Miód to naturalna słodka substancja, produkowana przez pszczoły miodne Apis mellifera z kwiatowego nektaru i spadzi. Jest to jeden z najbardziej wartościowych produktów odzwierzęcych.
Właściwości miodu doceniano już w starożytnym Egipcie, wykorzystywano go między innymi do konserwowania zwłok. Hebrajczycy uważali, że najszczęśliwsza kraina to ta, która „płynie mlekiem i miodem”.
Bohaterowie Iliady i Odysei jadali miód, a Hipokrates polecał go zarówno jako pokarm, jak i lekarstwo.
A jakie są najbardziej niezwykłe właściwości miodu, które wykorzystujemy dzisiaj?
Miód jako naturalny opatrunek

Fizykochemiczne właściwości miodu sprawiają, że spełnia on większość wymagań, stawianych najnowocześniejszym opatrunkom. Jest to substancja lepka, półpłynna, a dodatkowo stanowi barierę między raną a środowiskiem zewnętrznym. Nie dopuszcza do wnikania drobnoustrojów do rany.
Co więcej, zapewnia wilgotne środowisko, w którym skóra łatwiej się regeneruje. Jednocześnie, dzięki wysokiej osmolarności, miód odprowadza nadmiar wody z rany, a tkanki nie ulegają maceracji. Miód w miejscu uszkodzenia skóry działa antybakteryjnie.
Te właściwości miodu związane są przede z działaniem nadtlenku wodoru. Ten produkt pszczeli przyspiesza degradację martwych tkanek i hamuje procesy zapalne. Szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku ropiejących ran i oparzeń. Dowiedziono, że bezpiecznie przyspiesza gojenie się uszkodzeń skóry. Dodatkowo uśmierza ból i stymuluje tkanki wokół rany do odnowy.

Miód odżywia i nawilża skórę
Miód świetnie nadaje się do pielęgnacji cery suchej i odwodnionej. Wspaniale nawilża i dostarcza tkankom szereg niezbędnych substancji odżywczych. Przy systematycznym stosowaniu, skóra zyskuje zdrowy wygląd, staje się bardziej elastyczna i wyrównuje się jej koloryt.
Kwasy organiczne, zawarte w miodzie, zmiękczają skórę, złuszczają martwy naskórek, dzięki czemu skóra staje się jaśniejsza i pełna energii.
Produkty pszczele poprawiają siłę barier ochronnych skóry przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, a także zmniejszają skłonność do podrażnień. Wszystkie te właściwości miodu wykorzystuje się w kosmetologii. Na rynku dostępnych jest wiele kremów i balsamów z dodatkiem miodu. O przesuszoną skórę można również dobrze zadbać poprzez aplikację czystego miodu w formie maseczki.

Właściwości miodu zapobiegają procesom starzenia
Poza swoimi właściwościami nawilżającym, miód zapobiega utracie wody przez naskórek i tym samym przeciwdziała tworzeniu się zmarszczek.
Miód zawiera wiele dobroczynnych aminokwasów, enzymów i przeciwutleniaczy, a także szereg witamin, m.in. witaminę E, A i C. Dzięki temu dostarcza tkankom substancje odżywcze, niezbędne do odbudowy struktur kolagenowych. Ten najważniejszy pszczeli produkt przeciwdziała wolnym rodnikom i w związku z tym chroni cerę przed procesami starzenia się skóry.
Miód pobudza metabolizm i wspomaga ukrwienie skóry, co prowadzi do poprawy jej elastyczności i napięcia. Domowe maseczki z miodem pozwalają zlikwidować pierwsze zmarszczki i poprawić ogólną kondycję skóry.

Miód sprawdza się w leczeniu trądziku
Jak już wspomniano, miód działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Te właściwości miodu sprawdzają się nie tylko w leczeniu ran, ale też podczas walki z trądzikiem. Produkt działa antyseptycznie i likwiduje bakterie ropotwórcze, odpowiedzialne za powstawanie trądziku.
Leczy infekcje skóry i zapobiega ich nawrotom. Reguluje pH skóry i przyczynia się do normalizacji pracy gruczołów łojowych.
Skóra przestaje się przetłuszczać, jest bardziej matowa, ale jednocześnie nie dochodzi do jej odwodnienia, ani przesuszenia tkanek. Miód można stosować punktowo w przypadku pojedynczych wyprysków. Doskonale sprawdzi się też w formie maseczki, która przy dłuższym stosowaniu, przynosi spektakularne efekty w postaci gładkiej i zdrowej cery.

