Smak kiszonych ogórków wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem oraz swojskim i zdrowym jedzeniem. To także potrawa ciesząca się dużą popularnością podczas tradycyjnych wesel, gdzie ogórki często pojawiają się w charakterze przekąski, umieszczone tuż obok śledzi czy nóżek w galarecie. Jednak ta z pozoru prosta i zwyczajna kiszonka, kryje w sobie znacznie więcej niż tylko smak znanym nam z rodzinnego domu.
Ogórek kiszony czy kwaszony?
Na wstępie należy zwrócić uwagę na subtelną, ale ważną różnicę pomiędzy ogórkiem kiszonym a kwaszonym. Wielu z nas wydaje się zapewne, że słowa „kiszony” i „kwaszony” to synonimy, a zatem nie ma znaczenia, który rodzaj ogórków zakupimy w sklepie. Niestety, ale za ten błąd słono zapłacimy swoim zdrowiem – jeśli zamiast naturalnie kiszonych ogórków bogatych w substancje odżywcze, wybierzemy ogórki kwaszone, to zaopatrzymy się niestety w produkt pełen octu, cukru oraz innych konserwantów.
Dlatego następnym razem dokonując wyboru, koniecznie zwróćmy na to uwagę, aby mieć pewność, że inwestujemy w swoje zdrowie. Poniższa lista pozwoli ci poznać aż 20 leczniczych sekretów, ukrytych w naturalnie kiszonych ogórkach.

1. Ogórek kiszony to źródło dobroczynnych probiotyków
Ogórki kiszone powstają w procesie fermentacji. Jest to proces naturalny, odbywający się za pośrednictwem specjalnych kultur bakterii probiotycznych, które wywierają dobroczynne działanie zarówno na ludzi, jak i na produkty poddawane ich działaniu. Fermentacja powoduje, że kiszone warzywa stają się lekkostrawne, a nasz organizm potrzebuje znacznie mniej energii, aby móc przyswoić zawarte w nich składniki.
W trakcie procesu fermentacji dochodzi także do produkcji cennych substancji, które wspierają funkcjonowanie naszego organizmu, takich jak acetylocholina. Acetylocholina to neuroprzekaźnik wspomagający pracę układu nerwowego, regulujący ciśnienie krwi oraz zmniejszający zaparcia. Z tych powodów lekarze zalecają zwiększone spożycie ogórków kiszonych podczas medycznej antybiotykoterapii, która wyjaławia jelita i powoduje zaburzenia w funkcjonowaniu ich mikroflory. Z kolei gastrolodzy uważają, że ogórki kiszone wspomagają proces leczenia nadkwasoty.

2. Ogórek kiszony dostarcza do organizmu kwas mlekowy
W wyniku procesu fermentacji, poprzez przekształcenie cukru zawartego w warzywach i owocach wytwarzany jest kwas mlekowy. Zdaniem ekspertów kwas mlekowy pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego przewodu pokarmowego, oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami.
Badania dowodzą także, że bakterie kwasu mlekowego są niezbędne do prawidłowej syntezy witamin z grupy B oraz witaminy K. „Obecność korzystnych bakterii typu Lactobacillus i Bifidobacterium nie tylko stymuluje produkcję hormonu szczęścia, ale również poprawia trawienie i odporność” twierdzi specjalista ds. żywienia Artur Topolski.

3. Ogórek kiszony to naturalny antybiotyk
Ogórki kiszone to prawdziwe bogactwo uzdrawiających substancji, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jeśli od jakiegoś czasu zmagamy się z obniżeniem odporności, warto, abyśmy spróbowali zwiększyć ich spożycie. Dzięki wysokiej zawartość fitocydów ogórek kiszony będzie stanowić znakomite wsparcie w walce z bakteriami i wirusami, które codziennie atakują nasz osłabiony organizm.
Eksperci udowodnili również, że proces kiszenia prowadzi do podwojenia zawartości witaminy C, a ta, jak wiadomo, wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwtoksyczne oraz przeciwwirusowe. Zawartość tych substancji czyni zatem ogórek kiszony świetnym środkiem w walce z infekcjami!

