Przygotowanie
Mięso płuczemy i dokładnie osuszamy – to ważne, ponieważ w mięso, ociekające wodą o wiele mniej wnikną przyprawy. Następnie kroimy mięso na dwa filety. Każdy z nich obsypujemy odpowiednią ilością soli oraz pieprzu.
Warto pamiętać tutaj o swoich własnych preferencjach. Jeśli wolimy bardziej słone potrawy, to dodajemy więcej soli a mniej pieprzu i odwrotnie. Następnie na patelni roztapiamy masło, dodajemy szpinak. Ważne jest to, że powinien być rozmrożony. Do szpinaku również dodajemy odrobinę soli oraz pieprzu i drobno posiekany czosnek.
Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym, wokół niego umieszczamy pokrojone pomidory i na całość wykładamy przygotowany szpinak. Warto posmarować naczynie oliwą bądź ułożyć pod nim papier do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie kruszymy na wierzch fetę i zostawiamy w piekarniku jeszcze na 2-3 minuty. Zdrowy obiad bez smażenia gotowy – smacznego!