Deska do krojenia jest jednym z tych narzędzi kuchennych, bez których trudno byłoby funkcjonować. W końcu to na niej kroimy mięso do ulubionego gulaszu, pieczywo do pożywnego śniadania czy warzywa do ulubionej sałatki.
Niestety okazuje się, że większość z nas nie wie, jak czyścić deskę do krojenia. Przez to staje się ona niebezpieczna dla naszego zdrowia a przy okazji nieestetyczna oraz niehigieniczna.
Istnieją sposoby, by temu zapobiec. Należy jednak wziąć pod uwagę wiele czynników i je uwzględnić w codziennym sprzątaniu kuchni. Wówczas nie będziemy narażeni na kontakt z niebezpiecznymi dla nas bakteriami.
Jeśli więc zależy Ci na prawdziwej, a nie tylko pozornej, czystości w Twoim domu, to sięgnij po ten artykuł i sprawdź, jak ją zaprowadzić! Kiedy te rady wejdą Ci w nawyk, szybko zobaczysz poprawę stanu desek do krojenia w Twoim domu!

Dlaczego deska do krojenia może być dla nas niebezpieczna
Deski do krojenia są dla nas niebezpieczne, ponieważ po krótkim czasie użytkowania, stają się idealnym siedliskiem do rozwoju różnego rodzaju bakterii! Według statystyk, jeśli nie wiesz, jak czyścić deskę do krojenie, to możesz mieć na niej kilkaset razy więcej bakterii niż na desce klozetowej!
To nie tylko niezdrowe i niehigieniczne, ale po prostu obrzydliwe! Pewnie zastanawiasz się teraz, skąd biorą się owe bakterie. Otóż najczęściej do ich rozwoju przyczynia się krojenie surowego mięsa czy innych produktów odzwierzęcych.
Dodatkowo, czynnikiem sprzyjającym takiej sytuacji jest to, że nieprawidłowo dbamy o to, by nasza deska była czyszczona po tym, kiedy już będziemy z niej korzystać w sposób, którego potrzebujemy.
Ciepło, wilgoć oraz kontakt z drobnoustrojami, pochodzącymi z żywności, to idealne środowisko dla rozwoju bakterii, które nie służą naszemu zdrowiu oraz samopoczuciu – lepiej ich unikać!

Rodzaje desek do krojenia a ich higiena
Najpowszechniejszymi deskami do krojenia przez wiele lat były te drewniane. Jednak obecnie panuje moda na marmurowe czy plastikowe deski. Te marmurowe wyglądają bardzo elegancko i nowocześnie. Z kolei te plastikowe są tanie i łatwo dostępne.
Wiele osób uważa również, że plastikowe deski do krojenia są bardziej higieniczne, ponieważ nie może osiadać się na nich pleść. Czy to prawda? Nie! Jest wręcz przeciwnie.
Z opinii ekspertów wynika, że drobnoustroje najrzadziej atakują deski drewniane. Z kolei chętnie zakładają całe kolonie w deskach, mających zupełnie płaską strukturę, czyli w marmurze bądź plastiku.
Jeśli chcesz wiedzieć, jak czyścić deskę do krojenia, to zacznij od dobrego wyboru jej tekstury! Jeśli zdecydujesz się na materiał odpowiedniej jakości, to cały proces oczyszczania będzie funkcjonował sprawniej!

Czyszczenie plastikowych desek do krojenia
Choć bakteria mniej osiedlają się na drewnianych deskach do krojenia, to zdecydowanie łatwiej odpowiedzieć na pytanie, jak czyścić deskę do krojenia, która jest wykonana z plastiku.
Ten materiał nie wymaga szczególnego traktowania. Deski tego rodzaju co prawda dość łatwo możemy zniszczyć, ale ich cena jest na tyle niewielka, że niewiele osób pochyla się nad szczególną dbałością o nie.
Dodatkowo, aby wyczyścić taką deskę możemy użyć standardowej chemii, którą mamy w domu. Gąbka lub szczoteczka szorująca, połączone z odpowiednią pastą czy płynem do naczyń, z pewnością poradzą sobie z różnymi zabrudzeniami.
Ogromnym plusem jest również to, że plastikowe deski do krojenia możemy bez najmniejszego problemu myć w zmywarce! To spore ułatwienie dla osób, posiadających taki sprzęt w swoim domu.

Jak czyścić deskę do krojenia, która jest wykonana z drewna
Choć drewniana deska do krojenia jest nieco trudniejsza w pielęgnacji, to nie oznacza to, że niemożliwe jest dbanie o nią! Jeśli mamy w domu sól, ocet, olej czy świeżą cytrynę, to możemy zadbać o stan naszego drewnianego akcesorium.
Wystarczy połączyć ciepłą wodę z octem. Po używaniu deski wystarczy przetrzeć ją szmatką, nawilżoną w takiej wodzie i gotowe! Ocet zadziała niczym płyn do dezynfekcji i ochroni nas przed inwazją bakterii.
Warto też zapamiętać, jak czyścić deskę do krojenia za pomocą cytryny i soli. Wystarczy natrzeć deskę sokiem z cytryny i pozostawić na kilkanaście minut, by cytryna mogła się wchłonąć.
Jeśli zaś chodzi o sól, to warto posypać nią deskę, zostawić na kilka godzina a na koniec spłukać letnią wodą. Następnie należy pozwolić, by deska mogła wyschnąć i gotowe – czysto i bez bakterii!