Różnego rodzaju oleje stanowią jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Używamy ich do przygotowania tradycyjnych potraw, ale i tych, które są egzotyczne i nowe. Zdaniem wielu osób oleje są niezdrowe – stanowią bowiem źródło tłuszczu, więc należy ich unikać w codziennym gotowaniu i przyrządzaniu posiłków.
Jest to mit! Właściwości olejów sprawiają, że są one jednymi z najcenniejszych produktów dostępnych na rynku! Dzięki nim za niewielką cenę możemy cieszyć się zdrowymi kwasami tłuszczowymi, zadbanym sercem, jędrną i odżywioną skórą oraz dobrą kondycją układu nerwowego!
Wydaje Ci się to niemożliwe? Poznaj właściwości poszczególnych olejów, które wykorzystujesz na co dzień w kuchni i sam się przekonaj, że ich spożywanie w rozsądnych ilościach nie zrobi Ci krzywdy! Będzie wręcz przeciwnie – szybko zauważysz poprawę zdrowia oraz samopoczucia.

Olej słonecznikowy
Właściwości olejów słonecznikowych sprawiają, że trudno nie odnieść wrażenia, że są one bardzo niedocenione! Zawierają między innymi witaminy A i E, które są nazywane witaminami młodości.
Pomagają one nie tylko zachować urodę, ale i zapobiegają powstawaniu wolnych rodników i podnoszą poziom naszej odporności, wzmacniając bariery ochronne błon komórkowych, które uniemożliwiają bakteriom i wirusom przenikanie do naszych organizmów.
Taki olej to także źródło wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wzmacniają pracę serca! Olej jest również lekkostrawny i dobrze wchłaniany przez nasz organizm. Najlepiej używać go na zimno, jako sos do sałatek czy dodatek do pieczywa.

Oliwa z oliwek
O oliwie z oliwek na pewno każdy z nas już kiedyś słyszał. Przede wszystkim jest nie tylko zdrowa, ale i pyszna! Doskonale sprawdza się do polania warzyw, pieczywa czy ulubionej pizzy. Znajdziemy w niej ogromną ilość jednonienasyconych tłuszczów i kilka wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Substancje te sprawiają, że oliwa z oliwek wspomaga funkcjonowanie naszego serca i całego układu krążeniowego. Właściwości olejów takich, jak oliwa z oliwek pomagają też obniżyć poziom cukru!
Jest to również doskonały produkt dla cukrzyków, ponieważ pomaga w uregulowaniu gospodarki insulinowej w naszym organizmie. Oliwki są także źródłem witaminy E oraz polifenoli. Są to przeciwutleniacze hamujące starzenie i zapobiegające rozwojowi nowotworów.

Olej rzepakowy
Właściwości olejów rzepakowych są równie niedocenione, jak w przypadku olejów słonecznikowych! Jeśli zastanawiasz się, jaki olej będzie najlepszym i najbardziej wszechstronnym wyborem w kuchni, to olej rzepakowy jest odpowiedzią na wszystkie wątpliwości!
Olej rzepakowy pomaga utrzymać prawidłową wagę, niweluje dolegliwości związane z zapaleniem stawów, jelit oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia zaburzeń sercowo-naczyniowych. Zawarty w nim kwas linolowy wspiera funkcjonowanie nerek i układu krwionośnego.
Dzięki zawartości witamin A, E oraz K, olej rzepakowy wspiera kondycję skóry, oczu, niweluje wolne rodniki, obniża ciśnienie krwi i chroni nasze serce przed uszkodzeniami. Dodatkowo, jest to olej w pełni wolny od cholesterolu! Sprawdza się zarówno na zimno, jak i do smażenia czy pieczenia.

Olej kokosowy
Olej kokosowy jest jednym z tych produktów, o których szczególnie dużo mówi się w ostatnim czasie. Stał się bardzo popularny wśród dietetyków i osób, chcących zadbać o dobrą kondycję swojego ciała. Jest ceniony ze względu na smak oraz właściwości nie tylko spożywcze, ale i urodowe!
Można nim bowiem olejować włosy czy nawilżać ciało. Właściwości olejów kokosowych chronią nasz organizm przed zawałem serca, zbyt wysokim poziomem cholesterolu czy przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.
Olej kokosowy wykazuje również silne właściwości antybakteryjne i antygrzybicze – jest więc naturalnym antybiotykiem! Codzienne używanie go w diecie może również przyczynić się do utraty zbędnych kilogramów, ponieważ olej powoduje wielogodzinne uczucie sytości, a im mniej jemy, tym więcej chudniemy!

