w ,

Jak wzmocnić odporność? Jedz te potrawy!

szpinak

Szpinak

Szpinak znalazł się na naszej liście nie tylko dlatego, że jest on bogaty w witaminę C. Jest również wypełniony licznymi przeciwutleniaczami i beta karotenem, które mogą zwiększać zdolność naszego układu odpornościowego do zwalczania infekcji.

Zobacz także:  Sprawdź, jak kolory w kuchni wpływają na Twój apetyt

Podobnie jak brokuły, szpinak jest dla nas najzdrowszy, gdy jest gotowany możliwe jak najkrócej, aby zachował swoje składniki odżywcze. Lekkie gotowanie zwiększa jego zawartość w witaminę A i umożliwia uwalnianie innych składników odżywczych z kwasu szczawiowego.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.