in

Tłuszcze w diecie – czy warto się ich bać?

Podział tłuszczów nienasyconych, czyli Omega-3 i Omega-6 w diecie. 

owoce morza na talerzu

O kwasach Omega wielokrotnie słyszeliśmy – wiemy, że znajdują się w rybach czy w tranie, jednak nie zdajemy sobie często sprawy z ich wagi w zbilansowanej diecie. Odpowiednia proporcja pomiędzy tymi kwasami daje gwarancję zapobiegania między innymi problemom z układem hormonalnym, znacznie obniżoną odpornością czy chorobami serca.

Kwasy Omega-3 znajdziemy w: 

  • rybach,
  • krewetkach
  • oleju sojowym
  • oleju lnianym
  • oleju rzepakowym
  • oleju z orzecha włoskiego. 

Z kolei kwasy Omega-6 znajdują się w: 

  • oleju z pestek winogron
  • oleju słonecznikowym
  • oleju kukurydzianym
  • oliwie z oliwek

Written by Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.