Nasze triki w kuchni są zabawne a jednocześnie sprawiają, że w kuchni możemy osiągnąć zupełnie nowy poziom mistrzostwa!
Od oddzielania białek i żółtek jaj, przez robienie własnej bitej śmietany i pianki mlecznej, aż po uzyskanie idealnego kształtu i chrupkości ziemniaków z cebulą, mamy fajne i szalone sztuczki kulinarne, dzięki którym będziesz biegać do kuchni, aby samemu je wypróbować!
Dodawanie smakowych kostek do napoju
Nie ma nic lepszego od wypicia orzeźwiającej, zimnej kawy o poranku. Wszyscy niestety wiemy, jak problematyczne może być dodanie zbyt dużej ilości lodu lub zimnej wody, aby ją schłodzić. Prawda?
Podczas gdy kilka pierwszych łyków może być idealnych, to gdy lód się rozpuści, zabiera on ze sobą cały pyszny smak napoju z kofeiną, pozostawiając Cię z połową rozwodnionego napoju w kubku. Fuj!
Nasz trik w kuchni polega na tym, że zamiast dodawać zwykły lód do swojego napoju, możesz wykorzystać sztuczkę, która jest modna na Instagramie. Wystarczy, że zamrozisz kawę w kostkach lodu z wyprzedzeniem i dodasz je następnie do swojego napoju! W ten sposób, gdy kawowy lód się rozpuści, nadal utrzymasz pyszny smak napoju.
Krojenie domowych frytek
Frytki są świetnym dodatkiem do twoich domowych posiłków, jednak przyrządzenie idealnych kawałków nie jest takie proste, jakie wydaje się być.
Zanim zdecydujesz się na wybranie gotowych mrożonek, mamy dla Ciebie mały trik, który sprawi, że przygotujesz pyszną frytkę szybko, płynie i bez zbędnego wysiłku.
Uzyskanie takiego samego rozmiaru i szerokości frytek może być najtrudniejszą częścią, ale nie wtedy, gdy skorzystasz z krajalnicy do jabłek!
Wszystko, co musisz zrobić, to odciąć jeden koniec ziemniaka, położyć płaski koniec na powierzchni do krojenia, a krajalnicę do jabłek na wierzchu ziemniaka. Następnie wystarczy, że ostrożnie naciśniesz krajalnicę i voila! Idealne kawałki frytek gotowe.
Zamrażanie resztek płynów na przyszłość
Czy wiesz, że możesz zamrażać wino w kostki? Ponieważ zawartość procentowa alkoholu w winie nie jest tak wysoka jak w przypadku innych alkoholi, większość zamrażarek może z łatwością zrobić kostki wina! Nadają się one doskonale jakie dodatek, który można wykorzystać podczas gotowania sosów, bulionów lub zup.
I bądźmy szczerzy, prawie zawsze zostaje trochę alkoholu w butelce, niezależnie od tego, czy przygotowałeś pysznego pieczonego kurczaka w glazurze wina, czy pyszną zimową zupę. Więc wykorzystaj nasze triki w kuchni i zamiast wylewać pyszny bulion lub sos do ścieku, możesz wlać go do tacki na kostki lodu i zamrozić do wykorzystania w przyszłości!
Wykorzystanie grawitacji do uzyskania najlepszych części masła orzechowego
Każdy miłośnik masła orzechowego wie, jak denerwujące jest to, że po otwarciu słoika, zanurzasz łyżkę w płynnej części tego smakołyku.
Ale jeśli będziesz przechowywać słoik masła orzechowego do góry nogami, grawitacja faktycznie zadziała na Twoją korzyść – triki w kuchni naprawdę wiele zmieniają!
Cały olej będzie nadal znajdował się „na górze” słoika, czyli teraz na dnie słoika. Tak więc, gdy go odwrócisz, gdy go otworzysz, możesz zebrać wszystkie dobre rzeczy bez zbędnego bałaganu i konieczności przebrnięcia przez oleistą część.
