W obecnych czasach wielu ludzi pragnie zdrowo się odżywiać. Problemem jest to, że nie wszystkie produkty, które uchodzą za zdrowe, rzeczywiście takie są. Przedstawiamy, więc niezawodne produkty, które warto jeść każdego dnia. Co do ich korzyści nie ma wątpliwości – dodają energii, chronią przed chorobami, ale przede wszystkim świetnie smakują.
To warto jeść codziennie! Top wśród żywności
Spośród cennych warzyw, szczególnie warto wymienić dwa – pomidory i marchew.
Pomidory dodajemy do wielu potraw, więc świetnie sprawdzą się na co dzień. Są
niskokaloryczne, mają tylko 15 kcal w 100 g, ale co najważniejsze zawierają potas,
karotenoidy, witaminę C i E, która opóźnia starzenie się oraz przeciwutleniacze, głównie likopen. Likopen zmniejsza ryzyko chorób krążenia i niektórych nowotworów, a codzienne spożywanie pomidorów spowalnia rozwój raka skóry aż o połowę! Z kolei marchew zawiera witaminę A i beta-karoten, które dbają o nasz dobry wzrok. Sok z marchewki wzmacnia kości, zwiększa odporność organizmu, a nawet eliminuje wrzody żołądka. Marchew jest słodka i pyszna, a przy tym również nie zawiera wielu kalorii.
Na śniadanie owsianka
Płatki owsiane to jedne z najzdrowszych produktów na świecie. Zawierają witaminy z grupy B, selen, magnez oraz mają działanie antydepresyjne. Zawarte w owsie beta-glukany pomagają regulować poziom cukru we krwi i obniżają cholesterol. Ich spożywanie poprawia pamięć, koncentrację, a także dobrze wpływa na odporność. Płatki owsiane są korzystne dla naszej skóry, a spożywać można je w naprawdę wielu postaciach. Czy to w śniadaniowej owsiance, granoli, jogurcie, a nawet dodane do potraw, np. do warzywnych kotlecików.
Orzechy to świetna przekąska
Orzechy zaspokajają głód, dlatego warto sięgnąć garść orzechów, zamiast wybierać niezdrowe przekąski. Można jeść je jako pyszny dodatek, ale również dodawać do sałatek, deserów czy makaronów. Orzechy przeciwdziałają chorobom serca, nowotworom, nadciśnieniu tętniczemu i wzmacniają pamięć. Orzechy włoskie to jedne z najbardziej wartościowych orzechów, bo bardzo dobrze dbają o nasze zęby. Między innymi pomagają odbudować uszkodzenia dziąseł, hamują rozwój bakterii, wzmacniają szkliwo, chronią przed kamieniem i osadem.
Jogurt to przyjaciel naszych jelit
Jogurt ma świetny wpływ na zdrowie, ale warto podkreślić, że chodzi tu o jogurt naturalny. Inne jogurty zawierają zwykle dużo cukru i niepotrzebnych dodatków. Jogurt to głównie wapń, fosfor i witaminy z grupy B, dlatego jego codzienne spożywanie również wzmocni odporność. Co więcej, produkt ten chroni przed nieświeżym oddechem i dobrze wpływa na stan uzębienia. Jogurt pomaga także we właściwym trawieniu. Dzięki żywym kulturom bakterii, m.in. zapobiega infekcjom jelitowym.