Wątroba to prawdziwa bohaterka drugiego planu – cicha, niezastąpiona i nieustannie zapracowana. Każdego dnia wykonuje tysiące zadań, a w każdej sekundzie aż 200 różnych funkcji, nie prosząc przy tym o wiele. A teraz wyobraź sobie, że nawet chora nadal próbuje działać na pełnych obrotach – aż do momentu, gdy daje o sobie znać… często zbyt późno.
Dlatego warto dać jej wsparcie, zanim zacznie wołać o pomoc. Regularne badania, odpowiednia dieta i świadomość, jak ważną rolę odgrywa wątroba w naszym organizmie, to klucz do zachowania zdrowia. W artykule podpowiadamy, jak dbać o ten niezwykły organ – zanim jego cichy protest przerodzi się w poważny alarm.

Cytrusy
Chora wątroba, ale i ta zdrowa kocha cytrusy! Wszystko dzięki temu, że doskonale wpływają one na nasze zdrowie i jej funkcjonowanie. Kojarzysz poranny zwyczaj picia wody z cytryną?
Okazuje się, że pomaga on nie tylko zadbać o naszą sylwetkę, ale również wspiera funkcjonowanie tego niezwykłego organu! Zawarta w cytrynie witamina C aktywuje do działania enzymy, odpowiedzialne za oczyszczanie organizmu i pomaga wątrobie usuwać rakotwórcze substancje!
Wystarczy do szklanki przegotowanej, ciepłej wody wcisnąć sok z ćwiartki cytryny. Taką mieszankę pijemy powoli, by nasz organizm przyswoił z niej jak największą ilość substancji odżywczych. Ważna jest regularność!

Kurkuma
Kurkuma jest jedną z tych przypraw, które z wielu powodów warto mieć w swojej kuchni. Jej właściwości z pewnością pokocha także chora wątroba! Pomaga ona zrzucić zbędne kilogramy, co ma korzystny wpływ na ten organ.
Dodatkowo, kurkuma wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Dzięki temu pozytywnie wpływa na cały nasz organizm oraz właśnie na wątrobę, chroniąc ją przed stanami zapalnymi.
Właściwości kurkumy umożliwiają jej również naprawę zniszczonych tkanek oraz przyspieszają oczyszczanie wątroby. Kurkumę możemy codziennie dodawać do przygotowywanych przez nas potraw. Możemy także zdecydować się na picie kieliszka wody, połączonego z łyżeczką kurkumy – choć mikstura nie smakuje zbyt dobrze, to naprawdę ratuje wątrobę!

Czosnek
Czosnek powszechnie uznawany jest za naturalny antybiotyk, więc nie powinno nikogo dziwić, że ma on pozytywny wpływ także na naszą wątrobę! Chora wątroba bardzo szybko doceni fakt, że w czosnku znajduje się siarka.
Dostarczenie niewielkiej ilości siarki sprawia, że w naszej wątrobie zostają aktywowane enzymy, odpowiedzialne za wypłukiwanie toksyn. Dzięki temu nasz naturalny filtr w organizmie pracuje o wiele wydajniej!
W czosnku znajduje się także alicyna oraz selen – oba te składniki wspierają funkcjonowanie wątroby. Czosnek najlepiej spożywać, jako dodatek do sałatek, past kanapkowych, mleka z czosnkiem czy do mięs i zup.

Sok z buraka
Sok z buraka zawiera dużą ilość substancji, wspierających funkcjonowanie naszego organizmu! Przede wszystkim, w soku znajduje się duża ilość żelaza – dzięki temu, że będziemy je spożywać unikniemy problemów z anemią, czyli zbyt niską ilością hemoglobiny we krwi.
Chora wątroba także pokocha codzienne picie soku z buraka, ponieważ jest on wypełniony antyoksydantami! Ich zawartość sprawia, że organizm znacznie szybciej pozbywa się toksyn, ponieważ wątroba lepiej radzi sobie z ich usuwaniem.
Pijąc sok z buraka warto zwracać uwagę na jego skład. Nie powinien zawierać sztucznych substancji dosładzających czy barwiących. Warto także pić barszcz czerwony bądź jeść same buraczki.

