w ,

Ziemniaczane przekąski i nie tylko – jaki jest ulubiony comfort food Polaków?

comfort food

Z pewnością doskonale zdajesz sobie sprawę z faktu, że poza funkcją odżywczą jedzenie spełnia w naszym życiu o wiele więcej ról. Często jest ściśle związane z naszym życiem społecznym: wszak większość z nas uwielbia dzielić się jedzeniem i spożywać posiłki w dobrym towarzystwie. Czasem wyjątkowo pyszny posiłek potrafi jest w stanie podnieść nas na duchu w gorszy dzień, ożywiając dobre wspomnienia i skojarzenia – stąd tak popularne ostatnio określenie comfort food. Jakie jedzenie najczęściej poprawia humor nam, Polakom? Przygotowaliśmy dla Ciebie małe, niezawodne zestawienie!

Zobacz także:  Jak pozbyć się kaszlu w jeden dzień – skuteczne sposoby leczenia

Frytki, placki i talarki, czyli smakołyki z ziemniaków

Pyry, grule, kartofle… Choć dotarły do nas stosunkowo późno – prawdopodobnie dopiero pod koniec XVII w. – ziemniaki stały się nieodłącznym elementem naszej kultury kulinarnej i jednym z warzyw, które darzymy największą sympatią. Nic dziwnego: okazują się wszak pyszne w niemal każdej formie.

Od pokoleń jedną z naszych ulubionych ziemniaczanych przekąsek były bez wątpienia placki ziemniaczane w przeróżnej postaci. Kochamy je zresztą do dziś: od wywodzących się z kuchni żydowskiej latkes, czyli smażonych w tłuszczu placków z tartych ziemniaków, po góralskie moskole z cebulką. Nie wiesz, jak smakują te ostatnie? Nie musisz wcale jechać aż pod Tatry, żeby ich spróbować. Przetestuj Placki góralskie z cebulką Proste Historie, inspirowane tradycyjnym przepisem na moskole – wystarczy podgrzać je w piekarniku lub na suchej patelni.

Zobacz także:  Dlaczego nie owinąłeś jeszcze swoich kluczyków folią aluminiową

Od czasu otwarcia na zachód furorę robią też u nas frytki w różnych wersjach – proste, karbowane czy grubo ciosane. Ciepłe i chrupiące, frytki okazują się nie tylko idealnym dodatkiem do obiadu, ale też smakowitą przekąską: zwłaszcza wtedy, kiedy serwujemy je z wyrazistymi, kremowymi dipami. Ich niewątpliwą zaletą jest fakt, że można je przygotować w kilka minut w piekarniku lub we frytkownicy. Warto więc zawsze mieć w zamrażarce ulubione mrożone frytki Proste Historie, tak, by móc je przyrządzić zawsze wtedy, kiedy najdzie nas na to ochota.

Pizza z polskimi akcentami

Niepozorny włoski placek z mąki i wody zrobił oszałamiającą karierę na całym świecie. Pizzę pokochaliśmy i my – do tego stopnia, że dziś lubujemy się w przyrządzaniu jej na własną modłę, z dodatkami, które odzwierciedlają nasze narodowe gusta. Bo kto powiedział, że obok mozzarelli i sosu pomidorowego nie może się znaleźć np. nasza swojska kiełbasa?

Jeśli i Ty cenisz sobie polskie akcenty na pizzy, wypróbuj jedyne w swoim rodzaju mrożone pizze Polskie Historie z serii Polskie Smaki. Na Pizzy po kaszubsku króluje kabanos i kiszony ogórek, zaś Pizza po śląsku kusi wyjątkowym smakiem białej kiełbasy z chrzanem. Którą wybierzesz?

Zobacz także:  Marakuja: Wszystko, co musisz wiedzieć o tym egzotycznym owocu

Zapiekanki – smak dzieciństwa

W tym zbiorze polskich comfort food nie mogło oczywiście zabraknąć także kultowej ulicznej przekąski z czasów PRL, czyli zapiekanek. Siła tkwi w prostocie: kto by pomyślał, że chrupiąca bułka z serem, szynką i pieczarkami tak mocno zaznaczy się na polskiej scenie kulinarnej?

Zobacz także:  Dlaczego warto spożywać ziemniaki?

Dziś na szczęście nie musimy już nawet wychodzić z domu, by przypomnieć sobie ten jedyny w swoim rodzaju smak i zanurzyć się w atmosferze lat, o których nam on przypomina. Wystarczy na chwilę włożyć do rozgrzanego piekarnika chłodzone zapiekanki na chrupiącej bagietce Proste Historie, by po całym domu rozniósł się charakterystyczny zapach podpieczonego pieczywa i uzupełniających go dodatków. Palce lizać!

A jaki jest Twój ulubiony comfort food?

Zobacz także:  Już wiemy kto poleci statkiem SpaceX na Marsa! Cena za miejsce to aż 205 mln złotych

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.