Mit na temat tłuszczów w diecie.
Odnośnie tłuszczów w diecie powstało wiele mitów. Pop kultura wmawia kobietom, że nadmiar tłuszczu sprawia, że tyją, dlatego powinny go eliminować. Prawda jednak wygląda zupełnie inaczej – tyjemy od nadmiaru produktów i kalorii, które z nich pochodzą a nie od konkretnego jedzenia. Z badań wynika, że, z punktu widzenia utraty wagi, nie ma znaczenia czy dostarczymy sobie kalorii z warzyw, owoców czy chipsów – ważne jest to, aby zachować ujemny bilans kaloryczny, czyli jeść mniej niż zwykle.
Jeśli jednak zależy nam na tym, żeby mieć zbilansowaną dietę i cieszyć się zdrowiem, to nie powinniśmy rezygnować z żadnego ze składników. Należy jeść białko, tłuszcze i węglowodany w potrzebnych ilościach. Wówczas będziemy mogli swobodnie, świadomie i zdrowo sterować swoją wagą oraz sylwetką, nie narażając organizmu na dewastację.