4. Ogórek kiszony jako sposób na depresję
Zdaniem specjalistów, ogórek kiszony może być także znakomitym panaceum na depresję. W wyniku kiszenia oprócz witaminy C, podwaja się bowiem także ilość witamin z grupy B: witaminy B6 (pirydoksyny) oraz witaminy B12 (kobalaminy). Witamina B12 podnosi odporność na stres oraz koi nerwy.
Jak zauważa prof. Matthew Hilimire z University of Maryland:
„Probiotyki ze sfermentowanej żywności wpływają pozytywnie na mikroflorę jelitową, co prawdopodobnie przekłada się na mniejsze odczuwanie lęku społecznego. Uważam, że to absolutnie fascynujące, iż mikroorganizmy w naszych jelitach mogą mieć taki wpływ na nasze umysły”.

5. Ogórek kiszony czyli kopalnia witaminy K
Poza wspomnianą już witaminą C oraz witaminami z grupy B, ogórek kiszony jest bogaty we wciąż zbyt mało znaną witaminę K, kluczową dla zwiększenia przyswajalności witaminy D oraz wapnia, a także wspomagającą proces krzepnięcia krwi. Pełni ona także funkcję ochronną wobec naczyń krwionośnych, zapobiegając ich zwapnieniu.
To właśnie dlatego zdaniem części ekspertów, niedobory witaminy K mogą także przyczyniać się do ryzyka wystąpienia nowotworu lub chorób serca oraz układu krwionośnego. Dziś już wiemy, że witaminę K znajdziemy jedynie w produktach sfermentowanych, a zatem doceńmy mądrość naszych babć i mam, które zachęcały nas do jedzenia ogórków jeszcze zanim odkryto właściwości witaminy K.

6. … oraz witaminy A
Ogórki kiszone zawierają także witaminę A, a jedna porcja kiszonego ogórka zaspokaja prawie połowę naszego dziennego zapotrzebowania na tę substancję. Witamina ta zapewnia zdrowe błony śluzowe oraz dobry wzrok. Jest także jednym z najważniejszych związków budujących odporność naszego organizmu.
Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych, a także działa antynowotworowo. Jej niedobory możemy na szczęście dość łatwo zdiagnozować – jeśli po zapadnięciu zmierzchu występują u nas problemy z widzeniem, nasze włosy zaczynają się łamać i wypadać, a paznokcie stają się kruche, najprawdopodobniej cierpimy na brak witaminy A w naszym organizmie, który warto uzupełnić sięgając po kiszonego ogórka.

7. Ogórek kiszony czyli cenne źródło magnezu
Ogórki kiszone zawierają także liczne minerały potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są źródłem łatwo przyswajalnego magnezu, niezbędnego do stabilnego działania układu nerwowego. Właściwy poziom magnezu działa na nas uspokajająco, poprawia pamięć i myślenie.
Badania dowodzą, że magnez łagodzi dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego, a także skurcze menstruacyjne. Warunkuje również sprawne działanie układu naczyniowo-sercowego. Jeśli jesteśmy od jakiegoś czasu rozdrażnieni, cierpimy na bezsenność oraz powtarzające się skurcze mięśni i kołatania serca, możemy podejrzewać, iż w ten sposób nasz organizm sygnalizuje nam brak tego pierwiastka w organizmie. Pamiętajmy, że 100 g ogórków kiszonych zawiera aż 43 mg magnezu.

8. Ogórek kiszony a wysoka zawartość potasu
Potas to kolejny minerał, który znajdziemy w ogórkach kiszonych. Zapewnia on prawidłową gospodarkę kwasowo-zasadową i wodno-elektrolitową w organizmie. Bez niego niemożliwe jest utrzymanie prawidłowego pH komórek i ciśnienia osmotycznego.
Również procesy spalania węglowodanów i białek wymagają obecności potasu, podobnie jak serce, które potrzebuje go do właściwego funkcjonowania. Puchnące nogi, nieregularne bicie serca oraz skurcze mięśni pojawiające się podczas upałów mogą oznaczać, iż w naszym ciele brakuje właśnie tego pierwiastka. 100 g ogórków kiszonych pozwoli nam dostarczyć aż 99 mg tego cennego minerału.

