w ,

Zasada 5 sekund. Co dzieje się z jedzeniem kiedy spada na podłogę

Zasada 5 sekund

Zasada 5 sekund. Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nie podniósł nigdy jedzenia z ziemi. Przyczyny tego zachowania są różne, lecz większość ludzi przywołuje złotą zasadę 5 minut. Przeważnie bagatelizujemy ten fakt sądząc, że nic się nie mogło stać przez raptem 5 sekund. Otóż mogło. Z tym mitem postanowił zmierzyć się prof. Paul Dawson, ekspert nauk o żywności oraz współautor książki „Did Just Eat That”?

Zobacz także:  Top 10 ciekawostki o kosmosie - o ilu z nich wiedziałeś

Zasada 5 sekund

Profesor Paul Dawson oraz zespół Clemson University przeprowadzili pierwsze badania w warunkach laboratoryjnych weryfikując tezę dotyczącą wyżej wymienionego obszaru badawczego. Eksperyment wykazał, że czas ekspozycji wpływa na ilość mikroorganizmów na naszej żywności. Przeniesienie mikroorganizmów pomiędzy podłożem a żywnością zachodzi wówczas w tym samym momencie w którym obiekty te dotkną się.

Zobacz także:  Seks w pandemii to nuda


1 sekunda

Realny czas w którym zachodzi proces zabrudzenia jedzenia wynosi 1 sekundę. Oczywiście, stopień zanieczyszczenia zależy od rodzaju pożywienia, podłoża oraz stanu czystości obiektu.

Zobacz także:  Nowa pandemia już niedługo?! Są ostrzeżenia


128 scenariuszy

Badania prof. Dawsona zostały zintensyfikowane przez zespół Donalda Schaffnera i Robyna Miranda z Uniwersytetu Rutgersa. Zostało przeprowadzonych 128 scenariuszy, w których eksperci badali zetknięcie różnych produktów spożywczych z powierzchnią nawierzchnią. Badania wykazały, że ilość drobnoustrojów jest zależna od rodzaju pokarmu oraz podłoża. Największy wpływ na zanieczyszczenie jedzenia ma stopień wilgotności. Gdy przynajmniej jedna z rzeczy (jedzenie bądź podłoże) posiada wysoki stopień wilgoci, wtem bakterie przenoszą się z dużą większą łatwością niż w sytuacji proporcjonalnie odwrotnej. Badania wykazały, że najwięcej bakterii znajdziemy na arbuzie. Natomiast, najmniej na żelkach.

Zobacz także:  Dzień Brzydkiego Świątecznego Swetra - o co chodzi


Konsekwencje 

Stosowanie zasady 5 sekund może być wyjątkowo niebezpieczne dla osób, które zmagają się z osłabioną odpornością lub innymi chorobami. Natomiast, bakterie salmonella mogą spowodować złe samopoczucie każdego, a te utrzymują się na powierzchni przez dłuższy czas

Zobacz także:  Czy alkohol się psuje?

banany

Zacznij jeść banany codziennie, a Twoje ciało Ci podziękuje