Odpowiednio zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia.
Zdarzają się jednak sytuacje, w których mimo zachowania zdrowych nawyków żywieniowych, waga rośnie. Należy pamiętać, że produkty zdrowe nie zawsze są mało kaloryczne.
Dziś specjalnie dla Was przygotowaliśmy listę 20 produktów, które sprawiają, że przybiera się na wadze. Unikaj lub ograniczaj je w miarę możliwości, a schudniesz spalając tkankę tłuszczową w prosty sposób!
Wiele z nich mimo pozytywnego wpływu na ludzki organizm, powinno być spożywane w odpowiednio niskich ilościach ze względu na swoją wysoką kaloryczność.
1. Słone przekąski
Zawierają w sobie tłuszcze trans, które sprzyjają odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Mają niekorzystny wpływ na cały organizm, a przy tym są bardzo kaloryczne.
Najlepszy sposób to odstawienie wszelkich przekąsek typu chipsy, nachosy czy solone orzeszki.
Mała ilość produktów zawiera bardzo dużo kcal, które nie dostarczają żadnych potrzebnych witamin czy minerałów.
2. Fast food
Kolejna, chyba najbardziej znana i bardzo kaloryczna grupa, która zawiera minimum wartości odżywczych, za to mnóstwo kalorii.
Burgery w popularnych sieciach mają nawet 1000 kalorii, a zbyt obfity posiłek może pokryć całodniowe zapotrzebowanie na kalorie.
Należy ograniczyć lub wyeliminować z diety tę grupę produktów. To jedna z przyczyn szybkiego nabierania na wadze.
3. Słodycze
Niezależnie od rodzaju spożywanych słodyczy, należy się liczyć z tym, że zawierają dużo cukrów i kalorii. Niektóre produkty mają nawet 500kcal w 100 gramach. Codziennie ich podjadanie może bardzo szybko doprowadzić do nadprogramowych kilogramów.
Należy się wystrzegać słodyczy w codziennym menu. Zjedzone okazjonalnie nie wpłyną negatywnie na wagę przy zachowaniu zasad zdrowego żywienia na co dzień i aktywności fizycznej.
4. Dania z proszku lub ze słoika
Zupy i dania w proszku, słoiku lub puszce zawierają bardzo dużo sodu, który niekorzystnie wpływa na gospodarkę wodną organizmu.
Zatrzymanie się wody sprawia, że ciało puchnie, a na wadze pojawiają się dodatkowe kilogramy. Najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne przyrządzanie zup i dań na świeżych składnikach.
5. Napoje gazowane
To najlepszy przykład pustych kalorii, które są spożywane nieświadomie. Puszka słodzonego napoju gazowanego może zawierać nawet 140 kcal. Takie produkty mają w składzie bardzo dużo cukru, a ich odstawienie może sprawiać problem.
Organizm się przyzwyczaja więc zamiast całkowicie odstawić takie napoje, warto najpierw przejść na wersję 0 kcal, a dopiero później stopniowo eliminować je z diety. Dzięki temu organizm nie przeżyje takiego szoku. Oczywiście najlepiej jest finalnie całkowicie wyeliminować z jadłospisu ten rodzaj napoi.
6. Lody
Wszyscy je uwielbiają, zwłaszcza w okresie letnim. Jednak lody najczęściej są produkowane na śmietanie (która jest bardzo kaloryczna) lub na gotowych mieszankach (które są niezdrowe).
Decydując się na lody warto wybrać małokaloryczny sorbet lub zdecydować się na samodzielne przyrządzenie mrożonej mieszanki owoców w domowym zaciszu. Oczywiście jedna gałka lodów w kawiarni nie zaszkodzi, o ile na jednej gałce się skończy.
7. Hummus
Hummus przywędrował do Europy z Bliskiego Wschodu i mimo, że zdobył serca milionów Polaków, wielu z nich zapomina jak bardzo kaloryczny jest to produkt. 100g klasycznego hummusu zawiera nawet 350 kcal.
Warto wprowadzić go do diety ze względu na właściwości zdrowotne (hummus robiony jest z ciecierzycy, która pozytywnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i cholesterolu), ale przy zachowaniu odpowiednich ilości.
8. Chałwa
W Polsce najbardziej znany rodzaj chałwy jest robiony z sezamu.
Dzięki zawartym w niej wartościom odżywczym pozytywnie wpływa na układ nerwowy i wpływa na obniżenie cholesterolu. Jest jednak bardzo kaloryczna dlatego należy spożywać ją sporadycznie lub w niewielkich ilościach.
9. Marcepan
Mimo dużej zawartości potasu i fosforu, marcepan jest bardzo kaloryczny, ma nawet do 500kcal/100g.
Składa się on głównie z migdałów oraz cukru, dlatego należy się wystrzegać spożywania go w większych ilościach. Bardzo często robione są z niego pralinki i inne przysmaki.
