w

Jeśli jesz jajka, musisz o tym wiedzieć!

Jeśli jesz jajka, musisz o tym wiedzieć!

Jajka często goszczą na naszych stołach. Wykorzystujemy je w wielu formach, a niektórzy z nas nie wyobrażają sobie bez nich gotowania.

Jajka to nie tylko pożywne śniadanie, ale też składnik wielu potraw i deserów. Zbliża się Wielkanoc. To czas, w którym jemy szczególnie dużo jajek. Produkt ten jest jednak bardzo zdrowy i warto spożywać go codziennie. Z tego powodu przedstawiamy 5 korzyści wynikających z jedzenia jajek.

Są dobre na pamięć

Jajka zawierają bardzo ważny związek – cholinę. Cholina pozytywnie wpływa na serce oraz układ nerwowy. Jest też niezbędna dla naszego mózgu. Buduje ona neurony i komórki glejowe, odpowiedzialne za przepływ informacji, zapamiętywanie i ich odtwarzanie.

Cholina, czyli witamina B4 poprawia naszą koncentrację, pamięć oraz pracę mózgu. Z tych względów jest szczególnie ważna dla dzieci, u których zdolności te się rozwijają. Jedno jajko ma ok. 125 miligramów choliny, co stanowi 23-30 proc. dziennego zapotrzebowania na nią, dlatego nie pomijajmy jajek w jadłospisie naszej rodziny.

Zobacz także:  Tych ryb unikaj
Jeśli jesz jajka, musisz o tym wiedzieć!

Korzystnie działają na układ krwionośny

Jak już wspomnieliśmy, cholina ma znaczenie dla naszego serca. Zmniejsza ona ryzyko chorób serca i układu krwionośnego. Wśród chorób, przed którymi nas chroni, warto wymienić: zawał, udar mózgu, miażdżycę czy chorobę wieńcową.

Zobacz także:  Najsmaczniejsze zupy krem – przepisy na aromatyczne dania

Ten organiczny związek chemiczny pomaga też w rozkładzie homocysteiny, która uszkadza śródbłonek naczyń krwionośnych, ułatwiając osadzanie się cholesterolu w naczyniach. Jeśli więc chcemy zadbać o zdrowie naszego serca i układu krwionośnego, to powinniśmy jeść jajka.

Zobacz także:  Dieta odchudzająca - jadłospis na 14 dni za darmo
Jeśli jesz jajka, musisz o tym wiedzieć!

Wpływają na zdrowie mózgu

Poza choliną,  jajka zawierają też cenną lecytynę i witaminę B12. Składniki te pozytywnie wpływają na kondycję mózgu, spowalniają też proces kurczenia się mózgu, czyli jego atrofię. Jajka poprawiają więc wydajność umysłową.

Są też jednym z najbogatszych źródeł witaminy B12 w naszej diecie. Warto wspomnieć, że niedobór tej substancji daje, m.in objawy związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem mózgu i układu nerwowego. Jajka w pewnym stopniu zapobiegają więc depresji czy zaburzeniom poznawczym.

Zobacz także:  5 produktów, które tak naprawdę nie są niezdrowe
Jeśli jesz jajka, musisz o tym wiedzieć!

Dbają o nasz wygląd

Kolejny powód, aby używać jajek, to ich właściwości kosmetyczne. Witaminy, minerały i aminokwasy zawarte w jajkach wpływają na nasze zdrowie, a co za tym idzie, także na urodę. Co więcej, jajka poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci, a więc można stosować je też od zewnątrz.

Przygotowuje się z nich maseczki na włosy lub do twarzy. Jajka świetnie nabłyszczają, a dzięki obecności przeciwzapalnej cysteiny, działają przeciwtrądzikowo. Nie można zapomnieć także o ich właściwości antyoksydacyjnych, czyli spowalniających procesy starzenia.

Zobacz także:  Miód z nawłoci - właściwości i zastosowanie
Jeśli jesz jajka, musisz o tym wiedzieć!

To ważne pożywienie podczas ciąży

Zobacz także:  Jadłospis dla cukrzyka na 7 dni: Przykładowe posiłki i porady żywieniowe

Jajka są polecane również kobietom w ciąży. Należy tutaj jednak pamiętać, że nie wolno ich jeść formie surowej!  Jajka zawierają kwas foliowy, który zapobiega wadom cewy nerwowej u nienarodzonego dziecka. Jest on też niezbędny do replikacji DNA oraz chroni przed wrodzonymi wadami serca i przedwczesnym porodem.

Cholina ma też znaczenie dla zdrowych kości dziecka. Jajka to jednak nie tylko kwas foliowy, ale i dobre źródło białka, na które ciężarne mają duże zapotrzebowanie.  

Zobacz także:  Ile gotuje się kalafior? Czas gotowania i praktyczne porady

Napisane przez Malwina Brzecka