w , , ,

Najzdrowsze owoce świata ich zdrowotne właściwości

Najzdrowsze owoce świata ich zdrowotne właściwości

Owoce mogą być doskonałym źródłem wartości odżywczych. Znajdujące się w nich składniki odżywcze sprawiają, że są świetną alternatywą dla słodyczy, sprzedawanych sklepach. W przeciwieństwie do nich, owoce nie zawierają szkodliwych dla ludzkiego zdrowia tłuszczów utwardzanych, konserwantów, barwników czy wzmacniaczy smaku.

Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że nie każdy owoc jest taki sam. Istnieje grupa owoców, która zawiera szczególnie dużą ilość składników, które powinny być pożądane w naszej diecie. 

Najzdrowsze owoce świata i ich właściwości sprawiają, że to na nie powinniśmy stawiać! Większość owoców jest smaczna i zawiera jakieś witaminy. Jednak owoce, które zostały przez nas ujęte w poniższym zestawieniu są szczególnie cenne dla nas i dla naszego zdrowia. Dzięki wiedzy o tym, jakie właściwości zawierają poszczególne owoce możemy częściej sięgać po te, które są potrzebne do wzmocnienia konkretnych organów w naszym ciele. 

Ananas

najzdrowsze owoce

Ananas jest owocem, po który Polacy sięgają stosunkowo rzadko. Przede wszystkim jest to spowodowane tym, że jest to owoc egzotyczny, dla wielu z nas po prostu obcy. Jeśli jednak znajdziemy odpowiednio dojrzałego ananasa, to będzie pełny naturalnej słodyczy i zdrowia, które każdemu z nas się przyda.

Wśród właściwości najzdrowszych owoców ananas wyróżnia się tym, że zawiera dużą ilość witaminy C. Dzięki temu jest doskonałym wsparciem dla naszej odporności – szczególnie często powinniśmy po niego sięgać w okresie wzmożonego zachorowania na różnego rodzaju infekcje.

Poza witaminą C ananas zawiera również ogromną ilość witaminy A oraz witamin z grupy B. Dzięki temu jego spożywanie sprawi, że będziemy mieli więcej energii na co dzień i uda nam się zachować młody wygląd na wiele dni. Zawarta w ananasie bromelaina sprawia, że proces regeneracji organizmu jest szybszy a nasz układ trawienny sprawniej działa. 

Banan

banan w skórce

O bananach wciąż możemy usłyszeć mity, mówiące o tym, że są to owoce, powodujące tycie i warto ich unikać w naszej diecie. Powinniśmy jednak pamiętać o tym, że nie jest to prawda. W rzeczywistości tycie powoduje nadmiar kalorii – nieważne czy zjemy banana czy jabłko.

Jeśli oba będą miały po 120 kcal, to zwiększymy o tyle ilość kalorii, którą spożywamy. Wówczas jabłko będzie tak samo kaloryczne, jak banan i tak samo przyczyni się do tycia lub nie.

Banan na tle innych właściwości najzdrowszych owoców wypada bardzo korzystnie. Jest doskonałym źródłem potasu, więc wpływa na poprawę funkcjonowania serca i całego układu krwionośnego.

Oprócz tego banany zawierają także dużą ilość magnezu, więc wspomagają regenerację i pozwalają uniknąć uczucia chronicznego zmęczenia. W bananach jest zawarty także błonnik, który reguluje funkcjonowanie jelit i sprawia, że czujemy się syci przez wiele godzin. 

Grejpfruty

grejpfrut

Grejpfruty są cytrusami – wiadomo więc, że zawierają sporą ilość witaminy C. Nie jest to jednak jedyna właściwość najzdrowszych owoców, jaką mają grejpfruty. Są one szczególnie cenione ze względu na to, że świetnie sprawdzają się podczas odchudzania. Wiele osób sięga po nie wówczas w ramach podwieczorku czy drugiego śniadania. Nie jest to przypadek. Bowiem grejpfrut aż w 90% składa się z wody. Dzięki temu ma stosunkowo niewiele kcal.