Właściwości miodu goją spierzchnięte usta
Miód to stosowane od dziesiątek lat remedium na spierzchnięte usta. Jest to tania, skuteczna i bezpieczna kuracja. Dzięki właściwościom odżywiającym, nawadniającym i przeciwzapalnym, doskonale wygładza i nawilża zmienioną skórę wokół ust.
Miód nasila złuszczanie martwego naskórka. Przyspiesza gojenie się drobnych ranek na wargach i zapobiega ich nadkażeniom. Przywraca zdrowy, jednolity koloryt skórze. Maskę z miodu na spierzchnięte usta można stosować nawet codziennie.
Przed jej zastosowaniem warto delikatnie wymasować wargi szczoteczką, co poprawi wchłanianie się dobroczynnych składników i wzmocni dobroczynne właściwości miodu.

Miód to naturalny środek uspokajający
Miód wykazuje właściwości antystresowe. Dowiedziono, że łagodnie znosi napięcie nerwowe i poprawia nastrój. Właściwości miodu sprawiają, że koi on nerwy i ułatwia zasypianie, również przy chronicznej bezsenności.
Niektórzy naukowcy wysuwają nawet stwierdzenie, że regularne spożywanie miodu leczy niektóre zaburzenia psychiczne, takie jak nerwica, czy depresja.
Spowalnia pogłębianie się demencji starczej. Faktem jest, że miód dostarcza składników odżywczych do pracy neuronów, dzięki czemu mózg i cały układ nerwowy funkcjonują sprawniej, regularniej. Wzmacnia osłabiony i przemęczony pracą umysłową mózg. Przynosi ukojenie w okresach apatii i otępienia.

Miód pobudza mózg do wytężonej pracy
Jednym z głównych składników miodu jest glukoza, cukier prosty, który stanowi podstawowe paliwo dla szarych komórek mózgu. Spożywanie miodu dodaje energii ciału i pobudza umysł.
Dostarczanie komórkom nerwowym substancji energetycznej przyspieszy przesyłanie impulsów nerwowych, a co za tym idzie, usprawni procesy kojarzeniowe i skróci czas reakcji na bodźce zewnętrzne.
Regularne spożywanie miodu wspomaga pamięć i poprawia umiejętności rozwiązywania zagadek i problemów matematycznych. Miód wspomaga regenerację organizmu i leczy wiele dolegliwości – dzięki takim właściwościom również wspomaga pracę mózgu, bo pozwala w pełni skupić się na zadaniach umysłowych.

Właściwości miodu hamują powstawanie próchnicy
Mimo że miód zawiera w swoim składzie cukry, które tradycyjnie kojarzone są z powodowaniem próchnicy, okazuje się, że jego właściwości wręcz przeciwnie, wzmacniają i chronią zęby. Próchnicą to miejscowe zniszczenie tkanek zęba przez produkty fermentacji bakterii, naturalnie bytujących w jamie ustnej.
Wykazano, że miód w formie rozpuszczonej hamuje rozwój bakterii, odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy. Działanie to wynika z obecności nadtlenku wodoru, który skutecznie eliminuje chociażby próchnicotwórcze paciorkowce Streptococcus mutans.
Co ciekawe, miód działa pozytywnie na szkliwo zębowe. Zawiera bowiem w swoim składzie szereg składników szkliwa, takich jak wapń, fluor i fosfor, które mogą być wykorzystywane do jego odbudowy.

Odświeżający oddech
Jak już kilkakrotnie wspomniano, miód wykazuje niezwykłe właściwości przeciwbakteryjne. Likwiduje nieświeży oddech, poprzez neutralizowanie bakterii naturalnie bytujących w jamie ustnej. To właśnie bakterie i produkty rozkładu węglowodanów z jedzenia odpowiadają za nieprzyjemny zapach z ust.
By skorzystać z właściwości miodu, jaką jest odświeżanie oddechu, można wykonać domowy płyn do płukania ust z dodatkiem miodu. Wystarczy zmieszać ze sobą pół szklanki letniej wody, łyżeczkę miodu i szczyptę cynamonu.
Tak przygotowaną miksturą należy przepłukiwać usta przed ważnym spotkaniem, czy każdą inną sytuacją, w której zależy nam na niwelowaniu nieświeżego oddechu.