10. Orzechy
Bez wątpienia mają dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Pomagają regulować ciśnienie i pozytywnie wpływają na układ nerwowy, odporność oraz koncentrację.
Niestety są bardzo kaloryczne więc należy ograniczyć ich spożywanie. Można je dodawać do posiłków – wtedy wystarczy garść, najlepiej smakują jako dodatek do owsianki lub sałatek.
11. Gorzka czekolada
Mimo, że jest dużo zdrowsza niż jej mleczne i nadziewane odpowiedniki, nie jest mniej tucząca.
Lekarze zalecają spożywanie gorzkiej czekolady ze względu na wysoki poziom magnezu, potasu i żelaza. Wystarczy jedna kostka dziennie by nie przesadzić z kaloriami, a jednocześnie uzupełnić wskazane minerały.
12. Białe pieczywo
Choć pieczywo bardzo często stanowi podstawę jadłospisu, nie wolno zapominać o jego kaloryczności. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że jedna biała bułka może mieć nawet 300 kalorii. Lepszym rozwiązaniem jest spożywanie pieczywa wieloziarnistego, o ile nie ma przeciwwskazań.
Niestety nie każdy może spożywać ziarna ze względu na problemy trawienne, warto sprawdzić jak organizm reaguje na poszczególne zboża. Białe pieczywo może pozostać w diecie, o ile jego spożycie jest ograniczone. To jedna z przyczyn wzrostu wagi.
13. Suszone owoce
Choć owoce są bardzo zdrowe i zawierają ogromną ilość witamin i minerałów, po wysuszeniu ich kaloryczność wzrasta nawet do 400kcal/100g.
Są to oczywiście zdrowe kalorie, ale spożywane bez ograniczeń mogą doprowadzić do nieplanowanego zwiększenia masy ciała. Suszone owoce powinny w małej ilości stanowić dodatek do dań, a nie ich podstawę.
14. Alkohol
Wiele osób zapomina, że napoje również zawierają kalorie, a alkohol zawiera ich naprawdę sporo, nie posiadając przy tym żadnych wartości odżywczych.
Butelka piwa (500ml) może mieć powyżej 200 kcal dlatego należy pilnować ilości wypijanych trunków.
15. Majonez
W polskiej kuchni jest wręcz niezbędny. Stanowi ważny element wielu dań, głównie tych przyrządzanych w czasie Świąt Wielkanocnych.
Zawiera prawie 700kcal w 100 gramach produktu dlatego należy dawkować go rozsądnie.
16. Masło
Kostka masła ma nawet 750 kalorii dlatego należy uważać na to ile ląduje go w kanapkach. Choć dobre jakościowo masło ma dobroczynny wpływ na wzrok, a zawarty w nim kwas linolowy pomaga walczyć z komórkami nowotworowymi, jest to produkt o bardzo wysokiej kaloryczności.
Używane do wypieków, smażenia i kanapek sprawia, że waga wzrasta. Należy ograniczyć jego zużycie do 2-3 łyżek dziennie.
17. Jedzenie na mieście
Jedzenie na mieście jest wygodne i szybkie, jednak niekiedy ciężko określić jego kaloryczność i łatwo zjeść za dużo.
Najbardziej kaloryczne są potrawy smażone, sosy lub tłuste mięsa. Dobrze jest dopytać obsługi o dokładny skład dań, dzięki temu można lepiej oszacować kaloryczność poszczególnych potraw.
18. Słodkie kawy
Choć są bardzo smaczne, mogą posiadać nawet 900 kcal. Przed zakupieniem swojej ulubionej Frappuccino warto najpierw sprawdzić ile napój zawiera kalorii.
Sama kawa nie posiada kalorii, ale mleko, bita śmietana i cukier zawarty w dodawanych syropach mają ich już całkiem sporo. Bardzo często są to kalorie pomijane w dziennym bilansie.
Niesłusznie, bo jeśli są spożywane często i ponad wymaganą liczbę kalorii, łatwo przyczynią się do wzrostu wagi.
19. Tłuste mięso
Mięso zawiera dużo białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Warto jednak wybierać mięso chude, które jest mniej kaloryczne i zdecydowanie zdrowsze.
Czytaj także: Jedzenie, które przyspieszy Twój metabolizm!
Tłuste mięsa i dania zawierają bardzo dużo kalorii, przez co waga rośnie. Gram tłuszczu ma więcej kalorii niż gram węglowodanów.
20. Oleje i oliwa z oliwek
Choć mają bardzo dobry wpływ na organizm, są również wysokokaloryczne. Łyżka oliwy ma prawie 100 kcal, trzeba więc używać tych produktów ostrożnie zarówno podczas smażenia jak i dodając je do sałatek.
Należy pamiętać, że najbardziej tuczące i kaloryczne są produkty przetworzone, z długą listą składników.
Dlatego warto czytać skład każdego produktu i wybierać te, których zawartość nie budzi wątpliwości.