Ten owoc w 100 gramach zawiera jedynie około 42 kcal (źródło). Poprzez to, że zawiera dużą ilość wody, spożywając go możemy na wiele godzin napełnić swój żołądek i zapomnieć o sięganiu po kaloryczne przekąski. Grejpfruty korzystnie wpływają na przemianę materii oraz pracę jelit – dzięki temu utrata kilogramów jest szybka i bezproblemowa. W tych cytrusach znajduje się także duża zawartość witaminy B i E – dzięki nim nasz organizm będzie  w stanie funkcjonować najlepiej, jak to możliwe.

Jabłka

czerwone jabłka przekrojone na pół

Jabłka są wciąż za mało doceniane. Jest to lokalny dla Polaków owoc, który możemy mieć w swoim domu właściwie o każdej porze roku. Oprócz właściwości najzdrowszych owoców w postaci zawartości dużej ilości witamin i minerałów, jabłka korzystnie wpływają również na na nasze zęby i szkliwo! Działają w tym aspekcie trochę podobnie jak marchewka – dzięki temu, że są twarde nasze zęby wzmacniają się i oczyszczają, kiedy je gryzą.

Dodatkową zaletą jabłek jest to, że jak na owoce, mają bardzo niski indeks glikemiczny.

Ważne jest jednak to, że niski indeks glikemiczny mają tylko na surowo – kiedy zostaną poddane obróbce termicznej indeks zostanie podniesiony. Surowe jabłka powinny więc spożywać osoby zmagające się na przykład z cukrzycą bądź insulinoopornością. 

Jagody

jagody w białej misce

Jagody nie należą do owoców, po które szczególnie często sięgamy – a szkoda! Zawierają bowiem dużą ilość witamin, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Właściwości tych najzdrowszych owoców są szczególnie ważne dla naszego wzroku. W jagodach znajduje się bowiem duża ilość witaminy A, która jest bardzo ważna w kontekście dbania o to, aby nasze oczy pozostawały w dobrej kondycji i służyły nam przez długie lata.

Jagody są cenione również za względu na to, że skutecznie, jak żaden inny owoc zwalczają nadmiar wolnych rodników w naszym organizmie. Dzięki temu mogą pomagać w zapobieganiu rozwojowi komórek nowotworowych.

Za sprawą zawartości witamin A, C i E jagody są owocami, które pomagają utrzymać młody i zdrowy wygląd naszego ciała. W jagodach znajduje się także ogromna ilość antocyjanów – substancji, odpowiadających między innymi za ochronę naszej skóry przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. 

Maliny

maliny

Maliny, to owoce, które również znalazły się na liście najzdrowszych owoców na świecie. Mają wielu zwolenników, którzy chętnie dodają je do deserów czy jedzą, jako popołudniową przekąskę. Bardzo dobrze! Właściwości tych najzdrowszych owoców są pożądane właściwie przez wszystkich. Maliny zawierają dużą ilość magnezu – powinny po nie sięgnąć osoby, które spożywają na co dzień dużą ilość kawy, która wypłukuje magnez z naszego organizmu.

Dodatkowo maliny zawierają również żelazo – tym samym pomagają zapobiegać niedokrwistości, czyli anemii. Zawarty w malinach wapń sprawia, że nasze kości są silne i z łatwością jesteśmy w stanie unikać różnego rodzaju złamań.

Zawartość potasu i fosforu stanowi z kolei duże wsparcie dla funkcjonowania serca i układu nerwowego. W malinach znajduje się także dużo witaminy C, E oraz witamin z grupy B. Dzięki malinom możemy więc zadbać o odporność i odpowiednio wysoką wchłanialność substancji odżywczych z pożywienia. 

Truskawki

Najzdrowsze owoce świata ich zdrowotne właściwości

Sezon na nie jest każdego roku wyczekiwany z ogromną niecierpliwością przez wszystkich fanów tego owocu! Kiedy w czerwcu pojawiają się pierwsze zbiory chętnie przygotowujemy domowe koktajle, pierogi oraz ciasta, zawierające te pyszne owoce. Oprócz walorów smakowych truskawki zawierają właściwości najzdrowszych owoców. Truskawki pozytywnie wpływają na stan naszej skóry – sprawiają, że zmniejsza się ilość wydzielanego sebum oraz zmniejsza się widoczność porów.

