w ,

Chcesz wzmocnić swoją odporność? Zacznij to jeść!

Układ odpornościowy spełnia kluczową funkcję w naszym ciele, ponieważ to on chroni nas przed zachorowaniem – rozpoznaje zagrożenia w postaci bakterii, wirusów, grzybów czy pasożytów i nie pozwala im się dostać do organizmu, a jeśli już im się to uda – skutecznie z nimi walczy. Od naszej odporności zależy to, czy złapiemy kolejną infekcję oraz jak szybko uda nam się z niej wyleczyć.

Warto więc dbać o poziom odporności i utrzymywać go na jak najwyższym poziomie. Najprostszym i najlepszym sposobem na podnoszenie odporności jest spożywanie naturalnych pokarmów, których właściwości przyczyniają się do zwiększenia wydajności pracy układu odpornościowego.

imbir odporność

Imbir

Imbir może być spożywany w formie świeżej lub sproszkowanej – w obu przypadkach skuteczność jego działania jest podobna i bardzo intensywna. Imbir wzmacnia nie tylko układ odpornościowy, ale poprawia pracę całego organizmu – działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie.

Najlepszym sposobem na poprawienie odporności za pomocą imbiru jest przygotowanie imbirowego naparu – wystarczy gorącą wodą zalać łyżeczkę suszonego imbiru lub kilka jego świeżych plasterków i wypić po kilku minutach.

miód odporność

Miód

Miód bywa określany mianem naturalnego leku i płynnego złota – by skutecznie działał na podniesienie odporności zaleca się spożywanie go codziennie w ilości 1 łyżeczki. Skład miodu to przede wszystkim węglowodany, które odpowiadają za jego pyszny, słodki smak, lecz oprócz nich „płynne złoto” zawiera wiele witamin, takich jak witamina A, C, składniki mineralne oraz silne antyoksydanty.

Zawiera również substancję zwaną inhibiną, która odpowiada za hamowanie rozwoju bakterii. Należy pamiętać, że wysoka temperatura sprawia, że miód traci większość swoich cennych właściwości, aby wydobył odpowiednią moc należy zalać wodą o temperaturze poniżej 40 ° C.

cebula odporność

Cebula

W celu podniesienia odporności cebula może być spożywana tylko na surowo – wówczas zawiera mnóstwo naturalnych substancji o działaniu bakteriobójczym, które wzmacniają układ odpornościowy.

Dobrym sposobem na przyrządzenie cebuli bez pozbawiania jej właściwości jest przygotowanie tzw. syropu z cebuli. Do jego przygotowania wystarczy pokroić cebulę, zasypać ją cukrem lub zalać miodem i poczekać aż puści soki, tworząc cudowny syrop, którego smak nie jest taki zły, jak mogłoby się przed spróbowaniem go wydawać.

Kasza jaglana

Kasza jaglana

Kasza jaglana nie bez powodu została okrzyknięta królową kasz. Jej niepozorne jasno-żółte ziarenka zawierają w sobie prawdziwe bogactwo witamin, składników mineralnych i aminokwasów, takich jak lecytyna, wapń, potas, żelazo, tryptofan oraz witaminy z grupy B. Kasza jaglana ma silne działanie przeciwzapalne i zasadotwórcze, dzięki czemu tworzy środowisko nieprzyjazne rozwojowi bakterii, wirusów i grzybów.

Na początku była jedzona w formie wodnego kleiku, który nie jest najpyszniejszą potrawą świata, jednak dziś znane są już jej szerokie kulinarne możliwości, a internet pełen przepisów na dania z jej wykorzystaniem.

czarny bez

Czarny bez

Czarny bez został nazwany przez starożytne ludy „drzewem życia”, a to wszystko za sprawą niezwykle silnych właściwości leczniczych tej rośliny. Owoce czarnego bzu można spożywać w postaci soku, na surowo są trujące.

Sok z owoców czarnego bzu znany jest z dużej zawartości przeciwutleniaczy oraz tego, że znacznie przyspiesza ustępowanie objawów przeziębienia i grypy. Natomiast wywar z kwiatów czarnego bzu może być dobrą alternatywą dla tradycyjnej aspiryny – działa moczopędnie, przeciwbólowo i przeciwzapalnie.

czosnek odporność

Czosnek

Czosnek to naturalny antybiotyk, który skutecznie walczy z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi układu odpornościowego, oraz co ważne – zapobiega ich powstawaniu. Jego tak silne działanie wynika z dużej zawartości olejków eterycznych oraz takich substancji jak siarczki i allicyna.

Dobrą wiadomością jest to, że czosnek (w przeciwieństwie do wielu innych produktów) nie traci swoich cennych właściwości i intensywnego działania nawet po obróbce cieplnej. W związku z czym, śmiało można go dodawać do gotowanych i pieczonych dań.

pędy sosny

Syrop z pędów sosny

Syrop z pędów sosny można kupić gotowy, lecz jego działanie wspomagające odporność będzie lepsze, jeśli zdecydujemy się przygotować go sami. Są do tego potrzebne oczywiście młode pędy sosny, które tuż po zebraniu należy zasypać cukrem lub zalać miodem i poczekać aż puszczą soki.

Wystarczy spożywać jedną łyżkę dziennie syropu (z herbatą lub wodą), by odczuć jego przeciwzapalne, przeciwutleniające i rozkurczowe działanie, które spowodowane jest dużą zawartością flawonoidów w pędach sosny. Syrop z pędów sosny zawiera także spore ilości witaminy C i sole mineralne.