Awokado
Awokado, choć nie należy do najtańszych, jest naprawdę wyjątkowo zdrowe i powinno zagościć w naszej kuchni na stałe! Mimo, że znajduje się w nim stosunkowo duża ilość tłuszczy, to warto pamiętać, że są one zdrowe i pozytywnie wpłyną na nasze serce, skórę oraz układ nerwowy!
Chora wątroba także doceni awokado, w którym znajduje się duża ilość witaminy K. Ta nie tylko wspiera nasz układ sercowo-krążeniowy, ale i chroni nasz organizm przed wieloma nowotworami – w tym także rakiem wątroby!
W awokado znajduje się także duża ilość glutationu, czyli związku chemicznego o właściwościach przeciwutleniających. Pomagają one oczyszczać nasz organizm z toksyn.

Ostropest plamisty
Ostropest plamisty jest często składnikiem leków, wspomagających funkcjonowanie naszej wątroby. Nie jest to przypadek! Jest to jedno z licznych ziół, które możemy uznać za korzystne z punktu widzenia dbania o wątrobę.
Chora wątroba z pewnością doceni także działanie czarnuszki czy dziurawca! Najlepiej nauczyć się korzystać na co dzień z tych ziół. Możemy dodawać je do przygotowywanych zup, sosów czy past kanapkowych.
Alternatywną opcją ich spożywania jest także przygotowanie naparów poprzez zalanie łyżki jednego i drugiego zioła gorącą wodą (około 200 mililitrami), odczekanie kilku minut i wypicie ciepłego naparu.

Jabłka
Jabłka są doskonałym źródłem pektyn, czyli błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Odgrywają one bardzo dużą rolę w naszym organizmie. W naturalny sposób wspomagają jego oczyszczanie.
Pektyny wiążą metale ciężkie, które dostają się do naszego organizmu wraz z pożywieniem czy powietrzem, którym oddychamy! Dodatkowo, pektyny pomagają także obniżyć poziom złego cholesterolu.
Wiele osób ceni je także ze względu na to, że regulują pracę jelit. Chora wątroba doceni jabłka również ze względu na glutation, o którego właściwościach wspominaliśmy nieco wcześniej.

Mięta pieprzowa
Wiele osób stosuje napar z mięty, kiedy mają różnego rodzaju problemy ze strony układu trawiennego. To doskonały sposób na zatrucie pokarmowe, niestrawność czy też nudności.
Mięta może korzystnie wpływać również na naszą wątrobę. Wynika to z tego, że wspomaga ona produkcję żółci w naszym organizmie i zmniejsza dolegliwości bólowe ze strony układu pokarmowego.
Jeśli chcesz się cieszyć zdrowiem i komfortowo czuć po tłustym posiłku, to po obfitym obiedzie czy kolacji warto zaparzyć filiżankę herbaty i powoli ją wypić.

Karczoch
Karczoch nie należy do najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Znacznie częściej spożywamy go pod postacią suszonych ziół bądź gotowego soku. Często spotyka się go również w różnego rodzaju lekach i suplementach diety, wspomagających pracę wątroby.
Znajdująca się w karczochach cynaryna wspiera funkcjonowanie dróg żółciowych i chroni naszą wątrobę przed uszkodzeniami. Dodatkowo, karczoch pozytywnie wpływa na nasz cholesterol!
Chora wątroba z pewnością doceni kuchnie śródziemnomorską, w której karczoch stanowi dodatek do wielu potraw. Jeśli jednak nie mamy okazji prowadzić takiej diety, to warto dodawać karczoch, jako przyprawę, do naszych tradycyjnych dań!

Zielone warzywa
Zielone warzywa są bogatym źródłem chlorofilu, który wspomaga funkcjonowanie wątroby, ponieważ oczyszcza naszą krew z toksyn! Warto jeść szpinak, jarmuż, brokuły czy brukselki.
Spożywanie zielonych warzyw zmniejsza również ryzyko powstawania guzów wątroby. Wiele warzyw zawiera także witaminę K oraz glutation i siarkę, które kompleksowo wspomagają funkcjonowanie wątroby.
Najlepiej spożywać takie warzywa na surowo bądź wyciskając z nich sok. Jeśli jednak nie lubimy ich w takiej formie, to możemy spokojnie je ugotować – ważne jest to, byśmy regularnie pamiętali o ich jedzeniu!