w , ,

Czy jedzenie słodyczy powoduje cukrzycę – fakty i mity

Zestaw do mierzenia cukru.

Cukrzyca stała się jedną z chorób cywilizacyjnych, z którą zmaga się ogromna część społeczeństwa. Wiele osób uważa, że głównym czynnikiem, powodującym nagły wzrost zachorowalności jest to, że jako społeczeństwo jemy ogromne ilości cukry.

Czy jedzenie słodyczy powoduje cukrzycę u setek milionów ludzi na świecie? Szacuje się bowiem, że z tą podstępną chorobą zmaga się około 400 milionów ludzi z różnych zakątków świata.

Okazuje się, że nie do końca tak jest. Lekarze ostrzegają, że świadomość fizjologii człowieka i funkcjonowanie jego organów jest niezwykle ważna do tego, by w prawidłowy sposób zrozumieć, jak móc pomagać swojemu organzmowi.

Poznajmy się z cukrzycą bliżej, dowiedzmy się o niej nieco faktów, by mieć pewność, co do tego, w jaki sposób można na nią zachorować i jak się przed nią chronić. To na pewno nam pomoże!

Kobieta, trzymająca lizaka.
unsplash.com

Czy jedzenie słodyczy powoduje cukrzycę

Odpowiedź na to pytanie będzie sporym zaskoczeniem dla wielu osób, ale brzmi ona: nie! Cukrzyca nie jest spowodowana tym, że spożywamy dużą ilość słodyczy. Nie da się tego określić, jako bezpośredniej przyczyny powstawania tej choroby.

Jest to uproszczenie, które ma szkodliwy wydźwięk, ponieważ sprawia, że zamiast świadomej wiedzy na temat anatomii ludzkiego ciała, wiele osób przekazuje sobie mity o tym, że jedzenie zbyt dużej ilości cukru powoduje cukrzycę.

Aby dowiedzieć się czy jedzenie słodyczy powoduje cukrzycę najpierw powinniśmy poznać nieco bliżej tę chorobę. Dzięki temu wiele kwestii będzie dla nas bardziej zrozumiałych.

Zobacz także:  Witamina B complex jaka najlepsza?

Na początek, warto wiedzieć, że cukrzyca ma dwie odmiany. Istnieje tak zwana cukrzyca typu I oraz cukrzyca typu II. Obie znacznie się od siebie różnią, mają inną przyczyną. Dodatkowo istnieje także cukrzyca ciążowa, występująca jedynie u ciężarnych kobiet.

Organy wewnętrzne człowieka.
unsplash.com

Cukrzyca typu I – choroba autoimmunologiczna

Cukrzyca typu I jest chorobą autoimmunologiczną. Objawia się tym, że w wyniku działań autoimmunologicznych, czyli takich w trakcie których organizm niszczy własne komórki, dochodzi do niszczenia komórek trzustki.

Owe komórki są odpowiedzialne za produkcję insuliny. Z kolei celem działania insuliny w naszym organizmie jest uczestniczenie w regulacji poziomu glukozy we krwi. Dzięki odpowiedniej ilości insuliny, cukier pozostaje na odpowiednim, bezpiecznym poziomie.

Kiedy jednak komórki trzustki zostają zniszczone, ilość produkowanej insuliny jest mniejsza. To z kolei sprawia, że nie tylko trudno zachować odpowiedni poziom cukru we krwi, ale pojawia się także problem z przetwarzaniem węglowodanów w tłuszcze czy syntezą białek.

Kiedy już wiemy, na czym polega cukrzyca typu I, większość z nas zna odpowiedź na pytanie, czy jedzenie słodyczy powoduje cukrzycę. Dowiedzmy się, jak jest w przypadku cukrzycy typu II.

Zobacz także:  Za dużo śpisz? Skracasz sobie życie
Zestaw do mierzenia poziomu cukru we krwi.
unsplash.com

Cukrzyca typu II – następstwo insulinooporności

Insulinooporność jest jedną z coraz częściej diagnozowanych chorób. Zaczyna się niewinne, ale po jakimś czasie brak energii, wzrost masy ciała czy znacznie pogorszony nastrój, zmuszają nas do wizyty u lekarza.

Diagnoza, choć nierzadko wydawana po wielu badaniach i próbach odnalezienia przyczyny aktualnego stanu, wiąże się z koniecznością leczenia. Choroba polega bowiem na tym, że nasze tkanki mają obniżoną wrażliwość na działanie insuliny.

Zobacz także:  Zdrowotne właściwości, które mają jadalne kwiaty

Wówczas nasza trzustka stara się wyprodukować jej jak największe ilości, by ta zaczęła działać. Jak można się domyślać – nie do końca skutecznie. Czy jedzenie słodyczy powoduje cukrzycę typu II? Nie!

Najczęściej powstaje ona w następstwie insulinooporności, na którą wpływ mają nie węglowodany a mikrokomórki tłuszczu, odkładające się w komórkach mięśniowych czy tłuszczowych.

Mierzenie obwodu talii.
unsplash.com

Jak jedzenie słodyczy wpływa na cukrzycę

Jedzenie słodyczy znacząco przyczynia się do wzrostu masy ciała. Wynika to z tego, że cukier rozpuszczony w słodkich napojach czy cukierkach nie jest odżywczy – wręcz pobudza nasz apetyt. Mamy wrażenie, że nic nie zjedliśmy, choć właśnie wypiliśmy napój, zawierający 6 łyżek cukru i kilkaset kalorii.

Zobacz także:  15 zdrowotnych właściwości ananasa

Czy jedzenie słodyczy powoduje cukrzycę? Bezpośrednio nie, ale spowodowany nim wzrost masy ciała się do niej przyczynia. Okazuje się bowiem, że zwiększona ilość tkanki tłuszczowej w organizmie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Oznacza to, że dbanie o prawidłową masę ciała, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę. Warto pamiętać, że cukier w postaci glukozy, fruktozy czy sacharozy, stanowi paliwo energetyczne dla naszego organizmu.

Jednak należy mieć na uwadze również to, że nie potrzebujemy go w nadmiernych ilościach. Cukier znajduje się w pieczywie, warzywach, owocach – nie musimy dodatkowo spożywać go pod postacią słodyczy, by mieć energię.

Burger.
unsplash.com

Cukrzyca – co ją powoduje, jeśli nie cukier

Cukier jest niezdrowy dla ludzi. To powszechnie wiadomo, dlatego większość koncernów chętnie wykorzystuje go, jako naszego wroga numer 1, jednocześnie zachęcając nas do spożywania innych produktów, mających negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Mieszkańcy Azji swoją dietę opierają na węglowodanach, pochodzących z ryżu czy makaronu a mimo to, nie chorują na cukrzycę tak często, jak mieszkańcy państw zachodnich. Z czego to wynika?

Najprawdopodobniej chodzi o to, że wypieramy cukier na rzecz tłuszczów. Popularne stają się sieci z szybkim jedzeniem, burgerami wypełnionymi serem czy sosami. To, w połączeniu z brakiem ruchu i dużą kalorycznością tłuszczu, przyczynia się do otyłości.

Ta z kolei jest czynnikiem, który znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę. Chcesz uniknąć choroby? Pamiętaj, że nie zawsze jest to możliwe, ponieważ bywa, że ma ona podłoże autoimmunologiczne. Jednak dbanie o siebie, swoje zdrowie oraz dawkę aktywności każdego dnia, zwiększa nasze szanse na zdrowie!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.