Jajka w koszulce zawinięte w folię
Gotowanie jajka w koszulce to jeden z najbardziej eleganckich sposobów na przyrządzenie go – a także jeden z najtrudniejszych. Nawet jeśli opanujesz technikę, uzyskanie odpowiedniego kształtu i upewniania się, że jajka nie nakładają się na siebie, jest niemałym wyzwaniem. Mamy na to jednak sprawdzony sposób, który ułatwi cały proces!
- Wyłóż małą foremkę plastikową folią i posmaruj ją nieprzywierającym sprayem do gotowania lub olejem.
- Delikatnie rozbij i wstaw jajko do folii, która znajduje się w foremce.
- Zawiąż plastikową folię, aby jajko było zamknięte w środku.
- Ostrożnie wrzuć folię z jajkiem do garnka z wrzącą wodą i gotuj je przez około 3 minuty.
- Delikatnie wyjmij jajko owinięte w folię z wody i odetnij opakowanie, aby odsłonić idealnie ugotowane jajko w koszulce.
Osiąganie dojrzałości produktów spożywczych
Nie ma to jak zamówienie świeżych produktów ze sklepu. Ale co robisz, gdy nie są w pełni gotowe do jedzenia?
Przede wszystkim, gdy jeden dojrzały owoc otoczy inne, niedojrzałe owoce, pomoże to przyspieszyć ten proces. Ale innym skutecznym sposobem na triki w kuchni – zwłaszcza jeśli nie masz dojrzałych owoców – jest wrzucenie niedojrzałych produktów do ciemnej papierowej torby. Następnie składamy ją tak, by zapobiec dostawaniu się powietrza do środka.
Owoce, takie jak awokado czy banany, wydzielają specjalny gaz, który przyspiesza proces dojrzewania.
Pamiętaj, że jeśli zostawisz je tam na zbyt długo, zanim się zorientujesz, owoce zmienią się z dojrzałych w zgnite.
Jak sprawdzić czy awokado jest dojrzałe?
Chociaż właśnie ujawniliśmy, jak możesz przyspieszyć proces dojrzewania awokado, to czy wiesz, jak stwierdzić, czy naprawdę jest ono gotowe do spożycia? W przypadku większości awokado wszystkie odpowiedzi znajdują się w łodydze!
Przede wszystkim, jeśli możesz łatwo ją zdjąć, a pod nią znajdziesz brązową skórkę, najprawdopodobniej awokado będzie miało więcej brązowych plam po wewnętrznej stronie lub nawet nie będzie nadawało się do spożycia.
Jeśli możesz łatwo usunąć łodygę, a pod nią jest zdrowy zielony kolor, powinieneś przygotować się do zjedzenia Twojego smacznego owoca.
Czy podgrzewanie faktycznie coś robi?
Niezależnie od tego czy masz zamiar coś upiec czy ugotować na patelni, pierwszym elementem w każdym przepisie jest wstępne podgrzanie piekarnika lub płyty kuchennej. Ale czy ten krok jest rzeczywiście konieczny?
Odpowiedź brzmi: absolutnie tak! Gdy włożysz potrawę do piekarnika lub na patelnię przed jej podgrzaniem, rozpocznie się gotowanie. Ale jeśli zaczniesz gotować, gdy garnek /patelnia/blacha się nagrzewa jednocześnie, temperatura gotowania spadnie i najprawdopodobniej Twój posiłek nie ugotuje się prawidłowo lub równomiernie.
Więc zrób sobie przysługę, wykorzystaj nasze triki w kuchni i poczekaj te 3 dodatkowe minuty, aż Twój sprzęt do gotowania będzie nagrzany!
Jak uniknąć grillowania łuszczącego się i wątłego fileta rybnego
Kiedy nadchodzi sezon grillowania, trudno nie posypać potrawy na grillu czymkolwiek co tylko chcesz i nazwać to daniem. Ci z Was, którzy próbowali zrobić świeżo grillowany filet rybny wiedzą, że jest jeden poważny problem – ryba zawsze przykleja się do grilla i pęka. Ale co by było, gdybyśmy powiedzieli Ci, że mamy na to sposób?
