Wielu słyszało o modzie na jedzenie glutenu. Niestety, jeszcze większa liczba osób musi się zmagać z tym problemem na co dzień. Powoduje to wiele nieprzyjemnych i szkodowych dolegliwości, utrudniając życie. Przekonaj się, o co chodzi.
Czy gluten jest zdrowy?
Gluten jest mieszaniną białek: gluteniny i prolaminy. Występuje w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Najczęstszym wykorzystaniem glutenu zajmuje się dział pieczywa. Zboża o wysokiej zawartości glutenu są znacznie bardziej pożądane ze względu na swoje właściwości. Pieczywo powstałe z tych zbóż jest lżejsze, bardziej elastyczne i mniej zbite. Obecnie gluten jest wykorzystywany w produkcji znacznie częściej niż kiedyś. Ponadto zboża modyfikuje się genetycznie, by osiągnąć jeszcze wyższy poziom glutenu w produktach. Wszystko to wiąże się ze wzrostem ogólnego spożycia tej mieszaniny białek.
Alergen pokarmowy
Gluten to najczęstszy alergen pokarmowy. Nawet do 25% osób może mieć objawy uczulenia na gluten. A dokładniej na gliadynę obecną w pszenicy. Najczęstsze i najbardziej powszechne objawy reakcji to: problemy oddechowe, zmiany skórne oraz zmiany w organizmie a nawet wstrząs anafilaktyczny.
Celiakia
Jedną z chorób związaną z niemożnością spożywania glutenu jest celiakia. To choroba autoimmunologiczna, w której upośledzeniu ulegają kosmki jelitowe. Powoduje to zaburzenia wchłaniania składników odżywczych. Najpopularniejsze objawy, które powinny zwrócić uwagę to: biegunki, zmniejszenie masy ciała, zaparcia, niski wzrost, powiększony obwód brzucha, niedokrwistość, bóle brzucha, zapalenia jamy ustnej. Choć choroba najczęściej kojarzona jest z dziećmi, coraz częściej można zaobserwować jej występowanie u dorosłych.
Choroba Durhinga
Inną chorobą związaną z glutenem jest choroba Durhinga. Objawami tego zaburzenia są: wykwity i świąd skóry, ale także zaburzenia jelitowe. W tym przypadku mówi się o zaburzenia immunologicznych w skórze.
Czytaj także: Pyszne przygody: włoska kuchnia dla turystów z Warszawy na wyciągnięcie ręki
Nadwrażliwość na gluten
Możliwe jest również występowanie nadwrażliwości na gluten. Nie jest to klasyfikowane jako celiakia ani alergia. Zostało to określano jako nieprawidłowa reakcja immunologiczna organizmu na białka glutenowe pochodzące ze zbóż. Schorzenie to nie ma podłoża genetycznego i występuje głównie u dorosłych. Może objawiać się: wzdęciach, biegunkami, bólem brzucha, chronicznym zmęczeniem, bólem głowy, stawów i mięśni. Mogą utrzymać się od kilku godzin do kilku dni po spożyciu glutenu. Warto wtedy zastosować dietę bezglutenową. Jednak, w przeciwieństwie do jednostek chorobowych, dieta przy nadwrażliwości nie musi być stosowana przez całe życie i może wystarczyć krótkookresowo.