Miód jest dobry dla diabetyków
Właściwości miodu mogą być wykorzystane również w walce z cukrzycą. U osób, cierpiących na cukrzycę typu 1 (wrodzoną), które regularnie spożywały miód, zaobserwowano niższą glikemię poposiłkową.
Bezpieczne dla diabetyków są porcje 30 gramów miodu dziennie (ok. 2 łyżeczki), ale musi on być wkomponowany w dobrze zbilansowany i pełnowartościowy posiłek.
Wypicie szklanki wody z miodem jest zaś dobrym pomysłem na szybkie podniesienie poziomu cukru we krwi w momentach, gdy chory czuje się słabo (spadek poziomu glukozy we krwi). Warto jednak pamiętać, że spożywanie miodu w wypadku cukrzycy nie powinno odbywać się poza kontrolą lekarza.

Miód leczy wrzody żołądka
Miód wykorzystuje się także do leczenia i łagodzenia objawów choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz zapalenia żołądka. Przyczyniają się do tego szczególnie właściwości miodu takie jak: przyspieszanie regeneracji i gojenia tkanek.
Miód wspomaga walkę organizmu z nadżerkami i stanami zapalnymi w błonie śluzowej żołądka.
Dodatkowo normalizuje czynność wydzielniczą i ruchową przewodu pokarmowego. Poza tym, właściwości przeciwbakteryjne pomagają wyleczyć wrzody żołądka powodowane przez bakterie Helicobacter pylori. Miód działa bowiem, jak już wspomniano, przeciwbakteryjne. Do terapii wrzodów przewodu pokarmowego nadaje się szczególnie miód manuka, pochodzący z Nowej Zelandii.

Miód hamuje biegunkę
Miód doskonale reguluje motorykę przewodu pokarmowego. Usprawnia czynność wydzielniczą enterocytów, a także wspiera procesy trawienia i wchłaniania. Dzięki tym własnościom, wspomaga terapię zapaleń zarówno jelit cienkich, jak i grubych. Hamuje procesy związane z rozluźnianiem kału i neutralizuje drobnoustroje chorobotwórcze, odpowiedzialne za rozwolnienie.
Terapia miodem sprawdza się szczególnie dobrze w przypadku biegunki u dzieci. Dobrze jest w przypadku tej przypadłości pić duże ilości wody z miodem. Produkt pszczeli dostarcza bowiem szereg mikro- i makroelementów, a także cukry proste, które tracone są podczas rozwolnienia. Dodatkowo taki napój wyśmienicie nawadnia.

Miód wspomaga serce
Korzystne właściwości miodu w odniesieniu do układu krążenia są niepodważalne. Osoby cierpiące na choroby serca i zbyt wysokie ciśnienie powinny śmiało sięgać po miód. Czemu?
Dzięki dużej zawartości cukrów prostych, miód dostarcza organizmowi łatwo przyswajalnej energii, która, w przeciwieństwie do tłuszczy, dodatkowo nie obciąża serca.
Ważnym składnikiem miodu, w kontekście jego oddziaływania na układ krążenia jest acetylocholina. Wzmacnia ona siłę skurczu i wydolność serca. Przyczynia się do tego również potas, występujący w miodzie w dużych stężeniach. Miód rozszerza naczynia wieńcowe, hamuje proces miażdżycowy, zwiększa diurezę, a w konsekwencji zapobiega obrzękom.

Miód wygrywa z chorobami dróg oddechowych
O miodzie często mówi się, że jest to naturalny antybiotyk. Już nasze babcie stosowały miód, by zapobiegać przeziębieniom i leczyć je. W trakcie miodowej kuracji stopniowo ustępują takie objawy jak: drapanie w gardle, ból gardła, kaszel, czy chrypka. Miód ma działanie przeciwzapalne. Nadaje się do leczenia ostrych i przewlekłych stanów zapalnych gardła i migdałków podniebiennych.
Świetnie działa wykrztuśnie. Wpływa na obniżenie gorączki i likwiduje dreszcze. Właściwości miodu zaliczają się także do przeciwalergicznych. Nadaje się on zatem do łagodzenia objawów astmy oskrzelowej i leczenia pyłkowicy.

Miód chroni nerki
Właściwości miodu sprawdzają się także w zakresie ochrony nerek. Dzięki niskiej zawartości białka oraz jonów chloru i sodu, produkt wywiera korzystny wpływ na nerki oraz drogi moczowe. Przede wszystkim rozszerza naczynia krwionośne nerek i w ten sposób zwiększa filtrację kłębuszkową. Dzięki temu wydalane jest więcej moczu.
Takie działanie przydaje się w przypadku schorzeń nerek, którym towarzyszy zmniejszona diureza i obrzęki. Miód zapobiega stanom zapalnym na terenie układu wydalniczego. Chroni także nerki i pęcherz przed tworzeniem się piesku i kamieni moczowych. Żeby miód faktycznie wspomógł pracę nerek, zaleca spożywanie 3 łyżek miodu dziennie.