Najwyraźniej, jeśli wcześniej wyszczotkujesz i polejesz rybę odrobiną majonezu, sprawi to, że nie będzie się ona łuszczyć i przywierać do grilla. A jeśli denerwujesz się smakiem, nie martw się – te triki w kuchni są przemyślane – cienka warstwa majonezu w ogóle go nie zmieni, a Twojej rybie nada apetycznego, wędzonego wyglądu.
Obieranie ziemniaków w wodzieObieranie ziemniaków w wodzieObieranie ziemniaków w wodzieObieranie ziemniaków w wodzieObieranie ziemniaków w wodzieObieranie ziemniaków w wodzieObieranie ziemniaków w wodzieObieranie ziemniaków w wodzie
Przygotowaliśmy dla Ciebie sposób na pokrojenie idealnego ziemniaka, ale co z metodą na obieranie tych warzyw?
Zanim spędzisz wieki, próbując przygotować je z obieraczką, wypróbuj tą fajną sztuczkę.
- Napełnij garnek wodą i zagotuj ją.
- Czekając, aż woda się podgrzeje, umyj partię ziemniaków i wytnij linię wokół środka każdego z nich.
- Ostrożnie umieść ziemniaki w garnku i upewnij się, że woda przykrywa całość wrzuconych warzyw.
- Przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
- Ostrożnie wyjmij każdego ziemniaka z garnka i przenieś go do pojemnika wypełnionego lodowatą wodą, aby go ostudzić.
- Po ostygnięciu skórka powinna po prostu zsunąć się z ziemniaków.
Trochę więcej soku do wyciśnięcia
Jeśli Twoja kuchnia nie jest wyposażona w specjalnąwyciskarkę, to próba wyciśnięcia każdej kropli soku z cytryny lub limonki może być niesamowicie frustrująca.
Ale mamy szybkie triki w kuchni, które pomogą Ci wydobyć więcej soku, aniżeli możliwe jest to podczas ściskania cytrusów w dłoniach.
- Umieść pełną cytrynę lub limonkę w kuchence mikrofalowej i podgrzewaj przez 7-10 sekund.
- Ostrożnie wyjmij cytrusy z kuchenki mikrofalowej i za pomocą dłoni przytocz cytrynę w tę i z powrotem po powierzchni blatu czy deski kuchennej, lekko naciskając na nią podczas toczenia.
- Przekrój owoce na pół i wyciśnij sok.
Używanie lodu do utrzymania soczystości mięsa hamburgerowego
Kto nie lubi soczystych i wilgotnych hamburgerów? Mamy kolejną zabawną wskazówkę dotyczącą grillowania, która może podnieść poziom Twoich umiejętności a nawet sprawić, że będziesz najlepszy w domu!
Podczas przygotowywania hamburgerów umieść kostkę lodu na środku i uformuj placek wokół niej. Następnie, z lodem na wierzchu, ułóż mięso na grillu i po prostu pozwól mu się ugotować – nasze triki w kuchni sprawią, że zupełnie zmienisz smak mięsa.
Lód szybko się rozpuści i doda dodatkowej wilgoci do mięsa, dzięki czemu będzie ono smaczne i soczyste podczas serwowania!
Sposób na unieruchomienie przedmiotów
Jedną z najbardziej irytujących rzeczy w kuchni jest pokrojenie warzyw lub wymieszanie porcji ciasta naleśnikowego na śniadanie podczas gdy, deska i miska trzepoczą się dookoła i nie chcą pozostać w jednym miejscu. Trzymanie misek i desek nie tylko jest wyczerpujące, ale także stanowi zagrożenie dla bezpieczeństwa.
Aby upewnić się, że praktykujesz bezpieczne środki, a wszystko jest prostsze i bardziej wydajne, przygotowaliśmy dla Ciebie pewien trik. Wystarczy, że umieścisz wilgotny ręcznik do naczyń lub papierowy ręcznik pod deską lub miską. Tarcie pomiędzy wilgotnym ręcznikiem i dnem deski/miski powinno utrzymać wszystko na miejscu – poprzez triki w kuchni przygotowanie posiłków będzie łatwe i wygodne!
Wałkowanie ciasta butelką od wina
Czasami musisz być zaradny i szybko myśleć, gdy jesteś w kuchni. Jeśli Twój przepis wymaga wałka do ciasta, mamy na to idealny sposób!
