w ,

Nigdy nie zapominaj o jedzeniu tych 20 najzdrowszych potraw na świecie!

spirulina

Spirulina

Jest produktem bogatym w białko, zawierające wszystkie niezbędne dla organizmu człowieka aminokwasy, również te, których nasz organizm nie syntetyzuje, dlatego może stanowić dobre źródło białka dla osób unikających jedzenia mięsa.

Poza białkiem spirulina jest źródłem witamin (A, C, D, E, K oraz tych z grupy B), pierwiastków (żelaza, manganu, miedzi, selenu i cynku), a także substancji roślinnych, które działają korzystnie na nasze zdrowie: fitocyjanina, kwas linolowy i linolenowy, bioflawonoidy.

Uważa się, że dzięki ich zawartości spożywanie spiruliny wpływa na organizm człowieka przeciwzapalnie, usuwa metale ciężkie z organizmu, zapobiega miażdżycy i udarowi mózgu, a także przyspiesza utratę tkanki tłuszczowej.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.