9. Ogórek kiszony to sposób na przyswojenie większej ilości wapnia
Ogórek kiszony pozwoli nam także wzbogacić naszą dietę o wapń. To właśnie właściwy poziom wapnia zapewnia nam mocne kości, zdrowe zęby i sprawne mięśnie. Wapń umożliwia również prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – jeśli jego poziom jest za niski, organizm zaczyna pobierać wapń z kości.
Dzięki niemu nasza krew krzepnie, a rany goją się szybciej. Jego niedobory poznamy po powtarzających się krwotokach z nosa, bólach stawów oraz pojawiających się w naszym uzębieniu ubytkach. Wówczas, jeszcze zanim umówimy się na wizytę u dentysty, nie zapomnijmy sięgnąć po słoik ogórków kiszonych, aby zapobiec taki problemom w przyszłości. Nie zapomnijmy, że ze 100 g ogórków kiszonych uzyskamy 18 mg wapnia.
10. Ogórek – pierwsza pomoc w zmniejszenie objawów trądziku
Wysoka zawartość witamin i minerałów w ogórkach przyczyni się także do poprawy naszej prezencji. Substancje te wzmocnią nasze włosy i paznokcie dzięki czemu będziemy wyglądać zdrowo i atrakcyjnie.

Kapusta kiszona, ogórki kiszone, tempeh i inne fermentowane produkty będące naturalnym źródłem probiotyków, które wzmacniają mikroflorę bakteryjną, ograniczają zapalną reakcje skóry na toksyny wydzielane w jelitach wskutek nieprawidłowego trawienia – zauważa dietetyczka Katarzyna Gurbacka.
Spożycie ogórków kiszonych przyczynia się zatem do polepszenia kondycji naszej skóry, a nawet może prowadzić do zmniejszenia objawów trądziku. Ta informacja powinna pocieszyć nastolatków, którzy bezskutecznie zmagają się z tą nieprzyjemną przypadłością. Być może klucz do zdrowej cery, zamiast w maściach i innych drogich specyfikach znajdą we wzbogaceniu diety o kiszone ogórki? Na pewno jest to sposób wart wypróbowania.

11. Ogórek kiszony – pomoc w walce z anemią
Wielu z nas zmaga się z nawracającym niskim poziomem żelaza, które znacznie obniża komfort naszego życia, a w swej ostrzejszej formie może prowadzić także do anemii. Żelazo to kluczowy minerał niezbędny do produkcji krwi, a lekarze zwracają uwagę, iż jest ono szczególnie ważne dla kobiet w wieku rozrodczym oraz rosnących dzieci. Choroba objawia się osłabieniem i uczuciem zmęczenia, bladością skóry, wypadaniem włosów oraz zawrotami głowy.
Lekarze słusznie zwracają uwagę, iż nie powinno się jej lekceważyć, tym bardziej, że ten rodzaj niedokrwistości jest stosunkowo łatwy do wyleczenia. Jeśli zatem znajdujemy się w środku naszej walki z anemią, warto wykorzystać nowego sojusznika. Badania wykazały bowiem, iż ogórek kiszony nie tylko jest znakomitym źródłem żelaza, ale także wspomaga jego przyswajanie.

12. Ogórek kiszony czyli sposób na oczyszczenie organizmu
Ogórki po ukiszeniu przyczyniają się do szybszego usuwania wody z organizmu. Osoby, które już od dawna zmagają się z retencją płynów, powinny zatem koniecznie wypróbować zwiększenie spożycia ogórków kiszonych, które pomogą skutecznie wyeliminować wszelkie obrzęki. Warto także zauważyć, iż ogórek kiszony wspomaga organizm w oczyszczaniu z toksyn i metali ciężkich.
Substancje te gromadzą się w naszym organizmie wraz z upływem lat, do czego niestety w znaczącym stopniu przyczynia się coraz większe zanieczyszczenie środowiska. Natomiast ich wysoki poziom nie tylko zwiększa ryzyko zachorowania na raka oraz inne choroby cywilizacyjne, ale także obniża standard naszego życia – nawet jeśli jeszcze nie chorujemy, już teraz możemy cierpieć z powodu nawracających bólów głowy, alergii czy grzybic. Ogórek kiszony skutecznie pomoże nam usunąć niepożądane toksyny z naszego organizmu oraz powodowane przez nie dolegliwości.

