w , ,

Top 5 przepisy na zapiekanki, czyli smaczny obiad w pół godziny

Zapiekanka w czerwonym naczyniu żaroodpornym.

Zapiekanka, to obiad, który polubi każdy – zarówno ten, komu go zaserwujemy, jak i ten, kto będzie musiał go zrobić! Przepisy na zapiekanki nie wymagają spędzania wielu godzin w kuchni. Wystarczy kilkadziesiąt minut, by zachwycić domowników smakiem i aromatem.

Jest to również doskonałą opcja na posiłek, który możemy jeść kilka dni z rzędu. Zapiekankę możemy bowiem serwować samą, ze świeżym pieczywem, ulubioną kaszą czy ryżem. Sięgaj po te pomysły na obiady zawsze, kiedy zechcesz czegoś świetnego i ekspresowego.

Zapiekanka z tuńczykiem w naczyniu żaroodpornym.
pinterest.cl

Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem

To wyjątkowe danie dla tych, którzy lubią ryby w nowej odsłonie. Do przygotowania zapiekanki będziemy potrzebować około 400 gramów tuńczyka (są to trzy standardowe puszki), 250 gramów dowolnego makaronu, 2 sztuk żółtej lub czerwonej papryki.

Przyda nam się również sporej wielkości cebula, 2 ząbki czosnku, 4 świeże pomidory, łyżka masła, 3 łyżki oliwy, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka soli oraz odrobina suszonej bazylii. Potrzebujemy także 20 dag dowolnego sera. Na początek gotujemy makaron, aby był al dente, czyli pół twardy.

Zobacz także:  Jak zrobić ocet jabłkowy: proste kroki i przydatne wskazówki

Następnie podsmażamy na oliwie, połączonej z masłem, posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy tuńczyka, pomidory i paprykę. Podsmażamy przez 3-4 minuty. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i łączymy makaron z tuńczykiem i warzywami.

Takie przepisy na zapiekanki jak ten sprawiają, że od razu czujemy się głodni. Połączone składniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Tuż przed wyjęciem posypujemy startym serem, smacznego!

Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem.
kuchnia.wp.pl

Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem

Ta propozycja, to naprawdę dobry pomysł na sycący obiad. Do jej przygotowania będziemy potrzebować 800 gramów ziemniaków, 150 gramów boczku, 150 gramów żółtego sera, 200 gramów pieczarek. Oprócz tego przydadzą się także ulubione przyprawy.

Przepisy na zapiekanki z ziemniakami często zaczynamy od obrania i podgotowania ziemniaków. Ziemniaki, pokrojone w talarki, gotujemy w osolonej wodzie przez 12 minut. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy na maśle.

Nasz boczek również kroimy w drobną kostkę. Następnie odsmażamy go do czasu, kiedy lekko się zarumieni. Ser ścieramy na tarce. Do pieczarek dodajemy odrobinę soli, pieprzu oraz oregano. Podgotowane ziemniaki odcedzamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego.

Zobacz także:  Jak pozbyć się trądziku? Sprawdzone sposoby

Dodajemy do nich pieczarki, boczek oraz już starty ser. Wszystko razem mieszamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Nasza zapiekanka powinna być gotowa po około 35 minutach. Dobrze smakuje również na zimno!

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami.
kwestiasmaku.com

Zapiekanka z kurczakiem, marchewką oraz zielonym groszkiem

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami jest wyjątkowo delikatna, dlatego świetnie sprawdzi się, jako obiad dla dzieci. Do jej przygotowania potrzebujemy 500 gramów piersi z kurczaka, 200 gramów makaronu spaghetti, 150 gram startej marchewki oraz puszki zielonego groszku.

Przygotowanie tej zapiekanki powinniśmy zacząć od podsmażenia kurczaka. Najpierw należy obtoczyć go w ulubionych przyprawach. U nas będzie to czosnek granulowany, słodka papryka, sól, pieprz i suszona bazylia. Następnie podsmażamy kurczaka na dowolnym tłuszczu – u nas oliwa.

Kiedy kurczak będzie już gotowy, dodajemy do niego startą marchewkę. Smażymy przez około 5 minut. W międzyczasie przygotowujemy makaron zgodnie z przepisem, podanym na opakowaniu, by był al dente.

Kiedy marchew zmięknie a makaron będzie gotowy łączymy razem te produkty i dodajemy do nich zielony groszek. Całość wkładamy do piekarnika na pół godziny, na 180 stopni. Przepisy na zapiekanki mogą podsuwać nam pomysły na dania, które będą wyglądać i smakować naprawdę dobrze!

Zobacz także:  Szczątki dinozaurów na księżycu? Naukowiec wyjaśnia jak
Naczynie żaroodporne, w którym znajduje się zapiekanka. Na nim znajduje się drewniana łyżka.
filozofiasmaku.pl

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym

To kolejna propozycja na szybki i mięsny obiad. Do jej przygotowania potrzebujemy 800 gramów ziemniaków, 500 gramów mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego, ale może być również z indyka), 2 jajek, puszki pomidorów, 1 cebuli, 150 gramów sera oraz połowy szklanki bulionu.

Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki o grubości około 0,5 centymetra. Obsmażamy je z obu stron na oleju a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. W kolejnym kroku kroimy naszą cebulę i podsmażamy ją na oliwie.

Kiedy się zarumieni, dodajemy do niej mięso mielone. Kiedy już się podsmaży, całość zalewamy bulionem i odstawiamy do wystudzenia. Po ostudzeniu mięso łączymy z pomidorami i 2 jajkami.

Zobacz także:  Triki pielęgnacyjne na lato i kosmetyki, które musisz mieć!

Mieszamy tak, by składniki się połączyły i zalewamy nimi ziemniaki, znajdujące się w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni na 40 minut. Przepisy na zapiekanki mogą niekiedy nieco bardziej nas angażować w kuchni, ale ich smak jest tego wart!

Zapiekanka warzywna w żółtym naczyniu żaroodpornym.
rybyswiata.pl

Wegetariańska zapiekanka na bazie dyni i cukinii

Ten przepis na zapiekankę, to doskonała propozycja dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Do przygotowania zapiekanki będziemy potrzebować 500 gramów dyni, 300 gramów cukinii, 2 ząbków czosnku, 4 łyżek oliwy, 200 gramów pomidorów, 100 gramów dowolnego makaronu i 300 gramów sera mozzarella.

Najpierw kroimy dynię w kostkę i lekko ją podgotowujemy. Cukinię ścieramy na tarce i podsmażamy delikatnie na oliwie, z dodatkiem czosnku. Po około 5 minutach dodajemy pokrojone pomidory. W międzyczasie gotujemy, standardowo, al dente, nasz makaron.

Ser mozzarella również ścieramy na tarce. Kiedy dynia już lekko zmięknie łączymy ją z makaronem oraz pozostałymi warzywami. Na koniec dodajemy starty ser i dokładnie mieszamy. 20 minut w piekarniku, nagrzanym to 180 stopni i obiad gotowy!

Przepisy na zapiekanki mogą być naprawdę dobrym pomysłem na wartościowe posiłki dla wegetarian! Taką zapiekankę śmiało możemy zabrać ze sobą również na lunch czy na kolację, kiedy wychodzimy z domu.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.