Chyba każdy kocha desery. Są nie tylko słodkie, ale i ciekawe pod względem wizualnym. Nie ma nic lepszego niż pyszne muffinki czy ciasteczka podczas oglądania ulubionego filmu czy kawy ze znajomymi. Jesienne desery mają szczególne znaczenie, bo nieco ubarwiają szare i chłodne wieczory.
Latem zdrowe desery takie, jak lody czy sorbety z owocami z owocami są oczywistym wyborem. Jesienią mamy jednak znacznie utrudnione zadanie, bo sezonowych owoców jest coraz mniej i wolimy zdecydowanie coś ciepłego niż zimnego. To właśnie dlatego ciasteczka i muffinki są tak dobrym wyborem na tę porę roku.
Dodatkowo, desery tego rodzaju sprawiają o wiele więcej radości najmłodszym, którzy mogą rozkoszować się ich wygodną formą czy ciekawymi kształtami. U wielu z nas jesienne ciasteczka zapewne przywołają wspomnienia własnego dzieciństwa i beztroskich chwil, spędzonych z rodzicami, dziadkami czy rodzeństwem. Warto sięgnąć po te przepisy i przywołać najlepsze lata beztroski!

Pieguski jak u babci
Ciastka z kawałkami czekolady, to deser, który pewnie większość z nas dobrze zna. Co ważne – większość z nas zapewne go lubi!
Do jego przygotowania potrzebujemy jedynie: 1 szklanki mąki, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki drobnoziarnistej soli, 125 gramów masła (jest to około pół kostki), 70 gramów cukru (jest to 1/3 szklanki), 1 jajka oraz 200 gramów czekolady deserowej lub tzw. czekoladowych kropelek. Przyda się także sporej wielkości miska i mikser!
Jesienne desery tego rodzaju będą gotowe w zaledwie 30 minut! Zaczynamy od utarcia masła z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy do całości jedno jajko, miksujemy. Po chwili dosypujemy po trochę suchych składników, czyli mąki oraz proszku do pieczenia i soli. Kiedy mamy już dokładnie połączone składniki, dodajemy posiekaną czekoladę lub kropelki czekoladowe i mieszamy za pomocą łyżki.
Z powstałej masy formujemy kuleczki – bierzemy około łyżkę masy – które następnie delikatnie rozgniatamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy 15 minut w 180 stopniach – po tym czasie powinny być lekko zarumienione. Najlepiej przechowywać je później w metalowym lub szklanym opakowaniu około 4 maksymalnie 5 dni.

Muffinki marchewkowe
Marchewkowe muffinki są deserem, dzięki któremu z łatwością przemycimy warzywa do naszego jadłospisu – i to pod postacią deseru! Do ich przygotowania potrzebujemy: 2 szklanek startej marchewki, 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczek proszku do pieczenia, odrobiny soli, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki kardamonu lub kakao, 2/3 szklanki oleju, 3 dużych jajek oraz szklanki brązowego cukru i kilka kropli aromatu waniliowego lub pół laski wanilii.
Przygotowanie muffinek zaczynamy od połączenia mąki i proszku do pieczenia oraz przypraw. Następnie mieszamy olej, jajka, cukier, marchewkę oraz wanilię. Całość powinna się dobrze połączyć. Następnie łączymy zmieszane składniki z mąką i proszkiem do pieczenia za pomocą łyżki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i przygotowujemy nasze foremki. Babeczki powinny się piec przez 25 minut. W międzyczasie możemy przygotować domowy lukier pomarańczowy, który ozdobi nasze jesienne desery.
Do jego przygotowania potrzebujemy pół szklanki cukru pudru, 3 łyżek soku z pomarańczy i łyżeczki startej skórki z pomarańczy. Wszystkie składniki łączymy. Powstałym lukrem dekorujemy ostudzone muffiny. Możemy użyć także bitej śmietany! Babeczki będą wilgotne i smaczne a jednocześnie aromatyczne.

Maślane ciasteczka
Ciasteczka maślane, to dla nas smak dzieciństwa. Podawane z mlekiem czy słodkim kakao, w dowolnym kształcie – zdecydowanie nie było nic smaczniejszego, kiedy było się dzieckiem! Jesienne desery tego rodzaju, to pomysł na aktywność dla całej rodziny!
Ze względu na to, że ciasto ma dość zbitą konsystencję łatwo możemy nadać ciasteczkom dowolnego kształtu. W związku z tym dobrze będzie zaangażować w ich pieczenie najmłodszych i ulubione foremki do ciasteczek!
Potrzebujemy 270 gramów mąki pszennej, 100 gramów cukru pudru, 1 żółtka oraz 200 gramów masła – powinno być z lodówki i mieć twardą konsystencję. Wszystkie składniki łączymy, ugniatając ciasto. Następnie ciasto wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Po tym czasie obsypujemy blat mąką, wałkujemy ciasto i wycinamy dowolne formy! Ciasteczka powinny piec się około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe!

Owsiane babeczki z orzechami
Orzechy są pełne właściwości zdrowotnych i warto je jeść nie tylko jesienią, ale i przez cały rok! Z kolei płatki owsiane pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie i chronią nasze serce. Właśnie dlatego owsiane babeczki z orzechami, to jesienne desery pełne zdrowia!
Do ich przygotowania potrzebujemy następujących składników: 1 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych, bo są drobniejsze), 6 łyżek brązowego cukru, 2 łyżek miody, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanki mleka, 2 jajek, 50 gramów masła oraz 2 garści posiekanych orzechów włoskich.
Najpierw rozpuszczamy masło i je studzimy. Następnie łączymy je wraz z pozostałymi składnikami, poza orzechami – najlepiej za pomocą miksera. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Masę umieszczamy w foremkach. Nastawiamy piekarnik do 180 stopni. Babeczki powinny być pieczone przez około 25 minut.

