Choć mokry kaszel nie jest aż tak uporczywą dolegliwością, jak suchy, to mimo wszystka staramy się zrobić wszystko, aby się z nim uporać. Syrop z marchwi i miodu, to naturalny sposób na wyleczenie infekcji i przywrócenie komfortu w codziennym życiu.
Dzięki temu, że jest wykonany z naturalnych składników, pełnych odżywczych właściwości zdrowotnych, może być wykorzystywany do leczenia osób w każdym wieku. W dodatku jest szybki w przygotowaniu, więc możemy z niego korzystać zawsze, gdy zajdzie taka potrzeba.
Potrzebne do jego przygotowania składniki większość z nas ma w domu. To sprawia, że ten syrop na mokry kaszel może być naprawdę dobrym wyborem w chorobie. Warto wiedzieć o nim nieco więcej!

Syrop z marchwi i miodu – właściwości zdrowotne
Syrop z marchwi i miodu doskonale sprawdza się przy łagodzeniu mokrego kaszlu, ale i przy pierwszych objawach grypy czy przeziębienia. Wszystko to, dzięki zdrowotnym właściwościom substancji, które się w nim znajdują.
Marchew jest bogata w witaminę A. Dzięki temu wspiera funkcjonowanie naszego wzroku i hamuje starzenie organizmu. Z kolei zawartość witaminy C w marchwi ogólnie wpływa na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego.
Zawarta w marchwi witamina B wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Znajdujący się w warzywie beta karoten wspomaga funkcjonowanie odporności i przyspiesza proces regeneracji w trakcie leczenia.
Z kolei miód jest naturalnym antybiotykiem. Znajduje się w nim duża ilość witamin i minerałów. W tym także kwas foliowy i biotyna. Dzięki temu syrop z miodu i marchwi może być stosowany w leczeniu kaszlu także u kobiet w ciąży!

Przepis na syrop z marchwi i miodu
Jak już wspominaliśmy przygotowanie syropu jest wyjątkowo szybkie i proste. Potrzebujemy zaledwie 500 gramów marchwi oraz 5 łyżek stołowych miodu. Warto sprawdzić jego skład i pochodzenie, ponieważ miody, sprzedawane w marketach, to niekiedy tylko rozpuszczony cukier.
Naszą marchew obieramy i kroimy na talarki. Dodajemy około 250 mililitrów wody i gotujemy na niewielkim gazie tak, by marchew zmiękła, ale się nie przypaliła. Wyjmujemy marchew i zgniatamy ją bądź ścieramy.
Kiedy wystygnie, łączymy ją z miodem. Całość umieszczamy w słoiczku bądź butelce na około 24 godziny. Po tym czasie nasze remedium na dolegliwości grypowe jest już gotowe.
Syrop z marchwi i miodu najlepiej spożywać w ilości około 4 łyżek dziennie. Już po 2 dniach zauważymy znaczną poprawę stanu zdrowia i samopoczucia!