Podczas, gdy drewniane wałki do ciasta są w zasadzie typowym artykułem do pieczenia, użycie zamiast nich butelki wina jest w rzeczywistości dużo bardziej wydajne. Korzystając z drewnianego wałka musisz użyć tony dodatkowej mąki, aby ciasto się nie sklejało. Dzięki szklanej butelce ciasto powinno się łatwo przesuwać, bez irytującego przyklejania się do wałka – triki w kuchni ułatwiają sprzątanie.
Pamiętaj tylko, że użycie szklanej butelki wina prawdopodobnie nie jest najbezpieczniejszym wyborem dla dzieci, a wałek do ciasta może być w tym przypadku lepszą opcją.
Sekretny składnik bardziej puszystych jajek
Rozmawialiśmy o tym, jak majonez może pomóc w ogródku przy grillu, ale co z kuchnią?
Niektórzy lubią wlewać odrobinę mleka, aby nadać jajkom idealną konsystencję, ale czy wiesz, że majonez jest doskonałym dodatkiem, który pomaga im w uzyskaniu doskonałej puszystości?
Dodanie około łyżeczki do jajecznicy podniesie puszystość jajek na wyższy poziom, a to dlatego, że majonez dodaje odpowiednią ilość tłuszczu. I podobnie jak inne triki w kuchni, nie powinno to mieć wpływu na smak.
Obieranie czosnku w stylu prawdziwego eksperta
Bycie profesjonalistą w przygotowywaniu potraw sprawia, że czas spędzony w kuchni jest o wiele płynniejszy i wydajniejszy. A ta następna sztuczka jest nie tylko pomocna, ale także super zabawna.
Obieranie każdego ząbka czosnku jest nie tylko czasochłonne, ale także sprawia, że dłonie przez wiele godzin pachną czosnkiem – triki w kuchni mogą to zmienić! Co by było, gdybyśmy powiedzieli Ci, że mamy sposób na odklejenie całej skórki z czosnku w zaledwie 30 sekund?
- Ostrożnie połóż nóż nad główką czosnku i połam go na kawałki.
- Umieść każdy ząbek czosnku w szklanym słoju.
- Wstrząsaj słoikiem przez 30 sekund i po prostu obserwuj, jak skóra sama się odrywa.
- Wylej zawartość słoika na talerz i wyjmij pięknie obrane kawałki czosnku.
Używanie maszynki do pizzy do krojenia ziół
Innym świetnym sposobem na zostanie ekspertem w przygotowywaniu dań jest estetyczne i szybkie cięcie świeżych ziół.
Większość ludzi do siekania ziół wykorzystuje nóż, jednak istnieje tajne narzędzie kuchenne, które jest idealne do tych prac przygotowawczych. Narzędziem potrzebnym do tego, by wykorzystać te triki w kuchni jest maszynka do krojenia pizzy. Dzięki niej krojenie ziół jest szybkie, gładkie i proste!
Jeśli potrafi ona przeciąż gorący, lepki ser i chrupiącą skórkę chleba, możesz sobie wyobrazić, jak gładko pokroi bazylię lub pietruszkę.
Mielenie czosnku bez pozostawiania zapachu na dłoniach
Rozmawialiśmy o tym, jak obrać cenne cebulki czosnku, ale co z przygotowaniem go?
Ponieważ jest to tak małe warzywo, trochę trudno jest go posiekać lub zmielić – mimo że prawie każdy przepis, w którym jest czosnek, zaznacza iż ma on być zmielony.
Mimo że czosnek nie jest ziołem ani przyprawą, dzięki temu, że jest taki mały można go tak traktować, gdy trzeba go zmielić. Nasze triki w kuchni są bardzo proste. Wystarczy, że posiekasz czosnek na mniejsze kawałki i zmielisz je moździerzem i tłuczkiem. Dzięki temu Twoje dłonie nie przejmą nieprzyjemnego zapachu tego warzywa. Jak wygodnie!
