w ,

Jak wzmocnić odporność? Jedz te potrawy!

kiwi

Jak wzmocnić odporność, gdy sezon przeziębień i grypy daje o sobie znać? Zamiast sięgać od razu po apteczne półki, warto najpierw zajrzeć do… kuchni. To, co trafia na Twój talerz, ma ogromny wpływ na to, jak działa Twój układ odpornościowy.

Odpowiednio skomponowana dieta, bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, może być Twoją pierwszą linią obrony przed infekcjami. Zamiast czekać na chorobę – zacznij działać profilaktycznie. Sprawdź, które produkty naturalnie wzmacniają odporność i pomogą Ci przetrwać sezon przeziębień w pełni sił!

Papryka

Jak wzmocnić odporność

Czerwona papryka jako źródło dużych ilości witaminy C jest także bogatym źródłem beta-karotenu. Oprócz wzmocnienia układu odpornościowego witamina C może pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry natomiast Beta karoten pomaga utrzymać zdrowe oczy oraz skórę.

Zobacz także:  Czy kabanosy są zdrowe? Analiza składu i wartości odżywczych

Brokół

brokuł

Brokuły są bogate w witaminy i minerały. Brokuły, wypełnione witaminami A, C i E, a także wieloma innymi przeciwutleniaczami i błonnikiem, są jednym z najzdrowszych warzyw, jakie można postawić na stole.

Kluczem do utrzymania ich nienaruszonej mocy jest gotowanie ich tak krótko, jak to tylko możliwe wtedy są dla nas najzdrowsze!

Czosnek

czosnek-1

Czosnek znajduje się w prawie każdej kuchni na świecie. Dodaje trochę smaczku do przygotowanego jedzenia i jest koniecznością dla twojego zdrowia. Wczesne cywilizacje doceniały jego niesamowitą wartość w zwalczaniu infekcji. Według National Center for Complementary and Integrative HealthTrusted, czosnek może również pomóc obniżyć ciśnienie krwi i spowolnić stwardnienie tętnic. Wydaje się, że właściwości zwiększające odporność czosnku pochodzą z dużego stężenia związków zawierających siarkę, takich jak allicyna.

Pamiętaj również, aby nie przesadzać nigdy z jego spożyciem tak jak z każdą inną potrawą. Zdecydowanie 2-3 ząbki czosnku dziennie wystarczą, większa ilość może spowodować podrażnienia żołądka.

Imbir

imbir

Imbir jest kolejnym składnikiem, do którego wielu zwraca się podczas choroby. Imbir może pomóc zmniejszyć stan zapalny, co może przełożyć się na mniejszy ból gardła i inne choroby zapalne. Imbir może również pomóc zmniejszyć nudności.

Chociaż jest stosowany w wielu słodkich deserach, imbir pakuje trochę ciepła w postaci gingerolu, krewnego kapsaicyny. Imbir może pomóc zmniejszyć przewlekły ból i może mieć właściwości obniżające poziom cholesterolu, zgodnie z najnowszymi badaniami na zwierzętach.

Szpinak

szpinak

Szpinak znalazł się na naszej liście nie tylko dlatego, że jest on bogaty w witaminę C. Jest również wypełniony licznymi przeciwutleniaczami i beta karotenem, które mogą zwiększać zdolność naszego układu odpornościowego do zwalczania infekcji.

Podobnie jak brokuły, szpinak jest dla nas najzdrowszy, gdy jest gotowany możliwe jak najkrócej, aby zachował swoje składniki odżywcze. Lekkie gotowanie zwiększa jego zawartość w witaminę A i umożliwia uwalnianie innych składników odżywczych z kwasu szczawiowego.

Jogurt

jogurt

Szukaj zdrowych i naturalnych jogurtów np.: jogurt grecki. Może stymulować on układ odpornościowy. Staraj się kupować zwykłe jogurty, a nie te, które są wstępnie aromatyzowane i obładowane cukrem. Zamiast tego możesz osłodzić jogurt naturalny zdrowymi owocami, płatkami zbożowymi oraz miodem.

Jogurt może być również doskonałym źródłem witaminy D, więc spróbuj wybrać marki wzbogacone w witaminę D. Witamina D pomaga regulować układ odpornościowy i uważa się, że poprawia naturalną obronę naszego organizmu przed chorobami.

Zobacz także:  Domowe kule do kąpieli na jesienne wieczory
kiwi

Jak wzmocnić odporność: Kiwi

Podobnie jak papaja, kiwi są naturalnie pełne składników odżywczych, w tym kwasu foliowego, potasu, witaminy K i witaminy C. Witamina C pobudza białe krwinki do zwalczania infekcji, podczas gdy inne składniki odżywcze kiwi utrzymują prawidłowe funkcjonowanie reszty organizmu.

Więcej sposobów zapobiegania grypie

Różnorodność jest kluczem do właściwego odżywiania. Spożywanie tylko jednego z tych produktów nie wystarczy, aby zwalczyć grypę, nawet jeśli jesz ciągle. Zwróć uwagę na wielkość porcji i zalecane dzienne spożycie, aby nie dostarczać za dużo jednej witaminy i za mało innych.

Właściwe odżywianie to świetny początek. Istnieją inne rzeczy, które możesz zrobić, aby chronić siebie i swoją rodzinę przed grypą, przeziębieniem i innymi chorobami. Zaliczyć do nich możemy np.: odpowiednie wysypianie się, jeżeli nie wiesz ile godzin powinno się spać? To odsyłamy Cie do tego kalkulatora snu. Myjcie również często ręce i nie zapomnijcie ich kremować kremami nawilżającymi, tak aby skóra nie zrobiła się sucha.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.