w ,

15 powodów dla, których powinno się jeść pomidory

krew

2. Pomidory regulują ciśnienie krwi

Wykazano również, że likopen w pomidorach obniża ciśnienie krwi. Pomidory są również bogate w potas, minerał znany z obniżania poziomu ciśnienia krwi. Wynika to z faktu, że potas zmniejsza działanie sodu. W rzeczywistości, im więcej potasu spożywasz, tym więcej sodu tracisz z moczem. Oprócz tego potas zmniejsza napięcie w ścianach naczyń krwionośnych – dodatkowo obniżając ciśnienie krwi. Zalecane spożycie potasu dla przeciętnej osoby dorosłej wynosi 4700 mg na dzień. Ale uważaj, aby nie spożywać zbyt dużej ilości potasu, ponieważ może to prowadzić do kamieni nerkowych.

Likopen jest również znany jako ogólnie poprawiający funkcjonowanie naczyń krwionośnych, co może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Dalsze badania pokazują, że chociaż likopen może pomóc obniżyć wysoki poziom ciśnienia krwi, nie ma on wpływu na normalne poziomy ciśnienia krwi. Badania wykazały, że suplementy likopenu mogą mieć korzystny wpływ na ciśnienie krwi.

Pomidory są również bogate w witaminę C, która, jak stwierdzono, obniża ciśnienie krwi. Jeśli nie są całkowicie dojrzałe, możesz przechowywać pomidory w temperaturze pokojowej. Po osiągnięciu dojrzałości możesz je trzymać w lodówce do trzech dni. Ale najlepszą opcją są świeże pomidory – ponieważ są najbogatsze w potas i mogą mieć najlepsze działanie obniżające ciśnienie krwi.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.