DIY Worek do wyciskania naleśników
Kto tutaj może oprzeć się naleśnikom na drugie śniadanie? I choć fajnie jest ugotować kilka naleśników w domu, powoduje to większą ilość bałaganu, niż można byłoby się spodziewać. Prawda? Cóż, od teraz już nie!
Po przygotowaniu ciasta przelej je do plastikowego woreczka, aby zrobić własnoręcznie przygotowany worek do wyciskania naleśników. Po prostu wytnij jeden z rogów, aby zrobić dziurę i voila! Nasze triki w kuchni sprawią, że w mgnieniu oka zrobisz idealnie uformowane naleśniki, a przy tym nie narobisz bałaganu w kuchni.
Wbij to w środek truskawki
Truskawki to jedne z najbardziej apetycznych i obfitych jagód. I chociaż większość z nas, aby usunąć liście, po prostu odcina górną część tego smakowitego owocu, istnieje dużo wygodniejszy sposób. Odcinanie kawałka truskawki podczas usuwania liści jest smutnym następstwem tego działania – triki w kuchni pomogą nam to zmienić. Ponieważ są one tak małe, wyrzucenie nawet odrobiny może wydawać się marnotrawstwem i rozczarowaniem.
Na szczęście istnieje sekretna sztuczka usuwania liści bez utraty pysznych kawałków tej czerwonej kopalni jagód!
Jeśli włożysz słomkę z dolnego końca truskawki i przesuniesz ją do końca, liście zostaną przez nią oderwane, a Ty nie stracisz żadnych ważnych części tego pysznego, czerwonego owocu.
Utrzymywanie świeżości i czystości ziół
Dla większości z nas naturalne jest wrzucanie świeżych ziół do lodówki, gdy tylko wrócimy do domu ze sklepu spożywczego. Ale czy wiesz, że jest kilka innych sposobów na ich przechowywanie?
Jednym z najlepszych metod jest owinięcie ziół w ręcznik papierowy i trzymanie ich w zamkniętym pojemniku.
Ale innym, dużo bardziej miłym dla oka trikiem w kuchni jest trzymanie ich w szklance wody.
Możesz również przykryć górę szklanki plastikową folią lub woreczkiem i przechowywać je na zewnątrz lub wewnątrz lodówki. Pamiętaj tylko, aby wymieniać wodę co kilka dni, aby była ona świeża.
Rozdrabnianie kurczaka z pomocą miksera
Jednym z najpopularniejszych sposobów na rozdrabnianie kurczaka jest użycie dwóch widelcy. Ale jeśli kiedykolwiek wcześniej korzystałeś z tej techniki, to wiesz, jak bardzo może to być czasochłonne oraz jak denerwujące jest ciągłe brzęczenie metalowych widełek i ile energii fizycznej potrzebujesz, aby wykonać pracę.
Przygotowaliśmy więc dla Ciebie niezłą sztuczkę do rozdrabniania kurczaka, która jest znacznie łatwiejsza, szybsza i wymaga znacznie mniej energii.
Jeśli rozbijesz ugotowanego kurczaka na kawałki i wrzucisz go do miksera pracującego na niskim poziomie, wystarczy poczekać kilka minut, aż rozdrobni on kurczaka na idealne kawałki. Używanie miksera ręcznego również działa!
Sposób, aby Twoje placki ziemniaczane z cebulką wyglądały i smakowały lepiej
Jedną z najbardziej zabawnych części gotowania w domu jest to, że możesz wykorzystać triki w kuchni i sprawić, by Twoje jedzenie wyglądało tak dobrze, jak będzie ono smakowało. Prawda?
I chociaż placki ziemniaczane z cebulką mają wyglądać trochę jak smażony gorący bałagan, mamy fajny trik, który pomoże Ci poprawić ich wygląd i smak.
Sekret polega na tym, aby właściwie ugotować swoją mieszankę z cebulką w gofrownicy! Kształt będzie wyglądał niesamowicie apetycznie, a także zyska nieco chrupkości. Pyszne!
Nabieranie lodów tak łatwe jak niedzielny poranek
Częścią procesu gotowania jest także proces przygotowywania. A kiedy próbujesz przygotować pyszne lody, liczy się każda sekunda. Czasami martwienie się, że lody się roztopią, nie jest problemem – w rzeczywistości może być odwrotnie!
