w ,

Jak wzmocnić odporność? Jedz te potrawy!

szpinak

Szpinak

Szpinak znalazł się na naszej liście nie tylko dlatego, że jest on bogaty w witaminę C. Jest również wypełniony licznymi przeciwutleniaczami i beta karotenem, które mogą zwiększać zdolność naszego układu odpornościowego do zwalczania infekcji.

Zobacz także:  Czy podczas lockdownu pijemy i palimy więcej? Naukowcy mają na to raport

Podobnie jak brokuły, szpinak jest dla nas najzdrowszy, gdy jest gotowany możliwe jak najkrócej, aby zachował swoje składniki odżywcze. Lekkie gotowanie zwiększa jego zawartość w witaminę A i umożliwia uwalnianie innych składników odżywczych z kwasu szczawiowego.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.