w ,

Najzdrowsze orzechy na świecie

Orzechy pekan

Orzechy pekan

Nazywane są też czasami orzechami amerykańskimi. Ich miąższ przypomina kształtem ten, który spotykamy w orzechach włoskich, są jednakże dużo słodsze, maślane i delikatne w smaku. Zawierają sporo tłuszczu (ponad 70 procent), dlatego też są niezwykle kaloryczne. Przy tym wszystkim zawartość białka to tylko 9 procent.

Zobacz także:  Ciężka woda spowalnia proces starzenia

Tak samo jak orzechy laskowe pekany mają w składzie duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, ale również całkiem sporo tych wielonienasyconych. Są dla nas źródłem cynku (już 100 gram pekanów będzie w stanie zaspokoić 60% dziennego zapotrzebowania na tenże minerał). Stosowane są one podobnie, jak ma to miejsce w przypadku orzechów włoskich – w formie zmielonej do ciasta, kremów, w roli przekąski, czy też w całości jako dekorację. Ich kaloryczność to: 692 kcal/100 g.

Zobacz także:  Martwa gwiazda w przestrzeni szokuje

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.