Truskawki mogą okazać się również sprzymierzeńcami w walce z trądzikiem – wszystko dzięki ich bakteriobójczym właściwościom. Te owoce zawierają również dużą ilość witaminy C oraz witamin z grupy B – dzięki temu pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego układu immunologicznego i wzmacniają funkcje obronne organizmu. Truskawki zawierają także dużą ilość żelaza. 

Żurawina

Najzdrowsze owoce świata ich zdrowotne właściwości

Żurawina, to owoc, który jest bardzo ceniony przez osoby, które często zmagają się z różnego rodzaju infekcjami układu moczowego. Dzięki moczopędnym właściwościom żurawina łagodzi uczucie nieprzyjemnego pieczenia i sprawia, że już kilka godzin po wypiciu soku czujemy znaczną poprawę naszego zdrowia.

Właściwości najzdrowszych owoców sprawiają, że żurawina powinna być w każdym domu – zwłaszcza podczas chłodniejszych miesięcy, kiedy infekcje pęcherza moczowego zdarzają się szczególnie często.

Zobacz także:  Mycie cytrusów przed obraniem. Dlaczego powinniśmy je myć

Dodatkowo żurawina ma świetny wpływ na naszą skórę – nawilża ją, pomaga utrzymać prawidłowe pH skóry, dzięki czemu jest ona oczyszczona oraz chroni naszą skórę przed działaniem wolnych rodników, które powodują wczesne starzenie się naszego organizmu. Żurawina ma także działanie liftingujące – spożywając ją możemy sobie zapewnić domowe SPA! 

Czereśnie

Najzdrowsze owoce świata ich zdrowotne właściwości

Czereśnie są owocami, którymi możemy cieszyć się jedynie przez kilka miesięcy w roku. Ze względu na właściwości tych najzdrowszych owoców warto po nie sięgać, kiedy tylko pojawi się ku temu okazja! Czereśnie wpływają bowiem korzystnie na funkcjonowanie naszego serca, tarczycy czy naszej skóry.

Dodatkowo, czereśnie zawierają jedynie niewielką ilość kalorii – w 100 gramach owoców czereśnie mają jedynie 50 kcal (źródło). Mogą być więc przekąską na upalne dni podczas redukcji masy ciała.

Zobacz także:  Najgorsze objawy refluksu żołądkowego i jak je złagodzić, stosując siemię lniane

W czereśniach znajduje się duża ilość witamin z grupy B. Dzięki temu są to owoce, które wpływają łagodząco na funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Przede wszystkim, brak niedoboru witaminy B w organizmie sprawia, że o wiele łatwiej jest nam zachować odpowiednią kondycję psychiczną i cieszyć się życiem, nie zamartwiając się. Oprócz witamin B czereśnie zawierają także takie pierwiastki, jak wapń, fosfor czy żelazo. 

Brzoskwinie

Najzdrowsze owoce świata ich zdrowotne właściwości

Brzoskwinie zawierają na tyle dużą ilość substancji odżywczych, że powinniśmy po nie sięgać przez cały roku. Kiedy panuje na nie sezon warto sięgać po świeże owoce. Jednak zimą warto wybierać również te mrożone – wbrew utartym stereotypom one również zawierają dużą ilość substancji odżywczych.

Zobacz także:  Top 10 najgroźniejsze zwierzęta świata

Na tle właściwości najzdrowszych owoców brzoskwinie wyróżniają się tym, że mają właściwości przeciwnowotworowe i świetnie sprawdzają się w leczeniu zaparć. Brzoskwinie w dużej mierze składają się z wody – stanowi ona aż 90% ich składu – więc działają moczopędnie i wspierają funkcje samooczyszczania w naszym ciele.

W brzoskwiniach znajduje się błonnik, który reguluje pracę naszych jelit – dzięki niemu nie będziemy mieć problemów z zaparciami. Brzoskwinie znajdują się także na liście owoców, polecanych cukrzykom, ponieważ mają niski indeks glikemiczny – wynosi on około 30 (źródło). Najbardziej cenioną odmianą brzoskwiń na rynku są nektarynki – są zdrowe oraz smaczne. Warto jednak pamiętać, że brzoskwinie z zamszową skórką również są bardzo smaczne i pożywne. 

Może Ci się spodobać:

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.