Rogaliki z marmoladą
Kruche rogaliki z marmoladą są pełne smaku i aromatu. Świetnie sprawdzą się, jako jesienne desery, ale i jako pomysł na drugie śniadanie do szkoły czy pracy! Do ich przygotowania potrzebujemy: 2,5 szklanki mąki pszennej, 250 gramów masła, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany, 1/3 szklanki cukru pudru, szczypta soli i marmolady dowolnego smaku. Jeśli nie przepadamy za lekko kwaśnym smakiem marmolady, to możemy sięgnąć po czekoladę.
Wszystkie składniki, poza marmoladą, łączymy ze sobą i zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je. Powstały okrąg dzielimy na 8 lub 16 części – w zależności od tego, jaki rozmiar rogalików chcemy osiągnąć. Smarujemy wybrany kawałek marmoladą lub czekoladą i zaczynamy go zwijać od największej części do najmniejszej. Podczas zwijania lekko naciskamy ciasto tak, by rogalik dobrze się prezentował.

Babeczki z jabłkami
Te wyjątkowo soczyste i smaczne babeczki pachną jesienią! Do ich przygotowania potrzebujemy 300 gramów jabłek, 3 łyżek soku z cytryny, 280 gramów mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajek, 100 gramów cukru, 80 gramów masła (rozpuszczonego i ostudzonego) oraz 250 gramów jogurtu greckiego.
Jesienne desery są najlepsze, kiedy do ich przygotowania angażujemy rodzinę czy znajomych. W związku z tym warto zaprosić do przygotowania tych babeczek kogoś bliskiego. W pierwszej kolejności obieramy i kroimy w kostkę nasze jabłka. Następnie łączymy w osobnej misce wszystkie składniki, poza mąką i proszkiem do pieczenia. Mieszamy je przy użyciu miksera.
Kiedy stworzą jednolitą masę, dodajemy do nich przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na niewielkich obrotach. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i całość mieszamy przy użyciu łyżki. Muffinki przekładamy do foremek i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

Mocno czekoladowe ciasteczka, czyli blok czekoladowy inaczej
Poniższy przepis będzie idealny dla wszystkich, którzy kochają czekoladę! Ciasteczka będą intensywne w smaku i doskonale będą smakowały z mlekiem.
Do ich przygotowania potrzebujemy: 100 mililitrów mleka, 80 gramów cukru, 4 łyżek kakao, 250 gramów margaryny, czyli całej kostki, 2 szklanek mleka w proszku i kilku kropli aromatu śmietankowego. Dodatkowo potrzebujemy około 12 krakersów. Przyda się także odrobina miejsca w lodówce oraz blacha do pieczenia.
Nie wszystkie jesienne desery muszą być pieczone. Blok czekoladowy, to swego rodzaju deser na zimno – idealny do kawy i na spotkanie po pracy! Mleko z cukrem, masłem oraz kakao podgrzewamy tak, by wszystkie składniki się połączyły, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie, miksując, dodajemy mleko w proszku. Dodajemy kilka kropli aromatu śmietankowego i ponownie mieszamy
Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy pokruszone krakersy i wylewamy całość na dużą blachę. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na 5-7 godzin. Po tym czasie kroimy na niewielkie kawałki i gotowe! Warto uważać z ilością, bo jest to na tyle pyszne, że można przesadzić!

Biszkopty w czekoladzie z kolorową posypką
Do przygotowania tego deseru potrzebujemy: 1 szklanki mąki pszennej, 1 szklanki cukru, 4 jajek, 2 łyżeczek proszku do pieczenia i szczypty soli. Potrzebujemy również tabliczki dowolnej czekolady i posypki. Najpierw oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Zaczynamy od największych obrotów i kontynuujemy aż do momentu, w którym jajka nie będą spływały z brzegów misy. Następnie partiami dodajemy cukier. Później żółtka.
Na końcu mąkę oraz proszek do pieczenia. Biszkopty wylewamy do dowolnych form i pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Część biszkopta zanurzamy w czekoladzie, dodajemy posypkę i gotowe. Jesienne desery mogą wyglądać kolorowo i być atrakcyjne w oczach dzieci!

Babeczki z budyniem czekoladowym
Do przygotowania babeczek potrzebujemy: 1 szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki oleju, 2 jajek, 1 budyniu czekoladowego oraz 2 łyżek śmietany. Wszystkie składniki. z wyjątkiem budyniu, łączymy i zagniatamy z nich ciasto.
W międzyczasie gotujemy budyń z przepisu, podanego na opakowaniu – możemy użyć trochę mniej mleka, by był gęstszy. Wykładamy nasze foremki ciastem. Kiedy wystygnie budyń układamy go po około łyżce na każdą babeczkę.
Z ciasta przygotowujemy swego rodzaju 'czapeczki’, którymi zamykamy w babeczkach budyń. Całość pieczemy przez 18 minut w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni i gotowe! Całość możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem pomarańczowym i posypać ulubioną, cukierkową posypką!
Słodkości nie muszą być trudne w przygotowaniu i czasochłonne, by mogły być apetyczne. Jesienne desery mogą być wyjątkowo smaczne i szybkie w przygotowaniu.