Migdały
Tak naprawdę nasiona migdałowca. Są najbardziej szlachetnymi spośród orzechów i dlatego nadano im tytuł ,,króla orzechów„. Sprzedaje się je w całości (ze skórką albo bez niej), w postaci słupków, lub też płatków, czasami możemy spotkać w sklepie migdały w łupinach. Po zmieleniu można je wymieszać z białkiem i cukrem pudrem, otrzymując w ten sposób marcepan.
Migdały w prawie 20 procentach złożone są z białek. Stanowią bogate źródło magnezu, który chroni nas przed skutkami stresu. Warto także po nie sięgać, biorąc pod uwagę najwyższą pośród orzechów zawartość witaminy E i witaminy B2. Tłuszcz obecny w migdałach zawiera spore ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują właściwości obniżające poziom złego cholesterolu we krwi. Migdały są dość kaloryczne (579 kcal/100g).