
16. Ogórek kiszony czyli przepis na długowieczność
Nie tylko dzieci skorzystają z jedzenia kiszonek. Naukowcy odkryli bowiem, że wraz z wiekiem w naszych jelitach spada liczba zdrowych bakterii. To z kolei przyśpiesza proces starzenia, osłabia organizm oraz wiąże się z ryzykiem wcześniejszej śmierci. Zdrowe jelita stanowią bowiem silną barierę ochronną w naszym układzie immunologicznym, a nieprawidłowa flora bakteryjna wiąże się z dużo większym ryzykiem zachorowania na różnego rodzaju choroby.
Badania potwierdziły korelację pomiędzy mikrobiotą jelitową a chorobą Alzheimera. Z kolei inne badania wykazują, że różnorodność oraz skład mikrobioty jelitowej są inne u osób zdrowych niż u pacjentów z chorobą Parkinsona, otyłością oraz cukrzycą. Dlatego też wysokie spożycie ogórków kiszonych nie tylko podniesie naszą odporność, ale także zapewni nam długie i zdrowe życie.