w ,

Nigdy nie zapominaj o jedzeniu tych 20 najzdrowszych potraw na świecie!

Nigdy nie zapominaj o jedzeniu tych 20 najzdrowszych potraw na świecie!

Zarodki pszenne

Jest to część ziarna pszenicy, w której zmagazynowane są substancje enzymatyczne i odżywcze, niezbędne do kiełkowania ziarna. W zarodkach wyodrębniono aż 21 pierwiastków korzystnie działających na zdrowie człowieka, w tym fosfor, potas, magnez, żelazo oraz selen i kobalt, odgrywające rolę w procesach przemiany materii.

Do tego w skład zarodków wchodzi cała gama witamin: witaminy z grupy B oraz rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K.

Dzięki temu są cennym dodatkiem do pieczywa, płatków zbożowych, twarożków, a także owocowo-warzywnych koktajli.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.