in ,

15 zdrowotnych właściwości pomidorów

czerwone serce na białej kartce

2. Pomidory, jako wsparcie dla pracy serca 

Takie składniki jak witamina C, błonnik, choliny czy potas wspierają pracę serca w naszym organizmie. Dzięki ich wysokiemu stężeniu zmniejszamy ryzyko zapadnięcia na choroby układu sercowo-naczyniowego. W pomidorach znajduje się również, cenny dla nas, kwas foliowy. 

Kwas foliowy równoważy poziom homocysteiny, która powstaje w wyniku rozpadu białka. Homocysteina przyczynia się do zwiększenia ryzyka wystąpienia udaru mózgu czy zawału serca.

Dzięki spożywaniu pomidorów możemy znacznie zmniejszyć poziom homocysteiny w organizmie i zminimalizować ryzyko chorób serca

Written by Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.