Olej z pestek dyni
Jeśli nigdy nie próbowałeś oleju z pestek dyni, to zachęcą Cię do tego jego właściwości (a smak sprawi, że już nigdy z niego nie zrezygnujesz). Olej ten zawiera witaminy A, E, K oraz kwasy omega-3 i omega-6. Dzięki temu chroni nasze serce, układ moczowy czy narządy wzroku!
Właściwości olejów są polecane zarówno kobietom, jak i mężczyznom. Dla panów regularne spożywanie oleju z pestek dyni będzie wiązało się z dużą ilością nowych, silnych włosów, które z biegiem lat wypadają pod wpływem testosteronu.
Również paniom olej ten przysporzy nowych kosmyków i sprawi, że ich włosy będą mocne, lśniące i mniej łamliwe. Warto także regularnie korzystać w swojej kuchni z tego oleju w trakcie menopauzy. Zawarte w nim substancje pomagają łagodzić takie dolegliwości, jak kłopoty ze snem, nagłe uderzenia gorąca czy niekontrolowana potliwość.

Olej lniany
Popularność oleju lnianego w kuchni rośnie z roku na rok – i słusznie! Jest on bowiem doskonałym produktem dla tych z nas, którzy mają jakiekolwiek problemy z układem pokarmowym. Właściwości olejów lnianych sprawiają, że ich regularne stosowanie zmniejsza zaparcia i poprawia zdolności trawienne naszego organizmu.
Produkt ten doskonale sprawdza się również wtedy, gdy chcemy pozbyć się problemów ze zbyt wysokim cholesterolem, chorobami serca. Jeśli zmagasz się z bólem, powodowanym przez reumatoidalne zapalenie stawów, to olej lniany powinien na stałe zagościć w Twojej kuchni – złagodzi przykre objawy! Zawarta w oleju lnianym witamina E sprawia, że pomaga nam dbać o urodę.
Dzięki temu możemy cieszyć się jędrną skórę, pozbawioną oznak starzenia. Witamina E, to także silny przeciwutleniacz, chroniący nas przed nowotworami. Oleju tego nie należy poddawać obróbce termicznej – zdrowotne właściwości posiada, gdy jest podawany na zimno.

Olej z pestek winogron
Olej z pestek winogron, to bogate źródło wielonienasyconych tłuszczów. Zawiera między innymi kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Regularne spożywanie oleju przyczynia się do spowolnienia starzenia, poprawy odporności oraz nawilżenia i ujędrnienia skóry.
Właściwości olejów z pestek winogron wykazują silne właściwości przeciwzapalne, co sprawdzi się u osób, zmagających się z przewlekłymi stanami zapalnymi czy Hashimoto. Warto pamiętać także o tym, że olej ten wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.
O oleju z pestek winogron warto sobie przypomnieć również w okresie częstych zachorowań na różnego rodzaju infekcje. Posiada on silne właściwości przeciwbakteryjne, dzięki czemu chroni nasz organizm przed infekcjami. Najlepiej nie poddawać go działaniom wysokiej temperatury.

Olej konopny
Olej konopny nie cieszy się jeszcze zbyt dużą popularnością w kuchni, ale faktem jest, że zyskuje wiele pozytywnych opinii wśród osób, które go wypróbowały. Właściwości olejów konopnych są podobne do właściwości innych olejów, ale dają nam nieco więcej – zwłaszcza, jeśli chodzi o układ nerwowy.
Jak większość poprzedników, olej konopny wspiera funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, łagodzi stany zapalne w naszym organizmie, wspomaga pracę układu odpornościowego czy reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. To jednak nie koniec jego cudownego działania!
Jeśli masz problem z dużym rozstrojeniem nastroju i nieregularnym rytmem dnia, to olej konopny jest dla Ciebie! Jego regularne stosowanie przyczyni się do wyciszenia i wspomoże regenerację i pracę całego układu nerwowego. Również najlepiej stosować go na zimno, jako dodatek do past czy sałatek.