Owoce zawierają duże ilości właściwości odżywczych. Dzięki temu warto wprowadzić je do swojej diety i nauczyć się je regularnie spożywać. Dodatkowo owoce mogą z powodzeniem zastępować słodycze, dostępne na sklepowych półkach. Zamiast jedzenia chipsów czy czekolady w trakcie oglądania serialu możemy zajadać się na przykład winogronami. A próbowałeś już wina z bałkańskich winnic – Kadarka? Znajdziesz je na wybieramwino.pl Wypróbuj!
Zdrowotne właściwości winogron sprawiają, że zdecydowanie warto po nie sięgać zarówno, jako po przekąski, jak i po bazę do różnego rodzaju posiłków. Są bogatymi źródłami składników odżywczych i wspomagają funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach. Poniżej znajdziemy 15 zdrowotnych właściwości winogron, o których warto pamiętać, stając przed zakupem owoców.
1. Duża zawartość resweratrolu

Winogrona – zwłaszcza ciemne – zawierają ogromne ilości resweratrolu, który popularnie nazywany jest również cząsteczką młodości. Jest on zawarty w szczególności w skórce oraz pestkach winogron – z tego względu powinniśmy również je spożywać.
Spożywanie ciemnych winogron przyczyni się do spowolnienia starzenia komórek oraz sprawi, że nie będziemy musieli zmagać się z nadmiarem wolnych rodników, mających negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Dodatkowo resweratrol działa przeciwzapalnie i wspiera funkcjonowanie układu trawiennego.
2. Wsparcie organizmu w walce o odpowiedni poziom ciśnienia

Winogrona zawierają duże ilości błonnika oraz potasu. Odpowiednie stężenie tych elementów w organizmie poprawia kondycję naszego serca i całego układu krążeniowego.
Mając problemy z ciśnieniem warto spożywać około 20 winogron dziennie. Dzięki temu obniżymy poziom sodu w organizmie, którego nadmiar może powodować objawy ciągłego uczucia pragnienia, nudności, wymioty czy chroniczne zmęczenie.
3. Winogrona, jako wsparcie na zaparcia

Najlepiej spożywać je rano, aby pobudziły nasz organizm do trawienia. Według naukowców a także osób, zajmujących się ziołolecznictwem winogrona są jednym z najczęstszych oraz najlepszych środków na zaparcia.
Cukier, zawarty w winogronach, czyli celuloza oraz kwasy organiczne sprawiają, że zdrowotne właściwości winogron poprawiają kondycję mięśni żołądka oraz jelit. Regularne spożywanie winogron sprawia, że możemy na stałe pozbyć się problemów z zaparciami. W trakcie biegunki warto jednak unikać spożywania winogron.
4. Wsparcie organizmu w walce z nowotworami

Zdrowotne właściwości winogron sprawiają, że przyczyniają się one do poprawy kondycji naszego ciała i wspomagają je w zapobieganiu nowotworom piersi, odbytnicy czy okrężnicy. Amerykańscy naukowcy w swoich badaniach wykazali, że antocyjany są w stanie spowolnić rozwój komórek nowotworowych.
Polifenole i przeciwutleniacze, zawarte w winogronach działają przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i wspomagają oczyszczanie organizmu. Dzięki temu spowalniają degenerację komórek, powodowaną przez nowotwór.
5. Właściwości winogron w walce z Alzheimerem

Naukowcy, pracujący w Szkole Medycznej w Nowym Jorku w swoich badaniach wykazali, że winogrona, za sprawą zawartego w nich resweratrolu, przyczyniają się do opóźnienia skutków choroby, jaką jest Alzheimer, ponieważ resweratrol hamuje zniszczenia komórek nerwowych. Z kolei przeciwutleniacze, znajdujące się w winogronach wspierają pracę mózgu i wspomagają naszą pamięć.
Substancje, znajdujące się w winogronach regulują także tempo metabolizmu tlenowego. Dzięki temu są silniejszym środkiem profilaktycznym niż, popularna na całym świecie, zielona herbata. W walce z chorobą Alzheimera pomagają winogrona w niezmienionej formie bądź w formie wina.
6. Zapobieganie grypie oraz innego rodzaju infekcjom wirusowym

