w ,

Nigdy nie zapominaj o jedzeniu tych 20 najzdrowszych potraw na świecie!

Nigdy nie zapominaj o jedzeniu tych 20 najzdrowszych potraw na świecie!

Maliny

Te małe, czerwone owoce znane są człowiekowi od czasów koczowniczych, kiedy ludzie zbierali je dziko rosnące. Maliny obecnie mają opinię jednego z najzdrowszych owoców, a to dzięki zawartości witamin i minerałów (C,E, B1, B2, B6, kwas foliowy, potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, sód i cynk) oraz substancji antyoksydacyjnych, działających przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

Spożywanie malin chroni przed wystąpieniem chorób serca i układu krążenia.

Dodatkowo maliny działają napotnie i są używane jako wspomagający, naturalny „lek” w chorobach przebiegających z gorączką, jak przeziębienie czy grypa.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.