W swojej kuchni każdy na pewno ją ma. Najpopularniejsza przyprawa na świecie. Może sprawić, że potrawa nabierze smaku lub całkowicie ją zrujnuje. Choć tak powszechna, czy na pewno zdrowa?
Czy sól jest zdrowa? Jej nadmiar
Nadmiar nigdy nie jest wskazany. Tak samo w przypadku soli, może powodować nadciśnienie i zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wszystko jest dla ludzi, a stosowane z umiarem nie powinno wywołać żadnych nieprzyjemnych dolegliwości. Sól powoduje zatrzymanie wody w organizmie. Wywołuje to zatykanie tętnic i wzrost ciśnienia. Ograniczenie tej przyprawy w codziennej diecie powoduje redukcję ciśnienia tętniczego, zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe, a i pięciokrotnie obniża ryzyko zgonu spowodowane tymi chorobami.
Skutki uboczne jedzenia soli
Narażone na zbyt dużą ilość soli są nerki. Innymi dolegliwościami, które może wywołać jest powstawanie nowotworów żołądka, cukrzycy typu 2, otyłość, udary mózgu, a także zwiększenie drażliwości systemu nerwowego. Ponadto sól przyczynia się do wypłukania wapnia z organizmu a co za tym idzie, może powodować osteoporozę. Nerki, które się oczyszczają, wydalają nie tylko sód, ale i wapń.
Rodzaje soli
Rynek spożywczy oferuje różne rodzaje soli. Każda z nich może mieć nieco inne właściwości, została wytworzona w inny sposób, zawiera inne minerały, bądź po prostu różni się ceną. Wyróżniamy między innymi sól kuchenną, himalajską, kamienną, morską. Sól morska i kamienna posiadają zaledwie od 30 do 40 procent chlorku sodu, reszta to makro- i mikroelementy, więc wybór ten jest zdrowszy. Dla tych, którzy wolą wybierać zwykłą sól kuchenną, poleca się tę wzbogaconą o jod.