Duże stężenie witaminy C oraz przeciwutleniaczy w winogronach sprawia, że zdrowotne właściwości winogron przyczyniają się do wsparcia naszego organizmu w walce z infekcjami zewnętrznymi.
Warto spożywać duże ilości winogron zwłaszcza w okresie przeziębienia i grypy, ponieważ właśnie wtedy jesteśmy szczególnie narażeni na różnego rodzaju infekcje. Winogrona pomagają również szybciej uporać się z infekcjami, dlatego warto je spożywać w trakcie choroby.
7. Wsparcie i ochrona układu nerwowego

Nasz układ nerwowy jest narażony na nieustanną dewastację. Duża ilość stresu, nieodpowiednia regeneracja, niewielka ilość snu czy duża presja sprawiają, że jesteśmy narażeni na chroniczne zmęczenie. Nasz układ nerwowy i mózg, który stanowi jego centrum dużo na tym tracę. Aby temu zapobiec warto spożywać dużą ilość winogron, ponieważ zawarty w nim resweratrol wspomaga funkcjonowanie mózgu na wielu płaszczyznach.
Przeciwutleniacze, znajdujące się w winogronach pomagają się także pozbyć toksyn z organizmu. Dlatego zdrowotne właściwości winogron sprawiają, że w szczególności powinny je spożywać osoby, które mają niezdrową i niezbyt zbilansowaną dietę. Winogrona usuną nadmiar toksyn i wesprą funkcjonowanie wątroby.
8. Zapobieganie chorobie Parkinsona i wsparcie organizmu

Choroba Parkinsona, to choroba, spowodowana degradacją komórek neurologicznych w naszym organizmie. Charakteryzuje się selektywną śmiercią komórek, odpowiadających za wytwarzanie dopaminy w postaci czarnych komórek. Zdrowotne właściwości winogron mogą sprawić, że znacznie zminimalizujemy ryzyko zapadnięcia na chorobę oraz jej skutki. Co ważne, w ten sposób uda nam się uniknąć postępującej niepełnosprawności zarówno intelektualnej, jak i fizycznej, która jest skutkiem niszczycielskiej siły choroby.
Choroba Parkinsona może doprowadzić do poważnych problemów w codziennych funkcjonowaniu – utrudnia mówienie, sprawia, że każdy ruch wymaga więcej energii i powoduje nieustanne drżenie poszczególnych części ciała. Resweratrol, zawarty w winogronach, pomoże nam zmniejszyć ryzyko choroby i zminimalizować jej negatywne skutki.
9. Pozytywny wpływ na naszą urodę

Winogrona zawierają duże ilości witaminy C. Ta z kolei odpowiada za poprawę kondycji naszej skóry, ponieważ stymuluje produkcję kolagenu. Dzięki temu regularne spożywanie winogron przyczyni się do tego, że nasza skóra stanie się miękka, jędrna i napięta.
Jeśli dodamy do tego aktywność fizyczną oraz spożywanie odpowiedniej ilości płynów, to po krótkim czasie będziemy cieszyć się znacznie szczuplejszą, smuklejszą i zdrowszą sylwetką, pozbawioną cellulitu.
10. Poprawa kondycji włosów

Zdrowotne właściwości winogron sprawiają, że poprawiają one kondycję naszych włosów i pobudzają je do wzrostu. Wszystko za sprawą składników odżywczych, znajdujących się w winogronach. Wspomagają one stymulację cebulek włosów za sprawę regeneracji układu krążenia.
Dzięki temu do włosów dociera znacznie większa ilość składników odżywczych. To z kolei przekłada się na to, że stają się lśniące, odżywione. Dzięki winogronom, które mogą mieć w tym wypadku postać ekstraktu z winogron, dodanego do szamponu, pozbędziemy się problemu łamliwych, matowych i osłabionych włosów.
11. Wsparcie organizmu w walce z utratą wagi i pomoc w dbaniu o sylwetkę

