w , ,

Sztuczki fotografów reklamowych

Burger na czarnym tle.

Fotograficzne sztuczki wykorzystywane są tak często, że nawet nie zdajemy sobie sprawy, w jaką pułapkę wpadamy! Jesteś zdziwiony, kiedy zamawiasz dany produkt albo widzisz go pierwszy raz na żywo i wygląda on zupełnie inaczej niż na zdjęciach?

Nie jest to kwestia niedbałości podczas przygotowania tylko tego, że zdjęcia, które widziałeś, wcale nie były naturalne. Ziemniaki zamiast lodów, nitki używane do zdjęć czy olej zamiast syropu – to tylko niektóre sztuczki wykorzystywane do reklam, zdjęć.

Poznaj ich więcej a zobaczysz, że nie możesz już patrzeć na reklamy tak jak kiedyś! Dzięki temu będziesz mógł bardziej świadomie postrzegać produkty, po które sięgasz i przestaniesz nabierać się na te dopracowane sztuczki marketingowe…

Placuszki polane syropem.
unsplash.com

Olej samochodowy zamiast syropu

Kojarzysz zdjęcia lub filmiku placuszków, które mają idealny kształt, kolor? Do tego są oblane smacznie wyglądającym syropem o doskonałej konsystencji. Wydaje się, że w tym przypadku sztuczki fotograficzne nie są potrzebne – a jednak są wykorzystane!

Placuszki, które przygotujemy w domu nigdy nie będą tak wyglądały. Wszystko ze względu na syrop, który je oblewa. Jeśli polalibyśmy nim nasze śniadanie, to placuszki czy naleśniki by go wchłonęły.

Zobacz także:  W koreańskich szkołach nie będzie już nauczycieli

To sprawiłoby, że danie nie wyglądałoby zbyt oszałamiająco. Dlatego fotografowie żywności często zamiast syropu używają oleju samochodowego, który nie wchłania się w to, co jest na talerzu i świetnie odbija światło na zdjęciach.

Składniki opadające na mięso z burgera.
unsplash.com

Idealne ujęcia na nici

Kojarzycie filmiki oraz zdjęcia burgera z popularnych sieci fast food? Podziwiamy precyzję, z jaką fotograf posługuje się swoim sprzętem, aby wykonać dane zdjęcie, ale… Nie wszystko zależy od niego!

Okazuje się, że w celu osiągnięcia idealnego ujęcia często stosuje się nici, do których przytwierdzone są poszczególne produkty, które mają znaleźć się na burgerze. Pozwala to w pewnym sensie zatrzymać chwilę na zdjęciu.

Sztuczki fotograficzne sprawiają, że jedzenie wygląda na bardziej apetyczne niż jest w rzeczywistości. Może to przez reklamy tak trudno nam dbać o zdrowe odżywianie. W końcu owsianki nie są tak efektowne…

Zobacz także:  Ile gotuje się kalafior? Czas gotowania i praktyczne porady
Wino w kieliszku na drewnianym stoliku.
unsplash.com

Ekskluzywna kolacja z winem

Na zdjęciach ekskluzywnych produktów czy podczas spotów reklamowych tego rodzaju często przewija się motyw wystawnej kolacji, na której nie może zabraknąć wina. Najczęściej jest ono czerwone, ma głęboką barwę.

Prawda jest jednak taka, że to wino nie jest zdatne do picia – przynajmniej nie jako dodatek alkoholowy do wystawnej kolacji! Fotograficzne sztuczki w tym aspekcie polegają na tym, że fotograf zamiast wina w kieliszku ma…

Zobacz także:  Trik na zachowanie świeżości sałaty

Sok albo mieszankę barwników! Te znacznie lepiej jest doświetlić, gdy znajdują się w kieliszku. Dzięki temu możliwe jest uzyskanie atrakcyjnych zdjęć bez większej trudności!

Lody w wafelkach.
unsplash.com

Ziemniak czy lód – fotograficzne sztuczki

Mogłoby się wydawać, że patrząc na zdjęcie jesteśmy w stanie mieć pewność co do tego, co się na nim znajduje. Otóż nie do końca tak jest! Gdy patrzysz na zdjęcie smacznych lodów, to nie masz raczej wątpliwości, że to one są na obrazku czy filmiku.

A powinieneś mieć! Fotograficzne sztuczki w tym zakresie polegają na tym, że tak naprawdę zamiast lodów widzimy odpowiednio ubite ziemniaki, do których ewentualnie dodany jest barwnik.

Wszystko po to, by możliwe było zrobienie idealnych zdjęć. Gdyby w studiu fotograficznym miały być prawdziwe lody, to pod wpływem wysokiej temperatury bijącej ze specjalnych lamp już po kilku sekundach nie nadawałyby się do zrobienia estetycznych zdjęć!

Zobacz także:  Kolory pomidorów a ich smak
Bita śmietana na babeczkach.
unsplash.com

Bita śmietana na słono

Fotograficzne sztuczki z pewnością ułatwiają pracę całemu zespołowi fotografów, ale nas naprawdę wprowadzają w błąd! Gdy patrzysz na zdjęcie lodów czy ciast z bitą śmietaną, to jesteś przekonany, że są smaczne i idealne do spożycia?