Zobacz także:  Ota Benga - chłopiec, który był trzymany w ludzkim zoo
pieczarki

Pieczarki

Wprowadzenie do codziennej diety pieczarek nie powinno być problemem, ponieważ grzyby te są łatwo dostępne i bardzo smaczne, a ich częstsze spożycie wzmocni układ odpornościowy i pozwoli uniknąć niejednej grypy czy przeziębienia.

Niezwykłe właściwości tych grzybów opierają się na dużej zawartości antyoksydantów i związków mineralnych. Pieczarki zawierają ryboflawiny i niacyny podnoszące odporność oraz są bardzo dobrym źródłem selenu, który działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Udowodniono, że niski poziom selenu w organizmie zwiększa ryzyko zachorowania na grypę.

Migdały

Migdały

Migdały powinno się jeść codziennie w ilości kilku sztuk, gdyż są to orzechy dość kaloryczne, jednak spożywanie takiej małej dawki regularnie korzystnie wpłynie na nasz poziom odporności.

Znajdujące się w migdałach witaminy, takie jak witamina E czy B2 działają kojąco przede wszystkim na układ nerwowy – powodują, że mniej się stresujemy i lepiej znosimy negatywne skutki stresu. Automatycznie poprawia się nasze samopoczucie i komfort psychiczny, co bezpośrednio wpływa na podniesienie odporności.

Kiszonki odporność

Kiszonki

Kiszone ogórki czy kapusta to przede wszystkim solidna dawka witaminy C, lecz największą zaletą z ich spożycia jest dostarczenie organizmowi bakterii kwasu mlekowego, które powstają w procesie fermentacji.

Zobacz także:  Nie rób tego przed zaśnięciem! 6 zasad zdrowego snu

Ich zadanie w naszym organizmie to zasiedlanie ścianek jelita i przeciwdziałanie powstawaniu bakterii gnilnych. Oprócz tego, bakterie kwasu mlekowego zwiększają w organizmie produkcję naturalnych substancji przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych, stymulując w ten sposób cały system odpornościowy.

Dzika róża

Dzika róża

Owoce dzikiej róży to jedno z najlepszych źródeł witaminy C. Jej niedobory powodują szybki i nagły spadek odporności, czego efektem jest zła adaptacja organizmu do zmian temperatur. Spożywanie owoców dzikiej róży zapewnia dostarczenie odpowiedniej dawki witaminy C do organizmu, której działanie polega na zabijaniu wolnych rodników oraz zwiększaniu przyswajania żelaza.

Najwięcej witaminy C i innych cennych składników zawierają przetwory z owoców dzikiej róży oraz sok z niej – najlepiej świeżo wyciskany i niepasteryzowany.

Dynia

Dynia

Dynia, uznawana za największe warzywo świata, jest szczególnie bogatym źródłem karotenów – prowitaminy A (która w organizmie zamieniana jest na witaminę A) i witaminy B, które są silnymi antyoksydantami. Usuwają one z organizmy wolne rodniki, odpowiadające za uszkodzenia komórek i obniżanie przez to odporności.

Dodatkowo witamina A pozytywnie wpływa na prawidłowy stan nabłonka dróg oddechowych, którego dobra kondycja jest konieczna do skutecznej walki z patogenami. Dynię jest bardzo uniwersalnym w smaku warzywem, które ma szerokie zastosowanie w kuchni – można ją spożywać zarówno na słono, jak na słodko. Warto konsumować ją razem z dodatkiem zdrowego tłuszczu, który ułatwia rozpuszczanie się witamin.

Ryby

Ryby

Ryby – zwłaszcza te morskie i jak najbardziej tłuste – są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które wykazują w organizmie silne działanie przeciwzapalne i dzięki temu znacząco podnoszą odporność. Poza tym, mięso ryb zawiera ilości selenu – składnika mineralnego poprawiającego funkcjonowanie układu odpornościowego.

Zobacz także:  Zacznij stosować olejek rycynowy a zobaczysz, jak zmienia się Twoje ciało

Przy bardzo obniżonej odporności warto rozważyć wprowadzenie na stałe do diety tranu, czyli oleju rybnego, który jest skoncentrowaną esencją wartościowych składników występujących w rybach, dzięki czemu jego działanie jest intensywniejsze – daje szybsze i lepsze rezultaty niż systematyczne jedzenie ryb.

Ostrygi

Ostrygi

Ostrygi należą do produktów, które zawierają w sobie rekordową ilość cynku (45-75mg w 100g). Pierwiastek ten jest bardzo skuteczny w zwalczaniu wszelkich infekcji i znacząco podnosi odporność. Przyczynia się on do prawidłowego funkcjonowania limfocytów T, czyli białych krwinek, których głównym zadaniem jest zwalczanie wirusów i bakterii. Z racji tego, że ostrygi nie są produktem powszechnym w diecie przeciętnego człowieka, innymi cennymi źródłami cynku są także:

  • otręby pszeniczne
  • orzechy włoskie
  • pestki dyni
  • ziarna słonecznika
olej lniany na odporność

Olej lniany

Badania dowiodły, że przyjmowanie tylko pół łyżeczki oleju lnianego dziennie przyczynia się do zmniejszenia infekcji układu oddechowego, co oznacza, że taka ilość oleju lnianego znacznie podnosi odporność.

Czytaj także: 20 najzdrowszych potraw na świecie

Możliwe jest to dzięki bogatej zawartości kwasów omega-3, które zwiększają aktywność białych krwinek pochłaniających bakterie. Koniecznie trzeba pamiętać, że olej lniany należy spożywać wyłącznie na zimno – pod wpływem wysokiej temperatury nie tylko traci swoje właściwości, ale staje się toksyczny.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.