13. Ogórek kiszony czyli sposób na zdrowe jelita
Ogórek kiszony znakomicie wpływa na zdrowie naszych jelit. Jelita, jak wiadomo, stanowią bardzo ważną część naszego układu odpornościowego. Zdrowy mikrobiom jelitowy nie tylko chroni nas przed wirusami i bakteriami, ale także nie dopuszcza do rozwoju takich chorób jak cukrzyca czy Alzheimer.
Badania dowodzą, że jedną z ich głównych przyczyn jest występowanie stanów zapalnych w jelitach, powstałych w wyniku pojawienia się nieprawidłowej flory jelitowej. Ponadto, dzięki dużej zawartości błonnika ogórki kiszone zdecydowanie wspomaga perystaltykę naszych jelit, dzięki czemu chroni nas przed zaparciami.

14. Ogórek kiszony – oręż w walce z rakiem
Bez właściwej flory jelitowej proces trawienia zachodzący w naszym organizmie zaczyna przebiegać nieprawidłowo. Powoduje to rozmaite dolegliwości trawienne, które z czasem mogą prowadzić do pojawienia się poważniejszych chorób, w tym niestety także nowotworów. Wśród innych warzyw ogórek kiszony wyróżnia się dzięki wysokiej zawartości antocyjanów oraz izocyjanianów – substancji o udowodnionym działaniu antyrakowym.
Antocyjany to antyoksydanty, które stanowią znaczne wsparcie w walce z rakiem, natomiast izocyjaniany – związki powstające w procesie fermentacji – neutralizują wolne rodniki i hamują wzrost komórek nowotworowych. Pragnąc uniknąć w przyszłości zachorowania na raka, warto już teraz włączyć kiszone ogórki do swojego jadłospisu.

15. Ogórek kiszony – ważny składnik dziecięcej diety
Kiszony ogórek warto podawać dzieciom jak najwcześniej. Eksperci uważają, że obecna izolacja dzieci od bakterii oraz wirusów wywiera na nie zdecydowanie negatywny wpływ, hamując prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Tak wychowywane pociechy częściej cierpią z powodu alergii oraz nawracających infekcji. I w tym przypadku z pomocą może przyjść spożycie ogórków kiszonych, które wzmocnią układ immunologiczny oraz wzbogacą florę bakteryjną dziecka o dobroczynne bakterie.
Wsparty w ten sposób organizm nie tylko będzie chorował znacznie rzadziej, ale także z czasem powinien przestać traktować alergeny jako zagrożenie. Pamiętajmy także, że im wcześniej nauczymy dziecko zdrowych nawyków żywieniowych, tym większe są szanse, że wyrośnie z niego zdrowy dorosły, przedkładający ogórki kiszone nad chipsy.

16. Ogórek kiszony czyli przepis na długowieczność
Nie tylko dzieci skorzystają z jedzenia kiszonek. Naukowcy odkryli bowiem, że wraz z wiekiem w naszych jelitach spada liczba zdrowych bakterii. To z kolei przyśpiesza proces starzenia, osłabia organizm oraz wiąże się z ryzykiem wcześniejszej śmierci. Zdrowe jelita stanowią bowiem silną barierę ochronną w naszym układzie immunologicznym, a nieprawidłowa flora bakteryjna wiąże się z dużo większym ryzykiem zachorowania na różnego rodzaju choroby.
Badania potwierdziły korelację pomiędzy mikrobiotą jelitową a chorobą Alzheimera. Z kolei inne badania wykazują, że różnorodność oraz skład mikrobioty jelitowej są inne u osób zdrowych niż u pacjentów z chorobą Parkinsona, otyłością oraz cukrzycą. Dlatego też wysokie spożycie ogórków kiszonych nie tylko podniesie naszą odporność, ale także zapewni nam długie i zdrowe życie.

