w ,

Nigdy nie trzymaj tych rzeczy w lodówce! Sprawdź, jak przedłużysz świeżość żywności

Nigdy nie trzymaj tych rzeczy w lodówce! Sprawdź, jak przedłużysz świeżość żywności

Z lodówek korzystamy od 1913 roku. Wiele osób uważa, że prawie wszystkie produkty mogą być przechowywane właśnie tam. Jest to bardzo mylne, ponieważ nadmierne chłodzie żywności może popsuć ich jakoś. Przedstawiamy listę produktów, których nie należy przechowywać w lodówce. Jeśli będziesz przestrzegał tych zasad, żywność będzie dłużej zachowywała swoją świeżość.

Zobacz także:  Ciągłe zmęczenie i senność brak energii – przyczyny i sposoby radzenia sobie z problemem

Czego nie trzymać w lodówce?

1. Jajka

Nigdy nie trzymaj tych rzeczy w lodówce! Sprawdź, jak przedłużysz świeżość żywności
medicalnewstoday.com

Jaja bez skorupki muszą być przechowywane w lodówce, aby nie namnażały się bakterie. Z kolei jajka z nienaruszoną warstwą ochroną, powinny być w temperaturze pokojowej. Wtedy są zdecydowanie mniej narażone na zakażenie salmonellą.

Zobacz także:  Krzesła na ból szyi - jak wybrać odpowiednie krzesło do pracy przy biurku?

2. Cebula

Nigdy nie trzymaj tych rzeczy w lodówce! Sprawdź, jak przedłużysz świeżość żywności
pxfuel.com

Nigdy nie przechowuj cebuli w lodówce. Jeśli będziesz to robił, zauważysz, że warzywo w krótkim czasie będzie miękkie i spleśniałe. Najlepiej przechowuj cebulę w suchym i wentylowanym miejscu, aby nie było dostępu do wilgoci.

Zobacz także:  Najbogatszy człowiek świata - poznaj jego historię

3. Chleb

Nigdy nie trzymaj tych rzeczy w lodówce! Sprawdź, jak przedłużysz świeżość żywności
stylzycia.radiozet.pl

Nie wolno przechowywać chleba w lodówce, ponieważ cząsteczki skrobi, które znajdują się w chlebie krystalizują się przez niską temperaturę, co wpływa na szybkie czerstwienie pieczywa. Najlepiej wybrać suche, nienasłonecznione miejsce.

Zobacz także:  Ogórek kiszony kcal: ile kalorii ma kiszony ogórek i jak wpływa na dietę?

4. Awokado

Nigdy nie trzymaj tych rzeczy w lodówce! Sprawdź, jak przedłużysz świeżość żywności
stylzycia.radiozet.pl

Wiele osób kupuje awokado z myślą, że będzie idealnie miękkie. Nie zawsze tak jest. Najczęściej spowodowane to jest przechowywaniem go w lodówce, przez co pozbawione jest etylenu, który odpowiedzialny jest za dojrzewanie. Dlatego, jeśli kupisz awokado, pamiętaj, żeby nie przychowywać go w zimnym miejscu. Optymalna temperatura to 20 stopni Celsjusza.

Zobacz także:  11 pomysłów na zabawy z dzieckiem w domu

5. Bazylia

Nigdy nie trzymaj tych rzeczy w lodówce! Sprawdź, jak przedłużysz świeżość żywności
cudph.pl

Bazylia zdecydowanie nie powinna być przechowywana w lodówce. Tę roślinę jednoroczną najlepiej pozostawić w temperaturze pokojowej. Ta rada dotyczy zarówno bazylii jak i innych ziół. Dzięki temu, że nie będziesz przechowywał je w lodówce, będziesz cieszył się ich dłuższą świeżością.

Zobacz także:  Zapomniane dyscypliny na igrzyskach

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.