w , ,

Dlaczego warto jeść brokuły? 12 niesamowitych właściwości brokułów

Zupa krem z brokułami na wierzchu.
unsplash.com

9. Brokuł właściwości zdrowotne dla cukrzyków

Brokuły są szczególnie ważnym warzywem w diecie cukrzyków. Przede wszystkim mają bardzo niski indeks glikemiczny. Wynosi on zaledwie 17. Dzięki temu brokuły nie powodują nagłego wzrostu poziomy glukozy we krwi i nie zaburzają gospodarki insulinowej.

Dodatkowo, zawarte w brokułach substancje chronią nasze serca. Ma to szczególne znaczenie dla cukrzyków, ponieważ szacunkowo ze względu na swoją chorobę, są oni aż pięciokrotnie bardziej narażeni na rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego niż zdrowe osoby.

Właściwości brokułów przyczyniają się również do zachowania optymalnego poziomu cukru we krwi. Przyczynia się do tego chrom, znajdujący się w warzywach.

Zobacz także:  Magiczny napój Ayahuasca, święta krew Jezusa przyjmowana od tysięcy lat!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.