w ,

15 zdrowotnych właściwości pomidorów

kostki białego cukru

6. Pomidory, jako wsparcie dla osób, cierpiących na cukrzycę

Badania naukowe wykazały, że błonnik, znajdujący się w pomidorach, ma zbawienny wpływ na osoby, zmagające się z cukrzycą. Dostarczanie odpowiednich ilości tego składnika zmniejsza poziom glukozy we krwi.

Dodatkowo spożywanie odpowiednich ilości błonnika reguluje poziom insuliny oraz poziom lipidów we krwi. Szklanka pomidorów dostarcza już 2 gramów błonnika. Warto uzupełnić dietę o siemię lniane czy pełnoziarniste pieczywo, by zaspokoić całkowite zapotrzebowanie na błonnik, które u dorosłej osoby wynosi 35-38 g. 

Czytaj także: Mity żywieniowe, które warto obalić raz na zawsze!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.