Smak kiszonych ogórków wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem oraz swojskim i zdrowym jedzeniem. To także potrawa ciesząca się dużą popularnością podczas tradycyjnych wesel, gdzie ogórki często pojawiają się w charakterze przekąski, umieszczone tuż obok śledzi czy nóżek w galarecie. Jednak ta z pozoru prosta i zwyczajna kiszonka, kryje w sobie znacznie więcej niż tylko smak znanym nam z rodzinnego domu.
Ogórek kiszony czy kwaszony?
Na wstępie należy zwrócić uwagę na subtelną, ale ważną różnicę pomiędzy ogórkiem kiszonym a kwaszonym. Wielu z nas wydaje się zapewne, że słowa „kiszony” i „kwaszony” to synonimy, a zatem nie ma znaczenia, który rodzaj ogórków zakupimy w sklepie. Niestety, ale za ten błąd słono zapłacimy swoim zdrowiem – jeśli zamiast naturalnie kiszonych ogórków bogatych w substancje odżywcze, wybierzemy ogórki kwaszone, to zaopatrzymy się niestety w produkt pełen octu, cukru oraz innych konserwantów.
Dlatego następnym razem dokonując wyboru, koniecznie zwróćmy na to uwagę, aby mieć pewność, że inwestujemy w swoje zdrowie. Poniższa lista pozwoli ci poznać aż 20 leczniczych sekretów, ukrytych w naturalnie kiszonych ogórkach.
1. Ogórek kiszony to źródło dobroczynnych probiotyków
Ogórki kiszone powstają w procesie fermentacji. Jest to proces naturalny, odbywający się za pośrednictwem specjalnych kultur bakterii probiotycznych, które wywierają dobroczynne działanie zarówno na ludzi, jak i na produkty poddawane ich działaniu. Fermentacja powoduje, że kiszone warzywa stają się lekkostrawne, a nasz organizm potrzebuje znacznie mniej energii, aby móc przyswoić zawarte w nich składniki.
W trakcie procesu fermentacji dochodzi także do produkcji cennych substancji, które wspierają funkcjonowanie naszego organizmu, takich jak acetylocholina. Acetylocholina to neuroprzekaźnik wspomagający pracę układu nerwowego, regulujący ciśnienie krwi oraz zmniejszający zaparcia. Z tych powodów lekarze zalecają zwiększone spożycie ogórków kiszonych podczas medycznej antybiotykoterapii, która wyjaławia jelita i powoduje zaburzenia w funkcjonowaniu ich mikroflory. Z kolei gastrolodzy uważają, że ogórki kiszone wspomagają proces leczenia nadkwasoty.