Drobnym trikiem w kuchni, który pomoże Ci w wyjmowaniu lodów, jeśli są trochę „za zimne”, jest przechowywanie całego kartonu w szczelnie zamkniętej torebce z zipem. Powinno to utrzymać lody w idealnej temperaturze do zgarniania, dzięki czemu rutynowe przygotowywanie lodów będzie równie łatwe jak niedzielny poranek.
Co jeśli twoje jajko unosi się w wodzie?
Niektóre produkty spożywcze mogą wytrzymać dłużej, niż myślisz. Na przykład jajka przechowywane w lodówce mogą mieć żywotność nawet do 5 tygodni!
Ale aby upewnić się, że otwierasz świeże, a nie zgniłe jajko zawsze możesz wypróbować ten test bezpieczeństwa sprawdzający ich stan.
Wszystko czego potrzebujesz, to szklanka lub miska zimnej wody i jajka. Ostrożnie wrzuć je do opakowania wypełnionego wodą i poczekaj, by zaobserwować czy jajko tonie, czy pływa. Jeśli tonie, to możesz mieć pewność, że jest ono świeże. Gorzej jeśli jajko pływa, ponieważ oznacza to, że nie nadaje się ono do spożycia.
Sprytny, sekretny sposób na rozdrabniania sera
Jesteśmy pewni, że wszyscy możemy się zgodzić, że tarka do sera jest jednym z najwspanialszych i najbardziej frustrujących przyborów kuchennych. Fakt, że istnieje prosta i niedroga opcja doskonałego rozdrabniania sera jest niesamowity, ale zdecydowanie jest to jeden z bardziej ryzykownych przyborów dla niezdarnych ludzi – szczególnie jeśli chodzi o próbę zeskrobania sera po zakończeniu tarcia oraz dokładne umycie tego sprzętu.
Ale nie martw się! Mamy sprytne triki w kuchni które pomogą Ci uniknąć nieszczęśliwych wypadków.
Po prostu spryskaj wcześniej tarkę odrobiną sprayu do gotowania, aby upewnić się, że ser z łatwością zsuwa się z tarki, zamiast się do niej przyklejać. Jak mądrze!
Nurkowanie po skorupkę jajka
Dużo rozmawialiśmy o tym, jak ugotować idealne jajka, ale co powinieneś zrobić, gdy podczas rozbijania jajek, część skorupki wpadnie do białka lub do ciasta? To zdecydowanie jeden z najskuteczniejszych zabójców nastroju!
Zamiast próbować wyciągnąć skorupki widelcem lub łyżką, następnym razem spróbuj wykorzystać nasze triki w kuchni.
Najpierw zanurz palec pod zimną wodą, a następnie spróbuj wyciągnąć fragment skorupki. Najwyraźniej wilgoć znacznie ułatwia zanurzenie palca i chwycenie skorupki. Kto by pomyślał?
Szalone, świetne kształty naleśników
Wiesz, co jest fajniejsze niż naleśniki? Naleśniki o szalonych kształtach!
Nawet z naszą sztuczką z przygotowaniem domowego wyciskacza naleśników może być trudno o uzyskanie idealnie okrągłego kształtu naleśnika. Najlepszym sposobem na wygranie gry jest użycie zarówno sztuczki z torbą na naleśniki, jak i foremek do ciastek!
Worek do szprycowania sprawi, że nalejesz odpowiednią ilość ciasta, a foremka do ciastek sprawi, że naleśniki będą wyglądać super fajnie i zabawnie.
Bita śmietana przygotowana w domu w kilka minut
Niezależnie od tego, czy używasz jej do udekorowania swoich urodzinowych lodów, truskawek podczas randki, czy też używasz jej jako polewy do pysznego ciasta warstwowego, nie ma nic lepszego niż lekka i puszysta bita śmietana.
Jeśli chcesz podnieść swoje umiejętności gotowania na wyższy poziom, robiąc ręcznie bitą śmietanę, to masz szczęście!
