in ,

Czego nie jeść przed snem?

Czego nie jeść przed snem?

Tego nie jedz przed snem! W Internecie pełno wskazówek co jeść, a czego nie jeść. Wszystko jest dla ludzi, ale kluczem do sukcesu jest balans. Warto zwrócić również uwagę na to, o jakiej porze spożywamy dany posiłek. Przed snem nie warto sięgać po te konkretne produkty i składniki…Odpowiednie nawyki żywieniowe przed snem mogą wpłynąć na ogólny stan organizmu i samopoczucie. Warto dbać, o to, co ląduje w naszym żołądku, by móc cieszyć się jakościowym snem. Niechciane uczucie przepełnienia również może być spowodowane źle dobranym posiłkiem, bądź przekąską przez snem. Może to być kwestii indywidualna i odpowiednie składniki wpływają na każdego inaczej. Jest jednak kilka ogólnych zasad, które należy przestrzegać.

Czego nie jeść przed snem?
A young smiling woman having healthy breakfast in the morning at home
Zobacz także:  Rozgrzewka przed bieganiem: Klucz do efektywnego treningu

Produkty bogate w kofeinę – Tego nie jedz przed snem!

Znajdziemy ją w kawie, czarnej herbacie, kakao czy gorzkiej czekoladzie. Chyba nikomu nie trzeba przedstawiać faktu, jakim jest pobudzające działanie kofeiny. Małe ilości nie powinny wpływać negatywnie. Spożywanie tuż przed snem któregoś z produktów może powodować problemy z zaśnięciem. Kofeina przyspiesza czynność serca, zwęża naczynia krwionośne i podwyższa metabolizm. Przez to, organizm staje się pobudzony, a proces wyciszenia i regeneracji jest utrudniony.

Zobacz także:  Chcesz mieć sokoli wzrok? Zacznij jeść te produkty!

Produkty typu fast-food i smażone potrawy

Mimo tego, że można szybko zaspokoić głód, nie jest to najlepszy wybór na przekąskę tuż przed snem. Posiłki wysokokaloryczne są ciężkostrawne. Organizm zmuszony jest do kilkugodzinnej pracy, aby je strawić i wydalić. Sięganie po tego typu posiłku powodują obciążenie układu trawiennego i utrudniają zasypianie. Ma to ogromny wpływ na jakość snu. Rozkładanie produktów idzie w parze z wydzielaniem kwasu żołądkowego. To natomiast może powodować zgagę, bóle brzucha i nudności.

Zobacz także:  5 powodów by jeść fasolę szparagową

Czerwone mięso

Białko zawarte w czerwonym mięsie wymaga bardzo intensywnego trawienia. Jeśli ktoś decyduje się na spożycie, warto to zrobić niebezpośrednio przed snem, a może na obiad. Proces metaboliczny związany jest z dużym nakładem energii. Prowadzi to do uczucia przepełnienia i zgagi. A w tym wypadku nie ma mowy o odpoczynku i odprężeniu się.

Zobacz także:  Jak temperament wpływa na nasze zdrowie

Cukier

Dostarczanie cukru białego do organizmu wiąże się z wyrzutem insuliny. To następnie prowadzi do podwyższenia poziomu glukozy we krwi. Kolejno, następstwem jest wzrost stężenia serotoniny i dopaminy. Dzięki temu czujemy się szczęśliwsi i bardziej pobudzeni, w wyniku czego pojawia się problem z zaśnięciem.

Zobacz także:  Domowe sposoby na przesuszone dłonie! Sprawdź, jak możesz ich uniknąć, zwłaszcza jesienią

Mleko

Podobnie jak produkty bogate w cukier, mleko również nie jest najodpowiedniejszym wyborem do spożywania przed snem. Zachodzi tu podobny proces, co prowadzi do zwiększenia pracy organizmu. Ponadto, do mózgu dostarczane są sygnały, mówiące o potrzebie dodatkowego jedzenia. Co za tym idzie, niemożliwym jest łatwe zaśnięcie.

Zobacz także:  Sałatka gyros Ewy Wachowicz przepis na idealną przekąskę

Alkohol

Zdecydowana większość zgodzi się, że alkohol wręcz pomaga w zasypianiu. Jest to oczywiście prawdą. Jednak nie ma mowy o dobrym i jakościowym śnie po spożyciu dużych jego ilości. Powodem jest zwiększenie się czasu trwania snu wolnofalowego. Przez to następuje częste wybudzanie, a przy wstawaniu odczuwalne jest większe zmęczenie.

Zobacz także:  Chcesz mieć więcej szarych komórek i lepszy wzrok? Graj w gry

Written by Natalia Lewandowska

Studentka dietetyki, pełna pasji do sportu i zdrowego odżywiania. Jej entuzjazm wobec aktywnego trybu życia sprawia, że regularnie angażuje się w różnorodne formy aktywności fizycznej. Jednak to jej fascynacja kuchnią z całego świata wyróżnia ją spośród innych. Nie tylko kocha gotować, ale także eksperymentuje z nowymi składnikami i technikami gotowania, by odkrywać różnorodność smaków i wartości odżywcze. Jej determinacja i chęć dzielenia się wiedzą czynią ją inspiracją dla innych, zachęcając do podejmowania zdrowszych wyborów żywieniowych i aktywnościowych.