Z lodówek korzystamy od 1913 roku. Wiele osób uważa, że prawie wszystkie produkty mogą być przechowywane właśnie tam. Jest to bardzo mylne, ponieważ nadmierne chłodzie żywności może popsuć ich jakoś. Przedstawiamy listę produktów, których nie należy przechowywać w lodówce. Jeśli będziesz przestrzegał tych zasad, żywność będzie dłużej zachowywała swoją świeżość.
Czego nie trzymać w lodówce?
1. Jajka

Jaja bez skorupki muszą być przechowywane w lodówce, aby nie namnażały się bakterie. Z kolei jajka z nienaruszoną warstwą ochroną, powinny być w temperaturze pokojowej. Wtedy są zdecydowanie mniej narażone na zakażenie salmonellą.
2. Cebula

Nigdy nie przechowuj cebuli w lodówce. Jeśli będziesz to robił, zauważysz, że warzywo w krótkim czasie będzie miękkie i spleśniałe. Najlepiej przechowuj cebulę w suchym i wentylowanym miejscu, aby nie było dostępu do wilgoci.
3. Chleb

Nie wolno przechowywać chleba w lodówce, ponieważ cząsteczki skrobi, które znajdują się w chlebie krystalizują się przez niską temperaturę, co wpływa na szybkie czerstwienie pieczywa. Najlepiej wybrać suche, nienasłonecznione miejsce.
4. Awokado

Wiele osób kupuje awokado z myślą, że będzie idealnie miękkie. Nie zawsze tak jest. Najczęściej spowodowane to jest przechowywaniem go w lodówce, przez co pozbawione jest etylenu, który odpowiedzialny jest za dojrzewanie. Dlatego, jeśli kupisz awokado, pamiętaj, żeby nie przychowywać go w zimnym miejscu. Optymalna temperatura to 20 stopni Celsjusza.
5. Bazylia

Bazylia zdecydowanie nie powinna być przechowywana w lodówce. Tę roślinę jednoroczną najlepiej pozostawić w temperaturze pokojowej. Ta rada dotyczy zarówno bazylii jak i innych ziół. Dzięki temu, że nie będziesz przechowywał je w lodówce, będziesz cieszył się ich dłuższą świeżością.