyczasie najlepiej zakryć filiżankę spodkiem, by herbata lepiej się zaparzyła. Po tym czasie wyjmujemy ziele z wody, by ta nie zyskała gorzkiego posmaku.
Pokrzywa zwyczajna może zostać wzbogacona o owoce czy miód, jeśli nie lubimy jej charakterystycznego posmaku. Tak przygotowany napar może być wykorzystywany zarówno jako herbata, jak i jako płukanka.

Zupa i jajecznica
Choć dla wielu może nie brzmieć to, jak najciekawsze połączenie, to pokrzywę zwyczajną możemy również stosować w naszej kuchni! Idealnie sprawdzi się, jako dodatek do jajecznicy – wystarczy ją posiekać, podsmażyć na maśle i dodać jajka.
Wówczas nieco nas wyciszy, ale i doda nam energii do działania w kolejnym dniu. Pokrzywa zwyczajna reguluje bowiem funkcjonowanie naszego układu nerwowego i usprawnia radzenie sobie ze stresem.
Możemy także przygotować zupę z pokrzywy podsmażając ją na maśle, a następnie dodając ją do bulionu. Ma charakterystyczny smak, ale jej zdrowotne właściwości mogą przekonać wiele osób do tego, by po nią sięgać.

Kto nie powinien stosować pokrzywy
Warto pamiętać również o tym, że nie każdy powinien stosować pokrzywę w celu zyskania jej zdrowotnych właściwości. Szczególnie kobiety powinny zwrócić uwagę na to, czy na pewno mogą ją swobodnie pić.
Pokrzywa zwyczajna nie jest zalecana w sytuacjach, gdy zmagamy się z poważnymi chorobami dróg rodnych takimi jak nowotwory, polipy macicy, nawracające krwawienia.
Nie zaleca się także sięgania po pokrzywę, jeśli zmagamy się z problemami z nerkami bądź z cukrzycą. Jeśli chorujemy na inne przewlekłe choroby, to najlepiej przed zastosowaniem naparu skonsultować się z naszym lekarzem prowadzącym.