Przepis na domowe bułki do burgerów
To równie ważny przepis w burgerach, jak przepis na mięso. Smaczna bułka będzie doskonałym uzupełnieniem dania, które wzmocni smak mięsa.
- 150 g mąki pszennej,
- 200 g mąki pełnoziarnistej,
- płaska łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki suszonych drożdży,
- szklanka letniej wody,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżki ziaren z dyni,
- łyżka ziaren ze słonecznika,
- 1 łyżka maku.
Mąkę łączymy z solą oraz drożdżami. Następnie dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Po wyrobieniu zostawiamy ciasto w misce na około 10 minut do czasu, gdy wyrośnie. Po około 1 godzinie formujemy z ciasta bułki i posypujemy je ziarnami. Wówczas zostawiamy je na 30 minut na blaszce do pieczenia. Następnie pieczemy bułki przez około 20 minut w piekarniku, nagrzanym do 200 stopni.