Większość przepisów wymaga użycia miksera, aby uzyskać idealną teksturę, ale jeśli go nie masz, zamiast uciekać się do trzepaczki, wypróbuj tę sztuczkę!
Wlej odpowiednią ilość ciężkiej śmietany do słoika, upewnij się, że jest szczelnie zamknięty, a następnie potrząśnij nim jak dobry, klasyczny barman. W ciągu kilku minut przygotujesz sobie pyszny krem!
Zmiękczanie masła wodą
Wiele przepisów na pieczenie wymaga dodania zmiękczonego masła – nie należy go mylić ze stopionym masłem. A ci z Was, którzy próbowali „zmiękczyć” masło w kuchence mikrofalowej, wiedzą, że zaledwie kilka sekund za długo w mikrofali może zmienić je ze zmiękczonego na roztopione.
Dla wszystkich którzy próbowali mamy naprawdę świetne triki w kuchni!
- Umieść filiżankę wody w kuchence mikrofalowej (używając bezpiecznego kubka do kuchenek mikrofalowych) i podgrzewaj go przez dwie minuty.
- Podczas gdy woda będzie się nagrzewać, połóż masło na talerzu.
- Po tym jak mikrofalówka zakończy podgrzewanie wody, wyjmij filiżankę i zamiast niej włóż do mikrofali bloczek masła i zamknij drzwiczki.
- Ciepło i wilgoć z wody stworzą atmosferę idealną do zmiękczania masła, bez konieczności korzystania z włączonej mikrofalówki.
Pieczenie w mikrofalówce
Pieczone ziemniaki to jeden z najprostszych, ale i najbardziej satysfakcjonujących dodatków do posiłku. W rzeczywistości jest to tak popularny i lubiany produkt spożywczy, że cała koncepcja posiadania „ziemniaczanych dodatków i przystawek” stała się wielkim hitem nawet na weselach!
Jeśli chcesz coś przekąsić w domu, jednym z najszybszych sposobów nie jest pieczenie ich w piekarniku.
Jeśli podgrzejesz ziemniaki w kuchence mikrofalowej, szybciej je „upieczesz”. Aby jednak pieczenie ziemniaka było bardziej równomierne, zawieś go na trzech lub czterech „nogach” z wykałaczek – pozwoli to falom ciepła otoczyć ziemniaka i zapewnić mu równomierne gotowanie.
Oddzielenie białek od żółtek
Oddzielenie białek i żółtek jaj często pojawia się w przepisach kulinarnych, zwłaszcza podczas pieczenia. Dla tych, którzy nie radzą sobie z tym zadaniem, mamy super proste triki w kuchni, które pomogą zrobić to idealnie. Wszystko czego potrzebujesz to dwie oddzielne miski, jedna pusta plastikowa butelka na wodę i tyle jajek, ile wymaga przepis.
- Rozbij jajko do miski.
- Weź pustą butelkę po wodzie i delikatnie spróbuj „zassać” żółtko jajka do środka.
- Gdy Ci się uda, przenieś żółtko do osobnej miski.
- Powtórz tyle razy, ile potrzeba.
Przygotowanie w domu spienionego mleka
Czy wiesz, że możesz zrobić własnoręcznie w domu spienione mleko na poranną kawę bez jednego z tych wymyślnych spieniaczy do mleka lub ekspresów do kawy z parowcami?
Wszystko czego potrzebujesz to mały bezpieczny słoik i kuchenka mikrofalowa.
- Wlej odpowiednią ilość mleka do słoika.
- Zabezpiecz słoik i potrząśnij nim, aby się napowietrzał i utworzył piankową konsystencję.
- W zależności od ilości mleka podgrzej mleko w kuchence mikrofalowej przez maksymalnie 30 sekund.
Mrożenie owoców na letnie drinki
Kawa nie jest jedynym napojem, którego nie lubimy, gdy roztopią się w nim kostki lodu. Wszelkiego rodzaju napoje bezalkoholowe również mogą być zbyt rozwodnione. Więc jeśli jesteś typem osoby, która uważa, że napoje które w połowie zawierają wodę z kostek lodu są frustrujące, winogrona mogą być świetną alternatywą dla Ciebie.
