w ,

Najzdrowsze orzechy na świecie

orzechy włoskie

Bogactwo przeciwutleniaczy

W naszym kraju za najzdrowsze orzechy uważa się tak zwane orzechy włoskie. Niemniej jednak ich nazwa nie pochodzi od Włoch, zaś od Wołoszczyzny, czyli dawnej nazwy dzisiejszej Rumunii, z której sprowadzono je do Polski. Naukowcy z Pensylwanii wykazali, iż we włoskich orzechach znajduje się aż dwa razy więcej cennych przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia się naszego organizmu.

Obecne w ich składzie antyoksydanty działają silniej, aniżeli witamina E. Wystarczy, iż zjemy 3 sztuki w przeciągu dnia, abyśmy pokryli dobowe zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega-3. Po orzechy włoskie powinny sięgać także panie w ciąży, gdyż zawierają spore ilości kwasu foliowego, jak również witaminę B6.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.