Tłuszcze a przyswajalność witamin.
Jak powszechnie wiadomo, aby organizm prawidłowo funkcjonował konieczne jest dostarczanie mu odpowiedniej ilości witamin. Warto jednak pamiętać o tym, że witaminy dzielą się na dwie kategorie: rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach. Aby odpowiednio rozpuszczać witaminy z drugiej kategorii trzeba dostarczać organizmowi składnika, który je rozpuszcza.
Wśród witamin, rozpuszczalnych w tłuszczach znajdują się witaminy A, D, E oraz K. Witamina A jest nazywana witaminą młodości, ponieważ wspiera dbanie o wygląd skóry, ale również wspomaga pracę naszych oczu. Z kolei witamina D ma ogromne znaczenia dla prawidłowego funkcjonowania układu kostnego. Witamina E usprawnia funkcjonowanie organizmu, układu odpornościowego oraz odbudowę mózgu. Witamina K ma znaczenie, jeśli chodzi o krzepnięcie krwi. Jeśli więc nie dostarczymy sobie tłuszczu, to nie damy ciału szansy na przyswojenie tych składników i nabycie, związanych z nimi funkcji.