Zdrowotne właściwości winogron sprawiają, że z powodzeniem możemy nimi zastępować słodycze. Dzięki temu będziemy nie tylko zdrowsi, ale również uda nam się schudnąć. Zjedzenie jednej garści winogron ma kilkakrotnie mniej kalorii niż zjedzenie garści chipsów.
Warto także pamiętać o tym, że słodki smak winogron może zastępować czekoladę, batoniki i inne, popularne przekąski, którymi wiele osób się zajada. Winogrona nie zawierają również dużych ilości tłuszczu, co może być doskonałym rozwiązaniem dla osób, mających problem z miażdżycą czy zbyt wysokim cholesterolem.
Czytaj także: Jedzenie, które zapewnia przyspieszenie metabolizmu
12. Zapewnienie młodego wyglądu na długie lata

Witamina C, która jest zawarta w winogronach jest przez wielu nazywana witaminą młodości. Wszystko dzięki temu, że opóźnia ogólny proces starzenia się organizmu. Dzięki temu znacznie dłużej wyglądamy lepiej.
W badaniach naukowych zauważono, że mieszkańcy regionów, w których występuje stały dostęp do winogron a ich spożycie jest tam rozpropagowane, wyglądają znacznie młodziej i na dłużej zachowują zdrowy wygląd ciała.
To szczególnie ważne z punktu widzenia kobiet – spożywanie garści winogron dziennie może mieć bardziej pozytywny wpływ na nasz organizm niż stosowanie drogich kremów.
13. Walka z anemią

Anemia, to choroba, która spowodowana jest zbyt małą ilością żelaza we krwi. Niedokrwistość z kolei przyczynia się do osłabienia, obniżonego ciśnienia, problemów z koncentracją a w efekcie może stanowić nawet zagrożenie życia, dlatego warto jej zapobiegać.
Im ciemniejsze winogrona, tym większą ilość żelaza się w nich znajduje.
Spożywanie kilku sztuk winogron dziennie w połączeniu z burakami czy wątróbką może sprawić, że pozbędziemy się problemu ewentualnej anemii.
14. Wsparcie w trawieniu

Błonnik, znajdujący w w winogronach może przyczyniać się do poprawy funkcjonowania jelit oraz trawienia.
Zdrowotne właściwości winogron zwiększają także zawartość zdrowych bakterii w naszych jelitach – dzięki temu poprawiają ich kondycją.
Z kolei jelita mają tak duży wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, że są nazywane naszym drugim mózgiem – warto o nie zadbać.
15. Wsparcie funkcjonowania wątroby

Spożywanie dużej ilości tłustych potraw, picie alkoholu czy toksyny, dostarczane z zewnątrz do naszego organizmu obciążają naszą wątrobę i utrudniają jej regenerację.
Pełni ona na tyle ważne funkcje, że warto zadbać o jej prawidłowe funkcjonowanie. W tym celu warto spożywać winogrona, zawierajace polifenole i antyoksydanty, które pomogą oczyścić wątrobę i wspomogą jej pracę.
W jaki sposób wprowadzić do diety winogrona?

Zdrowotne właściwości winogron sprawiają, że chętnie wprowadzamy je do diety. Możemy to zrobić po prostu spożywając je jako przekąskę.
Możemy także dodawać je do codziennej owsianki, omleta czy deseru. Poza tym możemy także cieszyć się owocami w soku czy domowym kompocie. Warto także rozważyć możliwość dodania winogron do ulubionego ciasta czy rogalików.
Oprócz tego możemy spożywać także winogrona pod postacią wina, jeśli nie lubimy jego smaku, to wystarczy je lekko rozcieńczyć za pomocą wody. Wspomoże to zarówno nasze trawienie, jak i funkcjonowanie naszych jelit.
Warto jednak pamiętać, że w winie znajduje się alkohol, dlatego nie należy przesadzać z jego ilością, aby nadmiernie nie obciążyć wątroby.