w ,

Zdrowe wersje dań typu fast food

Przepis na domowe bułki do burgerów

bułki z sezamem

To równie ważny przepis w burgerach, jak przepis na mięso. Smaczna bułka będzie doskonałym uzupełnieniem dania, które wzmocni smak mięsa.  

  • 150 g mąki pszennej, 
  • 200 g mąki pełnoziarnistej, 
  • płaska łyżeczka soli, 
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży, 
  • szklanka letniej wody, 
  • 2 łyżki oleju roślinnego, 
  • 2 łyżki ziaren z dyni, 
  • łyżka ziaren ze słonecznika, 
  • 1 łyżka maku. 

Mąkę łączymy z solą oraz drożdżami. Następnie dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Po wyrobieniu zostawiamy ciasto w misce na około 10 minut do czasu, gdy wyrośnie. Po około 1 godzinie formujemy z ciasta bułki i posypujemy je ziarnami. Wówczas zostawiamy je na 30 minut na blaszce do pieczenia. Następnie pieczemy bułki przez około 20 minut w piekarniku, nagrzanym do 200 stopni. 

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.