Miód hamuje procesy nowotworzenia
Coraz więcej badań naukowych potwierdza przeciwnowotworowe właściwości miodu. Szczególnie silne działanie w tej materii wykazują miody pozyskiwane z pożytków, na których rosną topole i brzozy brodawkowate. Takie miody zawierają szereg związków o silnym działaniu antynowotworowym. Są to m.in. chryzyna, ester fenetylowy kwasu kawowego oraz tricetyna.
Naukowcy wykazali, że terapia z użyciem miodu i propolisu o takim składzie hamuje wzrost jednego z najzłośliwszych nowotworów – glejaka mózgu. Miód sprawdza się jako uzupełnienie chemioterapii, nie wchodzi w reakcje z cytostatykami. Regularne spożywanie miodu zadziała także jako skuteczna profilaktyka przeciwnowotworowa.

Codzienne spożywanie miodu obniża cholesterol
Włączenie do diety miodu przynosi korzyści zdrowotne zarówno osobom zdrowym, jak i tym, które borykają się z zaburzeniami lipidowymi. Dowiedziono, że codzienne spożywanie miodu w ilości 70 g prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego o 3%, natomiast poziomu „złego”cholesterolu (LDL) o prawie 6%.
Regularne spożywanie tego produktu pszczelego reguluje gospodarkę tłuszczową organizmu. Przyspiesza przemianę materii, a co za tym idzie, mobilizuje organizm do wytężonej lipolizy. Zapobiega też odkładaniu się złogów cholesterolu w naczyniach. Miód działa przeciwmiażdżycowo i antyoksydacyjnie.
Czytaj także: Jak wzmocnić odporność? Jedz te potrawy!

Miód przyspiesza metabolizm
Właściwości miodu przydają się również w walce o wymarzoną sylwetkę. Produkt ten można uznać za zdrowszy zamiennik cukru. Stosowany z umiarem, może korzystnie wpłynąć na rezultaty diety odchudzającej. Miód skutecznie przyspiesza metabolizm i reguluje apetyt. Jednocześnie dodaje energii, która może przydać się do zwiększenia aktywności fizycznej.
Bardzo skutecznie wspomaga odchudzanie napój sporządzony z miodu i cynamonu. Umożliwia on usunięcie z organizmu nadmiaru wody, pozbycie się złogów cholesterolu, wyregulować poziom cukru we krwi, a w końcu prowadzi do redukcji masy tłuszczowej. Warto pamiętać, że miód działa w odchudzaniu jedynie jako element wspomagający i nie zastąpi prawidłowo zbilansowanej diety.
Czytaj także: Unikaj jedzenia tych produktów, jeśli chcesz długo żyć

Miód sprawdza się na kaca
Miód jest dobrym źródłem cukrów prostych, szczególnie fruktozy, która pomaga sprawniej przetrawić alkohol. Ten najważniejszy pszczeli produkt przyspiesza metabolizm, dzięki czemu poprawia procesy neutralizacji i usuwania toksyn z zatrutego alkoholem organizmu.
Dobrym pomysłem jest, by rano, na drugi dzień po zakrapianej imprezie, wypić dużą szklankę wody z łyżką miodu (i opcjonalnie z plasterkiem cytryny). Dzięki temu, do organizmu zostaną dostarczone składniki odżywcze, które wcześniej „wypłukał” alkohol. Dodatkowo woda zapewni nawodnienie. Cukry zawarte w miodzie pomogą odzyskać siły i zapobiegną bólowi głowy.
Wybrane dla Ciebie: Co stanie się z Twoim ciałem jeśli zaczniesz jeść miód codziennie przed snem?

Miód jest uznawany za afrodyzjak
Właściwości miodu to nie tylko wpływ na ciało, ale także na subtelną grę emocji i uczuć. Już w starożytnej Persji młode pary codziennie piły miód, by wprowadzić się w romantyczny nastrój. Stąd też wzięło się pojęcie „miesiąca miodowego”. Miód jest naturalnym afrodyzjakiem.
Dodaje energii, poprawia libido, pozwala dłużej współżyć i pomaga w osiąganiu orgazmu. By wykorzystać te właściwości miodu, warto regularnie spożywać napój miodowy.
Można również wspomagać się miodem przed samym rozpoczęciem miłosnych igraszek.
Niektórzy uważają, że miód sprawdzi się także jako lubrykant, a także, że nadaje się do leczenia stanów zapalnych pochwy, ze względu na swe bakteriobójcze właściwości.