Jakie rodzaje mięsa warto spożywać?
Warto spożywać następujące rodzaje mięsa:
- baranina i jagnięcina – zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego żelaza i witaminy B12, dodatkowo posiada właściwie idealny stosunek kwasów Omega-3 do kwasów Omega-6 – wynosi on 1:1 bądź 2:1,
- wieprzowina – wbrew temu, co sądzą niektórzy wieprzowina wcale nie jest bardzo tłustym i niezdrowym mięsem, zawiera mniej kalorii niż niektóre fragmenty kurczaka, dodatkowo zawiera wiele większą ilość żelaza i witamin z grupy B niż kurczak czy indyk,
- wołowina i cielęcina – tych mięs często brakuje w naszej diecie a mimo ich wysokiej ceny warto na nie stawiać, są chude i delikatne w smaku, w ich składzie znajdziemy również dużą ilość białka – cielęcina zawiera ponad 20 gramów białka na 100 g mięsa.