Może na pierwszy rzut oka tak, ale tak naprawdę byłyby niejadalne! Chodzi o to, że słodka bita śmietana, to na zdjęciach najczęściej tak naprawdę pianka do golenie, która raczej nie jest zbyt smaczna!

Zobacz także:  Produkty Bogate w Żelazo: Klucz do Zdrowej Diety

Dlaczego tak jest? W tym wypadku sytuacja wygląda podobnie jak z lodami. Chodzi o to, że prawdziwa bita śmietana szybko przestałaby wyglądać apetycznie…

Płatki z mlekiem w miseczce i łyżka obok.
unsplash.com

Płatki z klejem

Kiedy połączymy w misce płatki i mleko, te szybko przestają one wyglądać tak apetycznie, jak w reklamach czy na zdjęciach zamieszczonych na produkcie. Nie jest to oczywiście kwestia przypadku – i tutaj działają fotograficzne sztuczki!

Do takiej miski zamiast mleka wlewa się klej. Jest on znacznie gęstszy niż krowie czy roślinne mleko. Dzięki temu płatki o wiele wolniej się w nim zatapiają i wyglądają atrakcyjniej na zdjęciach.

Użycie kleju zamiast mleka umożliwia także wykonywanie zdjęć przez wiele godzin, co w sesjach żywności jest właściwie standardem. Prawdziwe mleko rodziłoby jedynie problemy i ciągłą potrzebę jego wymiany.

Burger z frytkami.
unsplash.com

Karton użytkowy

Kojarzysz idealne ciasta z reklam telewizyjnych, opakowań różnych produktów? Krem między warstwami biszkoptu zawsze ma idealną konsystencję, jest równy, kremowy… Ale tak naprawdę wcale nie jest idealny! Właściwie nawet nie jest kremem…

Najczęściej na potrzeby określonych działań marketingowych krem jest zastępowany kartonem, który zostaje odpowiednio pomalowany. Ze sztywnym kartonem pracuje się znacznie łatwiej niż z kremem, który może się rozpuścić…

Zobacz także:  Zakupy Czarny Piątek - jak kupować, by nam się opłaciło

Fotograficzne sztuczki z udziałem kartonów występują także przy zdjęciach burgerów! Tam karton układa się pomiędzy składnikami, by lepiej się prezentowały albo maluje się go na różne kolory, by na przykład zastąpił warzywa.

Napój z lodami.
unsplash.com

Nierozpuszczalny lód

Wiemy już, że fotograficzne sztuczki są szczególnie często wykorzystywane tam, gdzie konieczne jest zastąpienie dość kruchych i nietrwałych produktów. Dlatego konieczne jest ich wykorzystanie także tam, gdzie trzeba sięgać po lód.

Zdjęcia czy spoty, w których biorą udział kostki lodu, byłyby bez tego właściwie niemożliwe, bo lód już po wrzuceniu do danego napoju nie prezentuje się zbyt atrakcyjnie. To dlatego wymyślono kostki akrylowe!

Co prawda nie chłodzą żadnego napoju i nie sprawiają, że jest bardziej orzeźwiający, ale atrakcyjnie wyglądają na zdjęciach, ponieważ nie wpływa na nie temperatura.

Stek - sztuczki fotograficzne.
unsplash.com

Smakowite steki

Steki w reklamach zawsze wyglądają tak, że aż chciałoby się natychmiast po nie sięgnąć i rozkoszować się ich niepowtarzalnym smakiem. Okazuje się jednak, że to także fotograficzne sztuczki, które mają wzbudzić nasz apetyt!

Tak naprawdę stek, który został wykorzystany do produkcji danego zdjęcia czy reklamy, najpewniej jest niejadalny! W jego przygotowaniu nie chodzi bowiem o to, aby dobrze smakował. Celem jest to, by idealnie się prezentował!

Dlatego często maluje się go za pomocą odpowiednich przyrządów, delikatnie przypala z zewnątrz, by wyglądał na bardziej przysmażonego czy naciera pastą do butów, by był idealnie błyszczący!

Zobacz także:  10 pomysłów na zdrowe obiady bez smażenia!
Jabłka, na których są kropelki wody.
unsplash.com

Krople gliceryny o poranku

Producenci najróżniejszych produktów żywnościowych starają się pokazać swoim potencjalnym klientom, że dbają o jakość oraz świeżość oferowanych produktów. Nie da się tego zrobić w zupełnie naturalny sposób.

Jak najlepiej ukazać, że warzywa i owoce są świeże? Pokazując, że jeszcze znajduje się na nich poranna rosa, ponieważ zostały zerwane prosto z krzaka, ogrodu, sadu. Taką rosę możemy jednak uchwycić jedynie rano.

Na szczęście – dla producentów – i na to fotografowie mają swoje sztuczki! Za pomocą pipety lub zraszacza do roślin nanoszą na owoce czy warzywa glicerynę, która stosunkowo długo się na nich utrzymuje, imitując krople wody.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.