Po prostu włóż je do zamrażarki i będą gotowe do użycia – niektóre triki w kuchni są takie proste. Gdy masz ochotę na lodowaty napój, wystarczy, że wyjmiesz je i wrzucisz do szklanki. Inne małe owoce również spełnią dobrze tę rolę. Mogą to być na przykład jagody, maliny. Jednakże uważamy, że winogrona działają najlepiej!
Przygotowanie ciasta na pizzę z dwoma składnikami w mniej niż 10 minut
Czy wiesz, że możesz zrobić własne ciasto na pizzę z zaledwie dwóch składników w mniej niż 10 minut?
Zgadza się – wszystko, czego potrzebujesz, to 1 szklanka greckiego jogurtu i 1½ szklanki mąki (uniwersalna, samorosnąca, biała lub pszenna).
- Połącz i wymieszaj mąkę i jogurt grecki.
- Ciasto zgniataj przez 8-10 minut. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj trochę mąki, aby zrównoważyć teksturę.
Opowiedz innym, jakie to proste!
Planowanie i przygotowywanie posiłków
Jednymi z najlepszych wskazówek i rad są te, które czynią Twoje życie łatwiejszym i bardziej wydajnym – a ta wskazówka kulinarna jest jedną z najlepszych. Świetnie jest planować posiłki z wyprzedzeniem, ale jeszcze lepiej jest przygotować je wcześniej – ten trik w kuchni zmienia życie!
Jeśli spędzisz kilka godzin w niedzielę, aby przygotować lub ugotować wszystkie posiłki na cały przyszły tydzień, automatycznie zapobiegniesz chęci zamawiania jedzenia na wynos, jeśli nie będziesz miał energii na gotowanie. Rozwiązanie to jest wygodne, ponieważ możesz zamrozić posiłki, a potem po prostu włożyć je do piekarnika, gdy tylko wrócisz do domu na obiad!
Utrzymanie świeżości produktów z wykorzystaniem połowy jabłka
Niezależnie od tego czy rozpieszczasz swoją rodzinę pieczeniem ciast w domu, czy też kupujesz je w sklepie, mamy sztuczkę, dzięki której będziesz cieszyć się ciastami dłużej niż do tej pory!
Najwyraźniej, jeśli będziesz przechowywać wypieki w szczelnym pojemniku i włożysz do środka pół jabłka, to dłużej utrzymają one swoją świeżość. Jakie to interesujące!
Tylko pamiętaj, aby nie zapomnieć o jabłku i sprawdzaj je codziennie, na wypadek, gdyby zaczęło się psuć.
Niektóre owoce i warzywa pozostają świeże dłużej poza lodówką
Większość z nas automatycznie zakłada, że świeże warzywa i owoce powinny trafić prosto do lodówki, gdy tylko wrócimy do domu ze sklepu spożywczego. Prawda?
W rzeczywistości niektóre owoce i warzywa wytrzymają dłużej poza lodówką – co ma sens, ponieważ kupujemy wiele z nich, gdy leżą one na stoiskach w temperaturze pokojowej.
Pomidory to jeden z tych owoców, które dobrze sobie radzą poza lodówką. Jeśli jednak chcesz, aby były świeże i chłodne, przechowuj je odwrotnie, aby uniknąć dostania się do nich dodatkowego tlenu.
Domowy zamiennik dla sera Ricotta
Ser Ricotta może być trochę drogi, ale istnieje tajny i tańszy zamiennik tego produktu, który możesz przygotować samodzielnie w domu.
Twarożek nie jest tak kremowy jak Ricotta i ma dużo bardziej rzadką konsystencję, ale będzie on idealnym substytutem, jeśli zmieszasz go w mikserze! To da mu tę teksturę, której szukasz.
Jeśli nie jesteś wielkim fanem twarogu, nie martw się – skorzystaj z naszego triku w kuchni! Możesz również użyć serka topionego, śmietany lub koziego sera. Po prostu upewnij się, że spróbujesz smaku swojego substytutu, zanim użyjesz go w całości w przepisie, ponieważ każdy z nich ma trochę inny posmak.
Podobał Ci się ten wpis? Podziel się nim ze swoimi znajomymi!