Przygotowanie

Najpierw przystępujemy do przygotowania jabłek tak, by móc cieszyć się ciepłymi, świeżymi goframi z ich dodatkiem. Kroimy jabłka, których nie musimy obierać – będą wówczas zawierały większą ilość składników odżywczych. Następnie roztapiamy olej kokosowy. Kiedy się rozpuści posypujemy go cukrem – 60 g. Kiedy cukier samoistnie się rozpuści obsmażamy w nim jabłka z każdej strony.
Teraz przechodzimy do przygotowania gofrów. Łączymy jajka, oliwę oraz jogurt naturalny tak, by uzyskać jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy sypkie składniki, czyli cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia i również łączymy tak, by uzyskać jednolitą, średnio gęstą masę. Gofry pieczemy w gofrownicy do wyraźnego zrumienienia się. Jeśli mamy silikonowe foremki, to możemy upiec je w piekarniku, nagrzanym do 200 stopni. Będą potrzebowały wówczas około 15 minut. Gofry podajemy z karmelizowanymi jabłkami.