17. Ogórek kiszony – typowa zachcianka ciążowa
Wszyscy dobrze znamy anegdotę o wiadomym znaku świadczącym o stanie błogosławionym u kobiety, czyli nagłym apetycie na kiszone ogórki. Okazuje się, że ta zachcianka to nie przypadek, ale mądrość samej matki natury, która w ten sposób zachęca kobietę do tego, by jadła to co najlepsze dla niej i jej nienarodzonego dziecka.
Poza omówionymi już powyżej walorami odżywczymi ogórków kiszonych czyli dużej ilości witamin i minerałów, warzywa te dzięki dużej zawartości błonnika oraz acetylocholinie pomogą ciężarnej zlikwidować problem zaparć i wzdęć, z którymi zmaga się większość kobiet w okresie ciąży. Ponadto będą także stanowić cenne wsparcie w walce z problemem zatrzymania wody w organizmie oraz utrudnieniem wynikającym z puchnących nóg. Badania dowodzą również, że ich spożycie przez matkę w okresie ciąży skutecznie wpływa na zwiększenie odporności u dzieci.
Czytaj także: Jak spożywanie buraka wpływa na Twoją urodę?
Z kolei jak twierdzi mgr. inż. żywienia człowieka Dorota Świątkowska, autorka „Poradnika żywienia dla kobiet w ciąży”, publikacji firmowanej przez Klinikę Położnictwa i Ginekologii Instytutu Matki i Dziecka: „Odpowiednie zaopatrzenie organizmu ciężarnej w witaminę C zmniejsza ryzyko infekcji, porodu przedwczesnego i stanu przed-rzucawkowego. Warzywami dostarczającymi sporych ilości tej witaminy są: kapusta biała, pekińska i kiszona, papryka, ogórki kiszone, szczypiorek, natka pietruszki oraz sałata”.

18. Ogórek kiszony – posiłek dietetyczny i lekkostrawny
Osoby będące na diecie nie muszą się obawiać, że przytyją spożywając dużo ogórków. Ogórek kiszony jest nie tylko lekkostrawny, ale także i niskokaloryczny. Ilość kcal w ogórku kiszonym wynosi zaledwie 7. To oznacza, że aby je spalić wystarczy jeździć na rowerze jedynie przez minutę! To naprawdę zdumiewająco niewiele, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę wszystkie omówione już korzyści zdrowotne, jakie kryją się w tym niepozornym warzywie.
Kiszonki znakomicie sprawdzą się zatem zarówno w jadłospisie diabetyków, jak i osób zdrowych, które pragną wzbogacić swoje posiłki w produkty dietetyczne, które są zarazem bogate w substancje odżywcze. Można je zatem spożywać nawet w dużych ilościach bez żadnych wyrzutów sumienia.

19. Dobroczynny sok z kiszonych ogórków
W wyniku procesu fermentacji cenne składniki przenikają także do soku, dlatego warto pamiętać, że jest on równie wartościowy jak same ogórki. W medycynie ludowej sok z kiszonych ogórków jest dobrze znanym i zalecanym lekarstwem na kaca, zaś nawet osoby niespożywające alkoholu z pewnością docenią jego właściwości nawadniające i gaszące pragnienie.
Czytaj także: Niesamowite zdjęcia zrobione chwilę przed tragedią
Ponadto zdaniem niektórych lekarzy, picie soku z kiszonych ogórków wspomaga proces leczenia wrzodów. Warto także wiedzieć, że woda po kiszonkach skutecznie obniża poziom pH w organizmie, a także wspiera prawidłowy rozwój mikroflory jelitowej i usuwa zbędne produkty przemiany materii. Regularne picie soku z kiszonych ogórków redukuje wzdęcia i uczucie pełności.

20. Ogórek kiszony czyli polskie superfood
Czytaj także: 20 Owoców, które pomogą Ci schudnąć
To z pewnością nie przypadek, że ogórek kiszony tak często trafia na polskie stoły i do dziś cieszy się w naszym kraju ogromnym powodzeniem. Po zdobyciu tak licznych informacji na temat zalet spożycia ogórków kiszonych, na pewno nie zdziwi was zatem pomysł przyznania tym warzywom tytułu superfood.
Jeszcze jedną ciekawostką może być także wiadomość, iż eksperci zalecają stosowanie ogórków w ramach diety GAPS (Gut and Psychology Syndrome), której główny celem jest wyleczenie jelita i występujących w nim ubytków, które powodują stany zapalne oraz zaburzają prawidłowe wchłanianie składników odżywczych. Dieta ta pozwala uzdrowić lub poprawić kondycję osób cierpiących na takie choroby jak padaczka, celiakia czy stany zapalne stawów.